Aftale på plads: Sygehusene får tilført en milliard kroner

Regeringen er blevet enige med støttepartierne om at bruge en milliard kroner på at hjælpe hospitaler og sygehuse gennem en presset vinter.

Finansminister Nicolai Wammen, sundhedsminister Magnus Heunicke, fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye samt repræsentanter fra SF, Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne præsenterer delaftale til finansloven om en coronavinterpakke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu er der penge på vej til sygeplejerskerne og deres kolleger i sundhedsvæsenet.

Det står klart, efter regeringen søndag er blevet enig med støttepartierne om endnu en delaftale til finansloven for 2022 - en såkaldt coronavinterpakke.

En milliard kroner skal gå til midlertidige løntillæg til alle faggrupper i sundhedsvæsenet for at fastholde personale og motivere til at tage overarbejde. Det er særlig nødvendigt, fordi manglen på personale kombineret med et stigende antal indlagte med coronavirus lige nu presser sygehusene og hospitalerne.

»Der er ikke tale om et permanent løft. Det er en midlertidig løsning,« understregede finansminister Nicolai Wammen (S) søndag aften foran døren til Finansministeriet.

»Det er en saltvandsindsprøjtning, vi giver til et hårdt presset sundhedspersonale i en coronatid,« tilføjede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) efterfølgende.

Manglen på personale skyldes særligt, at mange sygeplejersker har sagt op efter sommerens konflikt, der ikke resulterede i en lønstigning. Samtidig har flere af de tilbageværende sygeplejersker i længere tid nægtet at tage overarbejde i protest mod regeringens indgreb i konflikten.

Derfor har argumentet fra Dansk Sygeplejeråd været, at størstedelen af pengene fra coronavinterpakken bør gå til at fastholde og ansætte sygeplejersker. Fra Fagbevægelsens Hovedorganisation og FOA har budskabet dog været helt klart, at pengene skal fordeles ligeligt ud over alle faggrupper.

Løsningen er blevet, at pengene fordeles ligeligt mellem landets fem regioner. Herefter er det op til regionerne i samarbejde med faglige organisationer at finde ud af, hvordan pengene fordeles bedst muligt.

Det har været ønsket fra blandt andre Enhedslisten, at de midlertidige løntillæg skulle gives uden om reguleringsordningen. Det vil betyde, at lønstigningerne ikke påvirker andre faggruppers løn.

Aftaleparterne er blevet enige om, at midlertidige tillæg skal kunne holdes ude af reguleringsordningen efter de gældende regler.

Aftalen om coronavinterpakken er indgået mellem regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne.

Grøn delaftale lørdag

Lørdag blev regeringen enige med støttepartierne om den første delaftale til finansloven. Her var det mest iøjnefaldende, at endnu flere vindmøller til havs skal være med til at sikre, at Danmarks CO₂-udledning i 2030 er 70 procent lavere end i 1990.

Samtidig er det aftalt, at regeringen i 2022 vil være klar med analyser, der kan danne grundlag for udbuddet af yderligere én gigawatt. Støttepartierne måtte dog se langt efter den ellers højt ønskede flyafgift, da regeringen nægtede at medtage den på finansloven.

Det er finansministerens forhåbning, at den samlede finanslov præsenteres mandag.

»Med lidt held ses vi igen i morgen,« sagde Nicolai Wammen til den fremmødte presse søndag aften.