Business-overblik: Myndigheder vil kvæle svindel i fødslen

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Erhvervsstyrelsen er på vej tmed et nyt it-system, som skal stoppe kriminelle erhvervsfolk, allerede inden de opretter et selskab. Ifølge Katrine Winding, direktør i Erhvervsstyrelsen, er der tale om »et paradigmeskift«, i den måde styrelsen fører kontrol med virksomhederne på. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen. Og velkommen til ugens første Business-overblik oven på en weekend med en flot dansk sejr mod Tjekkiet og fest i gaderne.

Vi skal i dag blandt andet forbi historien om, at Erhvervsstyrelsen nu intensiverer jagten på svindlere med et nyt it-system, som skal stoppe kriminelle erhvervsfolk, allerede inden de opretter et selskab.

Men vi begynder overblikket med dårligt nyt for mange boligejere, hvis ejendomsvurderinger igen ser ud til at blive forsinkede:

Her er skatteministerens kattepine med de nye ejendomsvurderinger

Det går tilsyneladende ikke så glat med at få gennemført de nye ejendomsvurderinger, som boligejerne er stillet i udsigt inden udgangen af 2023. Det skriver vi her på Berlingske.

Det så ellers lyst ud i en pressemeddelelse fra 16. juni, hvori skatteminister Morten Bødskov (S) gav »grønt lys« til nye ejendomsvurderinger og konstaterede, at »vi nu er, hvor vi skal være«.

Efterfølgende bredte der sig imidlertid en opfattelse blandt både boligøkonomer og skatteordførere i flere af Folketingets partier af, at ikke alle vurderinger er, hvor de skal være. Og tirsdag bekræftede ministeren i et svar til Folketinget, at en del af ejendomsvurderingerne muligvis først dukker op efter 1. januar 2024 – og dermed først efter at de nye boligskatter, baseret på de nye ejendomsvurderinger, efter planen er trådt i kraft.

Mira Lie Nielsen, chefanalytiker i Nykredit, er efter en briefing i Skatteministeriet om de nye ejendomsvurderinger også blandt dem, som nu er i tvivl om, hvorvidt køreplanen holder. Det står allerede nu klart, at det blandt andet er det rødglødende marked for ejerlejligheder, der giver problemer og i forvejen står til at få de sidste af de nye vurderinger.

Ny coronaregning på 2,6 milliarder kroner fra regeringen til arbejdsgiverne

Et fejlskøn for antallet af optagede lærlinge under coronakrisen udløser en ekstraregning på 2,6 milliarder kroner fra regeringen til arbejdsgiverne – og den skal betales allerede til næste år.

Både private og offentlige arbejdsgivere langer hårdt ud efter regeringen, skriver Finans.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik i foråret 2020 en aftale om i fællesskab at sikre de unge deres uddannelse på et tidspunkt, hvor antallet af nye elev- og lærepladsaftaler dykkede, og opsigelserne stod i kø på grund af coronakrisen.

Nu sætter regeringen det såkaldte AUB-bidrag op med 55 procent og udløser dermed en milliardregning.

Dansk Arbejdsgiverforening, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner advarer i et fælles brev til regeringen »kraftigt« mod stigningen, som kommer, mens alle forsøger at komme til hægterne igen oven på krisen.

Eksperter uenige om, hvorvidt økologi er bæredygtigt

Økologi er populært, og mange forbrugere anser det for klimavenligt at købe økologisk. Men økologi redder ikke klimaet, siger flere eksperter.

»Spørgsmålet er ofte, om der er en særlig klimavenlig effekt af økologi. Om det, at noget er økologisk, i sig selv gør, at vi får løst bæredygtighedsproblemerne … og der er svaret: Nej,« siger en af Danmarks førende eksperter, Jørgen E. Olesen, leder af Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet (AU) og professor i landbrugssystemer med fokus på klimapåvirkning og bæredygtighed, til Berlingske, som denne sommer fokuserer på tomatgartnerierne.

Han bakkes op af andre eksperter, samtidig med at seks af ti forbrugere ifølge en markedsrapport fra Økologisk Landsforening mener, at økologiske fødevarer er bedre for klimaet.

Et af problemerne er, at økologien generelt producerer mindre på samme areal som det konventionelle.

»Vi skal producere tilstrækkelig mad på et mindre areal, og der er økologien udfordret, fordi der generelt er et lavere udbytte. Det er ikke fordi, den ikke har noget at tilbyde, men den er ikke i sig selv en klimaløsning,« siger Michael Minter, der er chef for den grønne tænketank CONCITOs fødevareprogram.

Læs mere fra serien »Berlingske redder tomaten« her.

Myndigheder vil kvæle svindel i fødslen

Erhvervsstyrelsen intensiverer nu jagten på svindlere med et nyt it-system, som skal stoppe kriminelle erhvervsfolk, allerede inden de opretter et selskab.

Det skriver Børsen.

På baggrund af netværksanalyser af store mængder data fra forskellige danske myndigheder kan systemet vise mønstre, der indikerer, om der er tale om reelle virksomheder eller selskaber, der har til formål at bruges til svindel.

Det skal blandt andet gøre det nemmere at opdage brugen af stråmænd og giver samtidig styrelsen mulighed for at opdage, hvis en virksomhed har indsendt et fiktivt regnskab. Ifølge Katrine Winding, direktør i Erhvervsstyrelsen, er der tale om »et paradigmeskift«, i den måde styrelsen fører kontrol med virksomhederne på.

»Det handler om at få stoppet virksomheder, som har tænkt sig at snyde, inden de kommer i gang. Simpelthen stoppe dem ved fordøren,« siger hun til Børsen.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Simon Kristiansen, seniorinvesteringsstrateg i Nordea, peger her på tre ting, som investorerne bør holde øje med i dag:

  1. Investorerne vil i denne uge holde et vågent øje med udviklingen i deltavarianten af coronavirussen rundt om i verden. Ikke kun for at spotte risici ved rejsemulighederne i sommerferien, men også fordi den stigende udbredelse af den mere smitsomme variant vil kunne sætte genstarten af den globale økonomi i andet halvår på pause, ligesom der er risici for, at nogle lande vil genindføre restriktioner, der vil ramme den økonomiske vækst.
  2. Ellers står den på PMIer i dag. Vi får tal fra indkøbscheferne i blandt andet Australien, Kina, Japan og ikke mindst euroområdet. Flashestimaterne, som vi allerede har set, var ganske stærke, hvor euroområdets composite-PMI, altså det kombinerede indeks for industrien og servicesektoren, endte på 59,2 – det højeste i 15 år. I USA endte tallet på 63,9.
  3. Som en sidste ting – hvis ikke investorerne allerede ved det – så er det vigtigt ikke at spejde forgæves efter udviklingen på de amerikanske aktiemarkeder mandag. De holder nemlig lukket på grund af Independence Day.

Det sker på markederne

USA lukkekurser fredag

  • Dow Jones +0,44 procent
  • S&P 500 +0,75 procent
  • Nasdaq +0,81 procent

Indeks mandag kl. 06.45

  • Japan Nikkei -0,54 procent
  • Hongkong Hang Seng -0,45 procent
  • Kina CSI +0,16 procent