Business-overblik: Finanstilsynet overvejer at stramme grebet om projektbyggeri

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Salget af projektlejligheder er faldet med næsten en tredjedel i årets første otte måneder, viser tal fra Boligsiden. Det får Finanstilsynet til at undersøge bankernes udlån til nye projektbyggerier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Godmorgen.

Velkommen til ugens første Business-overblik, hvor vi blandt andet skal forbi en stor dansk medicinalvirksomhed, der er rykket op på listen over verdens største. Men vi begynder overblikket med offentliggørelsen af SAS' 14 nye flyruter:

1
SAS satser stort på København med nye ruter

SAS har valgt at åbne en række nye ruter fra København og Aarhus og øger antallet af flyvninger på andre ruter fra de danske byer. Stockholm og Oslo må nøjes med langt færre nye forbindelser. Det skriver Berlingske mandag.

I alt introducerer SAS 14 nye ruter fra Skandinavien. Fremover bliver det muligt for danske rejsende at flyve direkte fra København til sydeuropæiske byer som italienske Bari, Tivat i Montenegro, græske Rhodos og Zadar i Kroatien. Samtidig åbner SAS yderligere to direkte ruter fra Aarhus til spanske Alicante og Chania på den græske ø Kreta.

»Vi har set en fin udvikling på ruterne fra Danmark, og derfor forsøger vi nu med endnu flere forbindelser fra København og Aarhus,« siger Simon Pauck Hansen, koncerndirektør i SAS.

Ruterne er en del af SAS' 2020-sommerprogram, som løber fra april til oktober næste år.

Fra København kommer der også nye forbindelser til Rhodos, norske Haugesund og russiske St. Petersborg. Sidstnævnte havde SAS ellers valgt at opgive i 2017, men det skandinaviske luftfartsselskab vender nu tilbage. Udover de nye ruter øger SAS også antallet af afgange fra København til Hannover og Reykjavik.

2
Novo Nordisk er verdens sjettestørste medicinalselskab målt på markedsværdi

Den danske medicinalgigant Novo Nordisk slår flere af ærkerivalerne, når kigger man på selskabets markedsværdi, og Novo er nu verdens sjettestørste.

Det viser MedWatchs opgørelse over verdens 100 største medicinal- og biotekselskaber, som er udarbejdet i samarbejde med analysehuset S&P Global Market Intelligence.

Novo Nordisk havde ved målingstidspunktet en markedsværdi på 117,3 mia. dollar (797,3 mia. kr.), hvilket betød, at selskabet lige nøjagtig sneg sig over amerikanske Amgens markedsværdi på 117,2 mia. dollar og tog sjettepladsen på listen. Selskabet overgår dermed også sine ærkerivaler Sanofi og Eli Lilly, der indtager pladserne som henholdsvis nr. 9 og nr. 11.

Kigger man på omsætningen, er der dog stadig et stykke vej til toppen for den danske medicinalvirksomhed. Her ender Novo Nordisk på en 18.-plads bagved både Sanofi og Eli Lilly og Amgen.

Analytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank mener, at forklaringen på den høje markedsværdi er, at aktionærerne forventer en højere vækst i fremtiden fra Novo Nordisk end fra branchefællerne, samt at Novo Nordisk har et gigantisk overskud – også sammenlignet med andre medicinalselskaber.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

 

3
Banker og boligkøbere skal sikres mod nyt faresignal på boligmarkedet

Vi runder af hos Finans, som kan fortælle, at Finanstilsynet vil skærpe fokus på projektmarkedet i et forsøg på at beskytte banker og private boligkøbere. For selv om boligmarkedet er under stigende pres, er byggeaktiviteten i København og andre store byer tårnhøj.

»Der er grund til at have ekstra fokus på finansiering til projektlejligheder. Projektfinansiering har historisk været et dyrt bekendtskab for den finansielle sektor i dårlige tider, og hvis der er et område, hvor det i øjeblikket virker, som om tingene er gået i stå, så er det på projektejendomme,« siger Finanstilsynet direktør, Jesper Berg til Finans.

Salget af projektlejligheder er faldet med næsten en tredjedel i årets første otte måneder, viser tal fra Boligsiden.

Finanstilsynet vil derfor ifølge Finans holde skarpt øje med bankernes udlån til opførelse af ejendommene, og i den kommende tid vil tilsynet overveje, om der er behov for at fastlægge nye retningslinjer for udlån til projektfinansiering.

Tre ting investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet udpeger her tre ting, som han holder øje med mandag:

  • Dansk BNP og arbejdsløshedstal er sammen med tyske arbejdsløshedstal noget af det, som investorerne holder øje med. I sidste måned var der en stigning i den tyske ledighed, som kan hænge sammen med, at vækstafmatningen nu kan anes i tallene. Var det kun en enlig svale?
  • Der er gået nogle dage, siden Donald Trump for tiende gang eller mere sagde, at en handelsaftale med Kina var mulig og kunne komme hurtigere, end hvad der var den generelle opfattelse. Der tales politisk meget, men handles meget lidt. Investorerne har mange gang købt ind på »lige ved og næsten«, uden at det har bragt forhandlingerne på gled. Her til morgen er tiltroen til en handelsaftale faldende, og derfor falder aktiekurserne i Asien. En sivende tendens i Europa/Danmark fra handelsstart er realistisk.
  • Premierminister Boris Johnson vil angiveligt komme med et alternativt forslag til Brexit i løbet af denne uge. I givet fald må det dreje sig om, hvordan man løser det forkætrede backstop. Investorerne har indtaget en »seeing is believing«-holdning. Pundet blev let svækket i slutningen af sidste uge, og her ligger det stadig. Erhvervslivets forventninger til økonomien ligger på det laveste niveau i mere end tre år, og det skyldes ikke mindst tre år og fire måneders ørkenvandring uden en afklaret fremtid.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier ligger med en blandet udvikling mandag, hvor markederne evaluerer meldinger fra USA om, at den amerikanske regering overvejer at trække finansielle tiltag i ind i handelskrigen ved at afnotere kinesiske virksomheder fra de amerikanske børser.

Tiltaget er dog blevet afvist af den amerikanske finansminister i weekenden.

Indeksudvikling i procent

Nikkei 225 -0,5
Topix -1,0
Hongkongs Hang Seng +0,5
China Shanghai Composite -0,4
China CSI 300 -0,5
Taiwan Taiex Lukket
Sydkoreas Kospi +0,4
Indiens BSE Sensex -0,7
Singapores STI -0,3
Sydney ASX 200 +0,1

Indeksværdi klokken 6.15.

Ritzau/Finans