Bankboss ændrer attitude i ny hvidvasksag

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Birgitte Bonnesen, CEO for svenske Swedbank, har ændret attitude i sin kommunikation om bankens mulige involvering i hvidvask. Fold sammen
Læs mere
Foto: 11860 Hossein Salmanzadeh/TT

God morgen.

I fredags fik Hempel en rekordbøde for bestikkelse. Nu er endnu en stor sag om mulig bestikkelse undervejs i Danmark, viser dagens nyhedsoverblik. Her skal vi også skal høre om en bankboss, der er kravlet ned fra den høje hest i en sag om mulig hvidvask. Og endelig skal vi høre om en gylden svingdør, som politikerne vil stikke en kæp i.

 

1
Bank-boss ændrer attitude i hvidvasksag

Først var hun kraftigt afvisende, da det i oktober 2018 kom frem, at Swedbank kunne være indblandet i hvidvask.

»Vi har tjekket for alt«, sagde Swedbanks danske topchef, Birgitte Bonnesen.

Men efter nye medieafsløringer er tonen ændret. Et nyt datalæk viste i februar, hvordan milliarder af kroner er blevet kanaliseret gennem Swedbank til eksotiske destinationer som De Britiske Jomfruøer og Belize.

I et interview med Bloomberg fortæller hun, at hun har indset, at hun må ændre sin håndtering af hvidvaskbeskyldningerne, og at hun må ændre sin kommunikation.

»Jeg har indset, at når du udtrykker dig på den måde, som jeg ofte gør, så skal jeg sige mere om konteksten, og være mere opmærksom med hensyn til nuancer,« siger hun.

Hun fortryder dog ikke noget af det, hun har sagt, og mener også, at hun kan fortsætte som CEO for banken, siger hun i interviewet, hvor hun også fortæller, at sagen har ydmyget hende.

 

2
Dansk milliardkoncern ramt af mulig bestikkelsessag

Industrikoncernen Burmeister & Wain Scandinavian Contractor (BWSC er ramt af en alvorlig sag om mulig bestikkelse i forbindelse med afrikanske projekter. Flere medarbejdere er bortvist, og to er politianmeldt, skriver Berlingske.

BWSC ønsker ikke at oplyse konkret, hvilke projekter der er tale om, men at der i mindst to projekter skulle være opnået uretmæssige fordele ved offentlige udbud. Mistanken går blandt andet på mulig bestikkelse ved betaling af agenter og lokale entreprenører, ligesom det skulle være sket ved, at der er betalt penge ud over de faktiske leverancer.

I første omgang afviste selskabet i sommer, at der skulle være grund til mistanke. En undersøgelse fra Kammeradvokaten, firmaet selv har bestilt, vendte i begyndelsen af februar imidlertid den konklusion på hovedet.

»Det vurderes i undersøgelsen sandsynligt, at dette beløb kan være anvendt til bestikkelse og/eller underslæb,« hedder det i Kammeradvokatens undersøgelse.

BWSC-koncernens topchef, Nikolaj Holmer Nissen, afviser, at han og den øvrige topledelse har haft kendskab til sagen. Ifølge ham er der tale om en sag blandt en lille gruppe medarbejdere i selskabets salgsafdeling.

 

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Politikere vil gøre det sværere at hoppe fra Finanstilsynet til banksektor

Det skal være sværere end regeringen lægger op til at hoppe fra Finanstilsynet til et job i toppen af en af de store banker som Julie Galbo gjorde, da hun i 2014 forlod jobbet som vicedirektør med ansvar for hvidvask for at blive global risikochef i Nordea. Det mener flere politikere.

Ifølge BT er både SF og Dansk Folkeparti er klar til at skride ind, så det bliver sværere at skifte et job i tilsynsmyndigheden ud med et i den branche, man hidtil har ført kontrol med.

I 2017 forlod tre ud af fire vicedirektører, Jan Parner, Birgitte Søgaard Holm og Thomas Brenøe,  Finanstilsynet til fordel for jos i finanssektoren.

Finansordfører i SF, Lisbeth Bech Poulsen, mener, at der skal være en karensperiode på mindst et halvt år fra et job i myndighed som Finanstilsynet til et job i finanssektoren. DF bakker op.

»Vi mener, det skal være en længere periode end de tre måneder, regeringen har spillet ud med,« lyder det fra Dansk Folkepartis Hans Kristian Skibby i BT..

Sammen forhandler de i øjeblikket med regeringen og de andre partier bag bankpakkerne - alle partier minus Enhedslisten og Alternativet - om blandt andet nye regler på området. Forhandlingerne fortsætter i Erhvervsministeriet onsdag.

 

Det skal investorerne holde øje med

Investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, peger her på tre ting, man bør holde øje med på markederne i dag:

  • Royal Unibrew slutter regnskabssæsonen af i den ”tunge ende” som det sidste C25-selskab, der skal aflægge årsrapport og komme med en prognose for 2019.
  • Brøndby er ligeledes regnskabsaktuel. Der kommer næppe positive overraskelser. Brøndby spiller kke med på allerøverste resultathylde og har samtidig fyret træneren, hvilket kan belaste finanserne de kommende kvartaler, hvor der betales til to men kun haves en træner. Fokus vil derudover blive på den store kapitaludvidelse, som Brøndby vil foretage.
  • Theresa Mays forhandlere var tirsdag igen i Bruxelles for at se, om de kunne komme tættere på en aftale, der formentlig skal stemmes om i næste uge i det britiske underhus. Deadlinen 29. marts nærmer sig, og kommer der ikke en aftale, vil der sandsynligvis blive tale om vinde yderligere lidt tid til at indgå et kompromis før valget til Europaparlamentet i maj. Stemningsbarometeret er stadig det britiske pund, når der skal vurderes, om man er tæt på eller langt fra en aftale.

Det sker på markederne

Fremskridt i handelsforhandlingerne mellem USA og Kina trækker fortsat op i Kina, mens en svag afslutning på handelsdagen på Wall Street og fortsatte fald i futuresmarkedet lægger låg på de japanske markeder.

Nikkei 225: -0,7 pct.

Hongkongs Hang Seng: +0,2 pct.

Shanghai Composite: +0,9 pct.

Sydkoreas Kospi: -0,4 pct.