Blå partier efterlyser klar plan for coronahjælp: »Det gør langt mere ondt på virksomhederne nu«

Regeringen bør lave et varslingssystem, så virksomhederne ved, hvad der kommer til at ske, og hvilken hjælp de kan få, hvis coronasmitten stiger. Sådan lyder det fra både Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.

Det er restauranterne, der kan ende med at blive de store tabere. 20.000 job er nemlig i fare i denne branche, viser en ny beregning fra Dansk Erhverv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Dansk økonomi er hårdt ramt under coronakrisen, og det ser ikke ud til, at det bliver bedre lige foreløbig. Derfor er der brug for, at regeringen gearer op, når det gælder hjælpen til de mest udsatte brancher.

Sådan lyder det fra både Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti.

Efterspørgslen kommer på baggrund af, at de nye coronarestriktioner kan ende med at koste 35.000 job inden for en række brancher, hvor hoteller og restauranter er de mest udsatte. Det viser en beregning, som Dansk Erhverv har lavet.

Netop Dansk Erhverv mener, at der er behov for nytænkning, fordi de udbetalte feriepenge og en ekspansiv finanspolitik næste år ikke direkte vil hjælpe disse brancher.

Dansk Erhverv får støtte fra nogle blå partier. Erhvervsordfører for Venstre Torsten Schack Pedersen ser meget gerne nogle nye hjælpepakker.

»Når regeringen taler om hjælpepakker, drejer det sig om, at de skal udfases. Men når det gælder sundhedsrestriktioner, er det noget andet. Det er for os svært at se, at de to ting ikke skal følges ad. Det er endnu hårdere at være lukket ned nu. Reserverne er brugt, og det gør langt mere ondt på virksomhederne nu,« siger Torsten Schack Pedersen.

Han mener, at regeringen skal lave et varslingssystem, som gør det lettere for virksomhederne at være på forkant.

»Hvis det her sker med smitten, så kommer der de her restriktioner og den her hjælpepakke. Det vil skabe en forudsigelighed, i stedet for vi hele tiden skal forhandle på bagkant. Det vil gøre det lettere for virksomhederne at håndtere,« siger Torsten Schack Pedersen, der er rystet over, at regeringen ikke er kommet med sådan en plan endnu.

En tydeligere plan

Det vides ikke endnu, hvor mange arbejdspladser, de nye restriktioner kommer til at koste. Det afhænger af, hvor længe restriktionerne kommer til at vare, og i hvilket omfang virksomhederne begynder at afskedige medarbejdere.

Hos de Konservative har erhvervsordfører Mona Juul længe efterspurgt en varslingsplan fra regeringen.

Mona Juul, de Konservatives erhvervsordfører

»Man kan ikke vide, hvordan det går med smitten, men man kan lave nogle scenarier for, hvordan udviklingen kan blive, og hvordan det vil ramme økonomisk.«


»I Folketingets åbningsdebat spurgte jeg også statsministeren om, hvorfor der går syv måneder, inden man begynder at lave nogle varslingsplaner. Man kan ikke vide, hvordan det går med smitten, men man kan lave nogle scenarier for, hvordan udviklingen kan blive, og hvordan det vil ramme økonomisk,« siger Mona Juul.

Hos Dansk Folkeparti deler man ønsket om en tydeligere plan.

Finansordfører for Dansk Folkeparti René Christensen mener, at kommunikationen fra regeringens side til de andre partier om restriktioner skal være tydeligere. På den måde kan der forhandles om en mere målrettet kompensation til erhvervslivet:

»Vi efterspørger en plan for, hvordan vi skal gå efteråret i møde i coronaens tegn, og hvordan vi kan sikre os, at det erhvervsliv, der er vigtigt for os allesammen, også er der, når vi kommer ud på den anden side. Derfor er vi nødt til at vide, hvilke regler der er i forhold til restriktionerne. Når man kender dem, kan man lave nogle målrettede hjælpepakker,« siger René Christensen.

Både Venstre og de Konservative vil samtidig have regeringen til at genindføre modellen med lønkompensation for de virksomheder, der er ramt af restriktioner. Regeringen har argumenteret med, at der er lavet en ny model for arbejdsdeling i virksomhederne, hvor medarbejderne midlertidigt kan blive sendt hjem.

Men de restauranter og andre virksomheder, der er ramt af de nye restriktioner, kan ikke bruge den ordning, fremhæver både Venstre og konservative.

Det var fredag ikke muligt at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).