Business-overblik: Olieprisen banker i vejret efter EU-stop for russisk olie

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Benzinpriserne er banket i vejret, og efter EUs vedtagelse af et delvist stop for russisk olie bliver det endnu dyrere at fylde tanken.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til ugens andet overblik over de vigtigste erhvervshistorier.

Læs om nye stigninger i olieprisen, efter EU er blevet enig om nye sanktioner mod Rusland. Vi skal også læse om topadvokat, der mener, at virksomhederne er overladt til sig selv, hvis de ønsker at trække sig ud af Rusland. Herudover skal vi læse om revisorgiganten EY, der går nye veje, men vi starter med en nyhed om en modeportal, der har gang i salget.

EU sløjfer – næsten – russisk olie. Og prisen brager fortsat op

Efter at have forhandlet i over en måned blev EUs ledere sent mandag aften enige om indholdet i den sjette sanktionspakke mod Rusland. Kort fortalt indebærer aftalen, at EU »øjeblikkeligt rammer« 75 procent af Ruslands olieeksport til EU og 90 procent inden årets udgang, skriver blandt andet CNBC.

EU-landene er blevet enige om at udfase den råolie, der fragtes med skibe fra Rusland. Til gengæld vil russisk olie leveret via rørledninger ikke stoppes med det samme, da især Ungarn har argumenteret for, at det var nødvendigt for landets økonomi.

I skyggen af EUs forhandlinger om den sjette sanktionspakke er olieprisen fortsat krøbet opad, hvor prisen på en tønde af den prissættende Brent-råolie har været stigende seks måneder i træk. Det er i forvejen den længste periode i mere end et årti, og efter EUs aftale er den steget igen – og stiger fortsat. I skrivende stund lyder prisen på 123,4 dollar for en tønde Brent, hvilket er mere end 75 procent dyrere end for et år siden.

Mandag kunne Jyske Bank i en olieprognose varsle, at olieprisen kunne komme helt op og runde mellem 140 og 170 dollar inden årets udgang.

De buldrende prisstigninger på råolien betyder prisstigninger på benzin. Prisrekorden for en liter benzin i Danmark blev allerede nået i marts, men de seneste tal vidner om en literpris, der sniger sig op i nærheden af 20 kroner literen. Den 28. maj lød den vejledende literpris på 18,59 kroner.

Omsætning skyder i vejret hos Anders Holch-selskab

Det går godt med salget hos modeportalen Miinto. Den er salgskanal for 1.500 modebutikker, og de har samlet set omsat for to milliarder kroner over de seneste 12 måneder via portalen. Den har Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen som hovedaktionær. Det skriver borsen.dk.

Der er tale om en fordobling af omsætningen på bare halvandet år. Fremgangen kan også ses af, at det har taget mere end ti år for Miinto at nå den første milliard i omsætning efter stiftelsen tilbage i 2009.

Den to milliarder kroner store omsætning er det beløb, som modebutikkerne sælger for via portalen. Det er ikke omsætningen for selve portalen. Den lever af, at butikkerne giver en del af slagsprisen til portalen. Borsen.dk skriver, at der formentlig er tale om en femtedel af salgsprisen.

Miinto har aldrig givet overskud i sig selv, men koncernchef og stifter af portalen Konrad Kierklo glæder sig over, at selskabet nu giver overskud i Skandinavien. Samtidig påpeger han, at det er lidt af en milepæl for Miinto at nå en omsætningen på de to milliarder kroner.

Gigantrevisor vil frasælge rådgivning

Et af verdens fire største revisions- og rådgivningsfirmaer er tæt på at splitte forretningen i to og frasælge den største del i form af rådgivningen. EY vil derefter nøjes med at beholde den mindre del, som er revisionen. EY er den første af de fire store globale aktører, der vil gå i gang med den manøvre. Det skriver Berlingske.

Manøvren kommer efter flere år med lange diskussion om fordele om ulemper ved at have revision og rådgivning samlet i et selskab.

Det er Financial Times, der har gravet historien ud. Det er en overraskende træk fra EY, der vil sende de tre andre giganter i form af Deloitte, PwC og KPMG ud i lignende overvejelser.

