Amerikanske virksomheders gæld er rekordhøj

De amerikanske virksomheders gæld er steget med ekspresfart de seneste år. Og både investorer og økonomer ser med stigende bekymring på det store gældsbjerg, virksomhederne har opbygget.

Der har været fart på amerikansk økonomi de sidste par år. Men det er ikke kun de amerikanske virksomheders omsætning, der er steget. Virksomhederne har også haft travlt med at optage store lån, og den samlede gæld er nu oppe på et rekordhøjt niveau. Arkivfoto: Rebecca Cook/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Mens danske og europæiske virksomheder har været tilbageholdende med at stifte gæld i kølvandet på finanskrisen, har de amerikanske virksomheder optaget store lån og udnyttet de lave renter til fulde. Men på det seneste er der opstået nervøsitet for virksomhedernes store gæld.

Samlet er de amerikanske aktieselskabers gæld steget så meget, at den nu udgør over 46 pct. af USAs bruttonationalprodukt. Det er et rekordhøjt niveau og omkring fire procentpoint over det niveau, som virksomhedernes gæld var ved indgangen til finanskrisen for ti år siden.

En stor del af de lån, som de amerikanske virksomheder har optaget siden finanskrisen, er sket på obligationsmarkedet, hvor afkasthungrende investorer har stået klar.

Derfor kan den stigende nervøsitet aflæses tydeligt på obligationsmarkedet, hvor renten på virksomhedsobligationer er steget i forhold til renten på statsobligationer. Det er den renteforskel, der i fagtermer kaldes for kreditspændet.

»Kreditspændene, specielt på højrenteobligationer, er steget kraftigt det seneste års tid. Det er udtryk for, at markedet begynder at være mere bekymret for gælden i de amerikanske virksomheder,« siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Stigende bekymring

Bekymringen over den store gæld i de amerikanske virksomheder deles af flere investorer og økonomer. I oktober var det den tidligere chef for den amerikanske centralbank Janet Yellen, der udtrykte stor bekymring over gælden i de amerikanske virksomheder.

»Jeg er bekymret for den store risiko, der er knyttet til disse lån,« sagde Janet Yellen til Financial Times og fortsatte:

»Der er sket en stor forringelse af lånestandarderne; lånebetingelserne er blevet løsnet i gearede udlån«.

Sonja Gibbs, der er managing director i den globale interesseorganisation for finanssektoren Institute of International Finance (IIF), ser også på virksomhedernes store gældsophobning med en vis bekymring. Hun hæfter sig blandt andet ved, at virksomheder med lav indtjening og lav egenkapital også har haft forholdsvis let ved at låne penge i USA de senere år.

»Lempede kreditvilkår er også en bekymring, fordi det har bidraget til en meget hurtig gældsopbygning hos mere sårbare virksomheder. Betalingen af gæld og renter er også et stigende problem. Mange virksomheder har problemer med at dække deres renteudgifter med deres løbende indtjening,« forklarer Sonja Gibbs.

Hun vurderer, at det er meget sandsynligt, at flere amerikanske virksomheder vil få problemer med at tilbagebetale deres gæld i løbet af de næste par år. Hun forventer også, at flere virksomhedsobligationer vil få en lavere kreditvurdering, som vil gøre det dyrere for virksomhederne at låne penge.

Det er særligt problematisk, fordi en stor del af de obligationer, som de amerikanske virksomheder har udstedt de seneste år, allerede har fået en lav kreditvurdering af store kreditvurderingsselskaber som Moody's og Standard & Poor's.

Ifølge data fra IIF er den samlede sum af virksomhedsobligationer med en BBB-kreditvurdering omtrent firedoblet siden 2007. BBB-kreditvurderede obligationer er den laveste ratingklasse, som pensionsfonde og andre finansielle fonde må eje. Hvis obligationerne får en kreditvurdering, der er lavere end BBB, betegnes de ofte som »højrenteobligationer«.

Især de seneste år har mange lært disse obligationer at kende som »junk bonds«, fordi ejerne af obligationer knyttet op på udlån til amerikanske husejere mistede store summer under finanskrisen.

Ingen ny finanskrise

Porteføljemanageren Steve Eisman, der tidligt forudså kollapset på det amerikanske boligmarked i 00erne, har også udtrykt bekymring for den høje virksomhedsgæld over for flere medier. Han frygter, at markedet for virksomhedsobligationer med lav kreditvurdering vil fryse til, hvis økonomien går ned i gear.

Eisman forventer dog ikke, at de amerikanske virksomheders høje gæld vil føre til en krise på niveau med den, vi så i 00erne.

»Vi kan ikke få en recession, når kvaliteten af forbrugerkreditten er så god, at det er den bedste, jeg har set i hele min karriere,« sagde Steve Eisman til Financial Times tidligere på ugen.

I Formuepleje ser Henrik Franck også på de amerikanske virksomheders store gæld med en vis bekymring. Men heller ikke han frygter, at en ny finanskrise er under opsejling.

»Gælden i virksomhederne er steget noget mere end gælden i husholdningerne, og den er også steget til et niveau, i hvert fald for amerikanske virksomheder, som jeg synes, ikke er helt uproblematisk,« siger Henrik Franck og fortsætter:

»Kan det være et problem, som er finanskriselignende? Det tror jeg ikke. Fordi ét: gælden i husholdningerne er ikke så stor, og to: du har en meget bedre kapitaliseret banksektor.«

Henrik Franck beretter dog, at den høje gæld i de amerikanske virksomheder er årsagen til, at Formuepleje har overvægt af europæiske virksomhedsobligationer frem for amerikanske.