Business-update: Danskernes lyst til elbiler dykker kraftigt

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Mange danskere er blevet lidt mere betænkelig ved at købe en elbil. Det viser ny undersøgelse. Usikkerhed og stigende elpriser er en del af årsagen, mener forbrugerøkonom. Men hun mener også, at der er en anden årsag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens tredje Business-update, hvor vi har været nyhedsbilledet rundt for at give dig et hurtigt overblik over de vigtigste historier i erhvervslivet denne onsdag.

Vi skal omkring en ny rentemelding fra Den Europæiske Centralbank, ECB. Vi skal også høre om elbiler, men vi starter med en nyhed fra detailhandlen.

Rema sender trecifret millionbeløb til Norge

De danske Rema-butikker forgylder kædens norske ejere Reitan. Rema 1000 Danmark fik et driftsresultat på 576,8 millioner kroner i 2021. Det betød, at de danske forretninger kunne udbetale et udbytte på 400 millioner kroner til Reitan-koncernen. Det skriver borsen.dk.

Det er bestemt ikke første gang, at Rema Danmark betaler udbytte til de norske ejere. I 2020 betalte den danske forretning 650 millioner kroner i udbytte til nordmændene. Strømmen af penge fra Danmark til Norge begyndte tilbage i 2017 og i løbet af de fem regnskabsår er der betalt 1,6 milliarder kroner i udbytte til Reitan.

En del af udbyttet går videre til ejerfamilien, der består af Odd Reitan og sønnerne Ole Robert Reitan og Magnus Reitan.

Danskernes lyst til elbiler dykker

Danskernes lyst til at købe en el- eller en hybridbil falder. De stigende energipriser får en del af skylden. Det skriver finans.dk.

I løbet af de næste tre måneder er der 41,3 procent, der overvejer at købe en elbil eller en hybrid. Det tal var på 50,1 procent for tre måneder siden. Det til trods for at andelen af danske husstande, som har planer om at købe eller lease en bil, er uændret.

Det er Voxmeter, som har lavet målingen.

Forbrugerøkonom hos Nordea Ida Moesby er overrasket over, at faldet er så stort. Hun mener, det skyldes den store usikkerhed, der er i øjeblikket.

»Udviklingen i elpriser har meget at sige. Vi har set, at energi- og brændstofpriserne, særlig med invasionen af Ukraine, er steget helt vildt. Men vi har faktisk også set, at elprisen har været stigende henover efteråret og hele vinteren,« siger Ida Moesby.

Netop elpriserne har været med til at give mere usikkerhed for danskerne. Men Ida Moesby ser også en anden grund til, at danskerne i øjeblikket ikke er helt så vilde med at købe en elbil.

»Der har været en masse historier om, at det er svært at få opladt sin el- eller hybridbil, og at man har skulle holde i lange køer. Det har medvirket til, at man bliver lidt mere skræmt som forbruger,« siger Ida Moesby til finans.dk.

Europæisk rentehop på vej

Nu er en rentestigning meget snart på vej i Europa. Præsidenten for Den Europæiske Centralbank, ECB, Christine Lagarde, siger, at den første rentestigning i mere end et årti kan følge »uger« efter nettoobligationskøb slutter i begyndelsen af ​​næste kvartal. Det signalerer, at der er en rentestigning på vej allerede i juli. Det skriver Bloomberg.

»Den første renteforhøjelse, informeret af ECBs fremadrettede vejledning om rentesatserne, vil finde sted nogen tid efter afslutningen af ​​nettoopkøbene af obligationer,« sagde Lagarde onsdag.

»Vi har endnu ikke præcist defineret begrebet »noget tid«, men jeg har været meget klar over, at dette kunne betyde en periode på kun et par uger,« sagde hun i en tale i Ljubljana, Slovenien.

Der er rekordhøj inflation i Europa. Den er langt over ECBs målsætning om en inflation på to procent. Det har fået Legardes ECB-kolleger til i stigende grad offentligt at presse på for en rentestigning på mødet 20. og 21. juli.

Mens Federal Reserve og Bank of England er godt i gang med at stramme politikken, har ECB ikke hævet renten siden 2011. ECBs indlånsrente har været negativ siden 2014.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

Marie Antoinette ville have sagt: »Så må de spise kartofler«

For mange danske husholdninger er disse måneder en prøvelse, men det hører med til historien, at den høje inflation kommer efter en årrække med flot stigende købekraft. Der skal snart være valg, og så er der gået valgkamp i forsøgene på at hjælpe sine kernevælgere. Der er desværre ingen nemme løsninger. Læs kommentaren her.

19 meter lang raket fra Hvidovre klar til affyring trods modstand fra dansk milliardær

Danskudviklet mini-genbrugsraket skal senere i år sendes op fra Skotland på sin første rumtur, inden den skal sikre, at små satellitter kommer i kredsløb. Men der har været lokal modstand mod raketbasen fra en anden, kendt dansker. Læs historien her.

Lars Løkke peger på Kristian Jensen i sagen om finanskrisens største regning

Der er blevet rejst skarp kritik af Finansministeriet for ikke at give en klar begrundelse for dele af danmarkshistoriens største udstedelse af statsobligationer. Flere finansministre har gennem tiden udtalt sig offentligt om obligationen, men begrundelsen bag mangler fortsat. Læs historien her.

SAS aflyser afgange på stribe – hårdt presset af mandskabsmangel og forsinkede fly

SAS er på vej til at aflyse 4.000 flyvninger i løbet af sommerperioden. Selskabet er som mange andre flyselskaber hårdt presset af mangel på mandskab, og af at en række planlagte leveringer af nye fly er forsinkede. Læs historien her.

Sony klar med verdens første smartphone med ægte optisk zoom

Den japanske elektronikgigant sender to nye Xperia-telefoner på markedet senere i år – men man skal have tegnebogen i orden for at være med. Læs historien her.