Fordelen for EY er, at rådgivningsdelen vil få langt friere tøjler til at sælge rådgivning til virksomhederne. Som reglerne er i dag i både EU og USA, er der en række begrænsninger for revisions- og rådgivningsvirksomhedernes muligheder for at sælge revision og rådgivning til samme kunde.

Det er regler, som er indført for at undgå interessekonflikter og dermed sikre, at revisorerne reelt er uafhængige og kan udfylde rollen som offentlighedens tillidsrepræsentant.

Tidligere partner og tidligere topchef i den danske del af EY og før det i den danske del af KPMG Jesper Koefoed, mener, at tiltaget vil sætte de andre store under pres, fordi EY kommer først.

»I forhold til det regulatoriske skal de forklare sig, hvis ikke de følger efter. Så skal de fortælle, hvorfor de ikke gør det, når nu EY gør det,« siger Jesper Koefoed.

Dansk virksomheder overladt til sig selv

De danske virksomheder er i alt for høj grad overladt til sig selv, når de forsøger at trække sig ud af det russiske marked og samtidig vil overholde restriktionerne. Topadvokat mener, at tiden er kommet til, at regeringen giver virksomhederne en hjælpende hånd. Det skriver finans.dk.

Problemet for virksomhederne er, at deres sædvanlige rådgivere har svært ved at løfte opgave, hvis virksomhederne forsøger at trække sig ud af deres russiske partnerskab. Det samme har myndighederne. Opgaven er så kompleks, at der er behov for et egentligt nationalt rådgivende organ.

Det mener Niklas Korsgaard Christensen, Han er ledende partner i advokatfirmaet Plesner. Det er et af de firmaer, som lige nu bliver rendt på dørene af frustrerede klienter, der ikke ved, hvordan de skal agere.

Han mener derfor, at virksomhederne skal have hjælp i det geopolitiske kaos.

»Hvis der var en koordineringsenhed, som indsamler data og behandler det på tværs af det offentlige og private og uddannelsesinstitutionerne, kunne vi som land stå bedre i den slags situationer,« anbefaler Niklas Korsgaard Christensen.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) afviser et nationalt rådgivningsorgan. Det samme gør professor i økonomi på Aarhus Universitet Philipp Schröder.

»Jeg har længe tænkt, at det er galimatias for mindre virksomheder at kaste sig ind på et højrisikabelt marked som det russiske,« siger Philipp Schröder til finans.dk.

Tre forhold, som investorerne skal holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, har i dag fokus på disse punkter:

Dagen i går bød på yderligere aktiekursstigninger og en rimelig afdæmpet nyhedsstrøm. Dog med den undtagelse, at det lykkedes EU at blive enige om at udelukke importeret russisk olie fra skibe (mens olie fra rørledninger indtil videre er undtaget) med en stigende oliepris til følge.

Dagen i dag står på flere nøgletal og en række talere fra den europæiske centralbank ECB. Talerne tæller Francois Villeroy, Ignazio Visco og Gabriel Makhlouf. Centralbankens seneste kommunikation peger kraftigt i retning af en renteforhøjelse på mødet i juli, men investorerne spekulerer allerede i, om de vil være mere aggressive end det og hæve renten yderligere. Netop af den grund har renterne faktisk holdt niveauet de seneste uger, mens de amerikanske renter er faldet yderligere. Hold øje med dagens talere for yderligere information.

Der kommer også inflationstal for eurozonen kl. 11, og de tal, vi fik i går fra enkelte lande, peger på, at tallet godt kan lande højere end ventet af analytikerne. Vender vi blikket mod USA, vil vi få fremstillingsindeks fra både Chicago og Dallas. Og så udgiver Conference Board sin måling for tilliden blandt de vigtige amerikanske forbrugere.

Ikke mindst vil der komme regnskab fra HP, og så vil investorernes vurdering af vækstsituationen igen være i fokus, når de amerikanske investorer er tilbage ved skrivebordene efter en forlænget weekend.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

Dow Jones: +1,26 procent
S&P 500: +2,47 procent
Nasdaq: +3,33 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 06.45:

Japan Nikkei: -0,15 procent
Hongkong Hang Seng: +0,43 procent
Kina CSI: +0,75 procent

Tak fordi du læste med!