Business-update: 67 tons guld i en kælder i London redder Nationalbanken fra underskud

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder inden for økonomi og virksomheder.

Mens tyskerne har hentet deres guldreserve hjem til Tyskland, ligger Nationalbankens guldbeholdning stadig i London. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISI NIESNER

God onsdag eftermiddag og velkommen til Business-update!

Solen skinner, de første forårsbebudere står i fuldt flor, og så er der tilmed også friske erhvervsnyheder.

Vi skal forbi en større guldbeholdning og en omfattende norsk nedlukning. Men først skal vi høre en god nyhed fra vaccinefronten.

Iværksætter har metode, der kan trække en ekstra dosis ud af vaccineglas. Det kan sætte fut i vaccinationerne

Lægen og iværksætteren Martin Vesterby, der står i spidsen for iværksættervirksomheden Robintech, har fundet en metode, så der kan trækkes en ekstra dosis ud af et hætteglas med Pfizers coronavaccine.

Robintechs teknologi blev ifølge Børsen afprøvet søndag i et testcenter i Region Hovedstaden, og her kunne tre sygeplejersker efter en kort instruktion trække syv doser coronavaccine ud af hætteglas fra Pfizer, hvor de inden kun var lykkedes med at trække seks doser ud.

»Hele drivkraften fra vores side er at minimere det spild, der har været tidligere og er mange steder i dag,« siger Martin Vesterby, der også er manden bag Stauning Whisky.

Han mener, at sandsynligheden for at ramme syv doser hver gang er meget høj, og potentielt kan metoden ifølge Vesterby øge vaccinationshastigheden med både vaccinen fra Pfizer og fra andre producenter.

67 tons guld redder Nationalbanken fra truende underskud

Takket være næsten 67 tons guld i en kælder i London samt stigende guldpriser kommer Danmarks Nationalbank kommer ud af 2020 med overskud.

Uden guldet var banken kommet ud af 2020 med et dundrende underskud, viser bankens årsregnskab, som Nationalbanken har offentliggjort onsdag.

»Værdien af Nationalbankens guldbeholdning steg med 2,9 milliarder kroner i 2020. Hvis der ses bort fra den høje kursgevinst i 2020 på guld, ville resultatet vise et underskud,« skriver Nationalbanken i regnskabet.

Nationalbankens guld ligger i kælderen under Bank of England i London, hvor det ifølge Finans har været placeret siden Den Kolde Krig af sikkerhedsmæssige årsager.

Samlet ender Nationalbanken 2020 med et overskud på 1,6 milliarder kroner, hvilket er et kraftigt fald i forhold til året før, da regnskabet viste et plus på seks milliarder kroner.

I Norge må over 10.000 butikker nu lukke

Høje smittetal i Norge medfører, at regeringen nu har indført de strengest mulige restriktioner i 52 kommuner.

Det indebærer nedlukning af mere end 10.000 butikker og berører i alt 56.500 butiksansatte, skriver det norske nyhedsmedie E24.

Flere end 1,2 millioner nordmænd er nu underlagt de nye restriktioner.

Butikker, som står for 44 procent af omsætningen i brancher som tøj, møbler, sko og sport, er lukket.

Udover Oslo er det en lang række kommuner i Oslo omegn, som er omfattet af de nye restriktion, men også en klump af kommuner i det sydvestlige Norge samt et par kommuneklumper langt oppe ad den norske vestkyst er omfattet af nedlukningen.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Coronapas på vej: »Hvis du drømmer om at komme til Italien, kan du nok begynde at kigge på en flybillet«

EU-Kommissionen har netop fremlagt et udspil til, hvordan et fælles coronapas kan se ud. Dansk Industris branchedirektør for transport, Michael Svane, er meget positiv og tror på en sommer, hvor flyene atter kan bringe danskerne til varmere himmelstrøg.
Læs historien her.

2. Nationalbanken skruer voldsomt op for blusset på boligmarkedet
Trods lidt sløje økonomiske udsigter generelt har danske boligejere ifølge Nationalbanken udsigt til en massiv værdistigning på i gennemsnit 323.000 kroner i år. Og boligpriserne kan meget vel fortsætte kursen opad næste år og i 2023, vurderer Nationalbanken.

Læs historien her.

3. Storinvestor kritiserer Danske Bank for dårlig håndtering af møgsager

Danske Bank var også i 2020 skæmmet af mange møgsager, og disse er blevet håndteret for dårligt. Aktiechefen for storinvestoren ATP gik tirsdag hårdt til landets største bank på virtuel generalforsamling.
Læs historien her.

4. Samsung advarer om chipmangel – præsentation af ny toptelefon kan blive udskudt
Mangelen på computer- og mobilchips berører nu ikke kun bilbranchen, som har måttet lukke fabrikker. Nu advarer også verdens største mobilproducent om, at kommende topprodukter risikerer at blive forsinket.
Læs historien her.

5. Novo-boss slingrer i vaccinevalsen med statsministeren – men Mette F. får nok sin vilje
Vi havde næppe vacciner mod hverken corona, ebola eller kopper, hvis ikke regeringerne i USA og Tyskland havde pumpet milliarder i udvikling og produktion. Et godt gæt er, at Novo Nordisk Fonden leverer en pose penge til en dansk coronasatsning.
Læs Birgitte Erhardtsens kommentar her.

Fortsat god onsdag!