Boligøkonomer: Regeringens nye boligudspil kan presse priserne på ejerboliger i vejret

Regeringens nye boligudspil skal sikre flere almene boliger i København. Men det kan få priserne på ejermarkedet til at stige, hvis man omdanner private lejligheder til almene boliger, mener boligøkonomer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) præsenterede tirsdag formiddag regeringens nye boligudspil på et pressemøde. Regeringen vil sikre 22.000 almene boliger i de store byer, 4.000 flere studieboliger i hovedstaden og 1.700 boliger på 55 kvadratmeter til 3.500 kroner i hele landet.

De ti milliarder kroner, der skal finansiere udspillet, skal komme fra Nybyggerifonden.

»Vores hovedstad skal være for alle danskere. Boligerne skal ikke kun være en handelsvare,« sagde Kaare Dybvad Bek på pressemødet.

De 22.000 flere almene boliger skal findes ved at omdanne gamle, private ejendomme til almene boliger og ved at opføre nybyggeri. Men regeringen gjorde det på pressemødet ikke klart præcist hvor mange af de nye almene boliger, der skal skabes ved at omdanne gamle bygninger til almene boliger, og hvor mange som skal skabes ved at opføre helt nye byggerier.

Men mens man med udspillet på den ene side sikrer flere billigere boliger, risikerer man med den anden at gøre den private boligmasse dyrere. Især hvis regeringen primært kommer til at opkøbe private boliger og omdanne dem til almene boliger, vil det medføre en prisstigning på ejerlejligheder, da udbuddet falder, advarer Lise Nytoft Bergmann, som er boligøkonom for Nordea.

»Hvis man gør nogle boliger til almennyttige boliger, så skal man være opmærksom på, at man gavner det almennyttige område, ved at der kommer flere boliger, man kan bo i. Men på ejerlejlighedsmarkedet kommer der så tilsvarende færre,« siger hun.

Mikkel Høegh, afdelingsdirektør for boligøkonomi hos Jyske Bank, er enig.

»Det her (boligudspillet, red.) er jo en øvelse, der skal få boligudbuddet op. Hvis der bliver bygget flere boliger, og boligudbuddet stiger, jamen så bør det tage toppen af markedspriserne,« siger han og fortsætter:

»Men hvis man tager en eksisterende boligmasse og laver den om til almene boliger, så falder udbuddet af ejerboliger jo også, og så vil det få priserne til at stige.«

Hvis der derimod bliver opført nye byggerier, som skal omdannes til almene boliger, er begge boligøkonomer enige i, at det ikke vil føre til en prisstigning på ejerboliger, fordi man derved hæver udbuddet af lejligheder. Derfor er det vigtigt, at mange af de nye almene boliger skabes ved at lave nybyggeri, hvis man vil undgå, at priserne på private ejerboliger skal stige.

Tror ikke på en prisstigning

På pressemødet fremgik det, at regeringen ikke har lavet beregninger på, hvordan boligudspillet vil påvirke boligpriserne. Men Kaare Dybvad Bek udtaler, at han ikke tror, det vil få boligpriserne til at stige.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek regner ikke med, at det nye boligudspil vil få boligpriserne til at stige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson.

»Det har jeg svært ved at forestille mig (at boligpriserne stiger, red.), for det, vi gør, er jo at levere flere boliger, end der er i forvejen, og det vil jo alt andet lige sænke boligpriserne. Men det er klart, at det er jo umuligt at fremskrive boligpriserne på sådan et udspil her, når der er så mange faktorer i spil, som der er i øjeblikket,« sagde Kaare Dybvad Bek på pressemødet.

Mikkel Høegh er skeptisk over for regeringens planer om opføre nye byggerier i byerne.

»Jeg synes, det ligner noget, vi har hørt før, det med at bygge mange nye, billige boliger. Så jeg kunne godt være lidt skeptisk over for, hvor meget det så faktisk bliver til, men det bliver spændende at følge,« siger han.