Business-Overblik: Erhvervsbosser går i rette med regeringen: »Nu er det tid til, at jeg træ­der frem på veg­ne af de dan­ske virk­som­he­der og si­ger: Nu er det nok«

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, og Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri, er trætte af regeringens milliardstore skattestigninger og markante forringelser af arbejdsudbuddet og siger stop over for politik, der ifølge dem forværrer rammevilkårene for dansk erhvervsliv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson

Godmorgen og velkommen til torsdagens overblik over de vigtigste erhvervsnyheder.

Vi skal bl.a. forbi historien om, at danskernes skrækregning for coronakrisen kan blive halveret. Men vi begynder med Mærsks topchef Søren Skou, der forstår præsident Donald Trumps opgør med Kina:

Mærsk-topchef før amerikansk valg: »Vi kan ikke sige, at det går fremad i øjeblikket«

Det amerikanske præsidentvalg er tæt på. Mærsk-topchef Søren Skou vil ikke udpege, hvem han håber vinder, men selv om han er bekymret for udviklingen i verdenshandlen under den nuværende administration, forstår han til en vis grad det opgør, præsident Donald Trump har indledt mod Kina.

Det fortæller han i et interview med Berlingske.

I dag står den nuværende Mærsk-chef i spidsen for en koncern, der omsætter for mere end 40 milliarder kroner i USA – et tal, der gør USA til det klart vigtigste enkeltområde i Mærsk.

»USA er vigtigt for Mærsk. Det er der, hvor vi har den største logistikforretning, og der, hvor vi har de største kunder. Amazon, Nike og Wallmart er blandt vores allerstørste kunder, og vi driver den største havn på vestkysten i Los Angeles og den største på østkysten i New Jersey,« siger Søren Skou til Berlingske kort inden det amerikanske valg tirsdag 3. november.

Danskernes skrækregning for coronakrisen kan blive halveret

Vi styrer direkte mod et gigantunderskud på 160 milliarder kroner på de offentlige finanser for 2020. Sådan lød spådommen i maj, men trods en ny milliardregning for de netop vedtagne hjælpepakker kan de danske skatteydere se frem til en langt mindre regning for krisen i år.

Alt peger på, at underskuddet på de offentlige finanser for i år kun bliver på omkring 88 milliarder kroner svarende til 15.000 kroner pr. dansker. Det er det bud, Finansministeriet kom med i forbindelse med Økonomisk Redegørelse i slutningen af august, men flere økonomer fremhæver, at den spådom selv med de nye hjælpepakker sandsynligvis kommer til at holde. Det skriver Berlingske.

»Det har en betydning, men det er meget mindre end den omfattende nedlukning i foråret. Det er mange penge i offentlige udgifter, vi bruger til hjælpepakker her i efteråret, men i det store billede er det til at overskue. Det er en rigtig dyr krise, men det er inden for rammerne af det, som vi kan håndtere,« siger cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Bri­an Mi­k­kel­sen i fæl­les op­råb med Lars San­da­hl Sø­ren­sen om re­ge­ringens po­li­tik: »Nu er det nok«

Tilsammen repræsenterer de 34.000 virksomheder, og nu har de fået nok.

Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, og Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri, står i dagens Børsen frem med et fælles opråb.

De to er trætte af regeringens milliardstore skattestigninger og markante forringelser af arbejdsudbuddet og siger stop over for politik, der ifølge dem forværrer rammevilkårene for dansk erhvervsliv.

»Vi er farveblinde på, hvem der sidder i regeringen. Vi kigger kun på handlinger. Det er første gang, vi går i rette med regeringen. Men nu er det tid til, at jeg træder frem på vegne af de danske virksomheder og siger: Nu er det nok,« siger Brian Mikkelsen.

Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Senior investeringsstrateg i Nordea Simon Kristiansen har disse punkter stående på blokken:

Aktier tager som bekendt elevatoren ned og trapperne op. Vi fik syn for sagen onsdag, da det europæiske aktieindeks, Stoxx 600, faldt 2,96 pct. til laveste niveau siden maj. Det var en forlængelse af faldene registreret både mandag og tirsdag og bringer ugens samlede fald op på næsten 6 pct. Frygten for at et højere smittetryk i Europa vil lede til mere vidtrækkende restriktioner, var den primære drivkraft, krydret med nervøsitet over det kommende amerikanske præsidentvalg og skuffelse over, at kongressen er gået på ferie uden en ny hjælpepakke.

Det er ikke, fordi investorerne over de sidste fem måneder har glemt, at corona eksisterer. Det er nok snarere, at man havde tiltro til, at de hidtidige restriktioner i Europa ville være nok til at knække kurven. Det står klart nu, at der er behov for mere, og det vil gå ud over vækstforventningerne, hvilket er det, der bliver priset ind. Torsdag finder vi ud af, om frasalget skal løbe endnu en dag.

Torsdag synes på mange måder at blive en af de vigtigste dage denne uge. Ikke nok med at de globale børser skal kæmpe mod tyngdekraften, så får vi 3. kvartals regnskab fra nogle virkelig tech-giganter. Både Apple, Amazon, Google’s Alphabet, Facebook og Twitter fremlægger regnskab på samme dag. Sammen udgør disse fem selskaber (GAFAT?) 26 pct. af markedsværdien i S&P 500. Så det er ikke en underdrivelse, at S&P 500s skæbne torsdag ligger i deres hænder. Gode resultater kan være med til at vende onsdagens 3,5 pct. fald.

ECBs præsident Christine Lagarde og og hendes kolleger mødes i dag for at beslutte, om den europæiske økonomi har behov for endnu en pengepolitisk saltvandsindsprøjtning. EU står overfor en lang række økonomiske udfordringer, herunder deflation, stigende smittetryk og Brexit. Alligevel forventer vi, at ECB vil holde igen med yderligere stimulans til december, hvor de har deres opdaterede økonomiske forecast til at guide sig. Til den tid vil ECB sandsynligvis øge obligationsopkøbene i sit midlertidige pandemiopkøbsprogram: Pandemic Emergency Purchase Programme eller PEPP.        

Det sker på markederne

Aktier USA lukkekurser onsdag

Dow Jones -3,43 pct.

S&P 500 -3,53 pct.

Nasdaq -3,73 pct

Aktier Asien torsdag 06.20

Japan Nikkei -0,26 pct.

Hongkong Hang Seng -0,87 pct.

Kina CSI -0,121 pct.