Analyse: Ny bund under oliepriserne

OPEC-olieministrene signalerer nu, at man er villige til at begrænse produktionen for at dæmme op for den seneste tids kraftige fald i oliepriserne. Dermed forsøger man at etablere en bund under oliepriserne – før den amerikanske olieproduktion igen begynder at stige.

OPEC-olieministrene har signaleret, at man er villige til at nedsætte produktionen for at bremse faldet i oliepriserne. Her taler den saudiske energiminister Khalid al-Falih. Foto: Karim Sahib/AFP/Ritzau Finans Fold sammen
Læs mere
Foto: KARIM SAHIB

Nu skal faldet i olieprisen stoppes. Det mener i hvert fald olieministrene i de olieproducerende lande (OPEC). På et møde i Abu Dhabi søndag konkluderede man, at olieproduktionen ser ud til at vokse mere end efterspørgslen i 2019, hvilket nu skal indarbejdes i beslutningsgrundlaget for organisationens møde i december. Dermed sender man et klart signal om, at yderligere prisfald vil blive forsøgt modvirket med lavere produktion.

Ifølge Reuters har den saudiske olieminister yderligere lovet at skære olieproduktionen med en halv million tønder om dagen i december, svarende til cirka 0,5 pct. af den globale produktion. Ikke overraskende steg olieprisen i mandagens handel.

Oliepriserne har de seneste uger oplevet det største fald siden 2014, og prisen på en tønde nordsøolie er nu på 72 dollar, hvilket også var niveauet i midten af august. For bare en måned siden var diskussionen, om olieprisen ville fortsætte op mod 100 dollar pr. tønde.

Prisfaldet de seneste uger kommer, på trods af at sidste runde af de amerikanske sanktioner mod Iran trådte i kraft den 5. november, hvilket allerede før skæringsdatoen har medført en nedgang i iransk olieproduktion og eksport. Men den amerikanske regering har overraskende valgt at fravige den hårde kurs og udstedte undtagelser til otte lande, herunder de største iranske kunder, Kina og Indien. De kan få lov at importere iransk olie på reducerede niveauer i 180 dage og måske længere. Frem til forsommeren 2019 vil der således være mere olie på verdensmarkedet end forventet.

Præsident Trump foretrækker lave oliepriser

USAs præsident Trump har flere gange anklaget OPEC for at holde olieprisen høj, hvilket er et problem for amerikansk økonomi: Dels er benzinprisen nogenlunde den eneste pris, amerikanere kan på rygraden, og dels ramte stigende energipriser virksomhederne på et tidspunkt, hvor skattelettelser ellers skulle have fået dem til at øge investeringerne.

OPEC og Rusland blev på et møde i september enige om en lidt kryptisk formulering om at sikre fuld håndhævelse med det produktionsloft, som første gang blev indført for to år siden. Produktionen var faldet betydeligt mere end aftalt, primært fordi Venezuelas olieproduktion er mere end halveret i perioden, i takt med at landet er faldet fra hinanden. Når udmeldingen ikke var tydelig, skyldes det det regionale kapløb mellem USA og Saudi Arabien på den ene side og Iran på den anden side.

Præsident Trump har forsøgt at presse Saudi-Arabien til at øge produktionen for at kompensere for den faldende produktion i Iran i et forsøg på at holde oliepriserne i ro. Dermed ville byrden ved sanktionerne alene ramme Iran gennem lavere indtægter fra olie, mens det globale oliemarked ville være nogenlunde uberørt samlet set. Det synes Iran ikke overraskende er en dårlig idé, hvorfor OPEC ikke har fundet fodslag om, hvad man skal gøre med olieproduktionen.

Selv uden en formel aftale har Saudi-Arabien og Rusland skruet betydeligt op for produktionen de seneste måneder. Samtidig er det blevet tydeligt, at den globale økonomi vokser langsommere end for bare seks måneder siden, så efterspørgslen efter olie vil også vokse i lavere tempo end hidtil. Dermed har balancen i oliemarkedet forrykket sig til olieforbrugernes fordel.

Det er værd at bemærke, at den amerikanske olieproduktion – der ellers har været Saudi-Arabiens mareridt de seneste år – er ophørt med at stige. Olieinfrastrukturen i USA har simpelthen ikke kunnet følge med produktionen, og først næste år vil der være flere rørledninger på plads i Texas. Herefter vil produktionen kunne vokse hurtigt igen. Dermed kan Washington skrue yderligere op for presset på Iran, uden at det nødvendigvis vil presse priserne særlig meget.

Den nye normal

Nu har OPEC og ikke mindst Saudi-Arabien igen skabt en bund under oliepriserne. Mens den seneste tids udsving har været voldsomme, har de mindre betydning for den globale økonomi, så længe prisniveauet svinger omkring det nuværende: ikke for højt til at dræbe opsvinget, ikke for lavt til at dræbe olieproducenternes økonomi. Oliemarkedet skal også vænne sig til, at præsident Trump aktivt forsøger at styre alle elementer af den globale økonomi. Indtil videre med en del succes.