45-årig kvinde mistænkt for hvidvask af 105 mio. kr. brugte konti i Nykredit

Den 45-årige kvinde, som Bagmandspolitiet mistænker for hvidvask af 105 millioner kroner, var direktør for mindst tre virksomheder. Hvidvasken foregik gennem konti i Nykredit, indtil fælden klappede, og politiet beslaglagde et millionbeløb.

Det var via konti i Nykredit, at en 45-årig kvinde hvidvaskede 105 mio. kr. i den sag, som Bagmandspolitiet fortalte offentligheden om onsdag. Nykredit er bekendt med sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen

Onsdag kom det frem, at Bagmandspolitiet mistænker en 45-årig kvinde for hvidvask og forsøg på hæleri af særlig grov beskaffenhed for samlet 105 mio. kr. Det viser sig nu, at kvinden var direktør og ansvarlig leder for mindst tre virksomheder, og at de ulovlige transaktioner foregik via disse virksomheders konti i Nykredit.

Det fremgår af Berlingskes aktindsigt hos SØIK, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet. Det fremgår dog ikke, hvilke virksomheder der er tale om, da navnene på virksomhederne er streget ud, men virksomhederne havde indtil begyndelsen af november 2018 samme adresse. Også kvindens navn er streget ud. Hun er i øvrigt beskyttet af navneforbud.

I den foreløbige sigtelse af den 45-årige direktør fremgår det, at den formodede hvidvask er af nyere dato. Hvidvasken skete sidste år fra 1. juli til 12. oktober, og ifølge SØIK vidste den 45-årige kvinde, at pengene stammede fra strafbare lovovertrædelser.

Hvidvasken foregik ved, at kvinden ifølge SØIK af flere omgange konverterede eller overførte penge, som direkte eller indirekte var udbytte fra en strafbar lovovertrædelse. Det drejer sig om samlet 31 mio. kr., som blev indbetalt på konti i Nykredit, hvor der i forvejen stod 15 mio. kr. Fra disse konti blev 33 mio. kr. overført videre til forskellige udenlandske selskaber.

Det skete, selv om den kvindelige direktør ifølge SØIK vidste, at hun ved overførslerne medvirkede til at skjule eller sløre pengenes ulovlige oprindelse.

Senere forsøgte kvinden igen på samme vis at overføre flere penge fra kontiene i Nykredit, men det mislykkedes, da SØIK kom hende i forkøbet og beslaglagde næsten 12 mio. kr.

Nykredit kender til sagen

Nykredit er bekendt med sagen, men er ikke mistænkt og efterforskes heller ikke af SØIK. Ifølge Berlingskes oplysninger er det Nykredit selv, der har gjort SØIK opmærksom på de mistænkelige transaktioner. Men den oplysning vil hverken SØIK eller Nykredit kommentere.

»Der er ingen finansielle institutioner, der er under mistanke i sagen. Det her er et eksempel på, at det nye setup med hvidvaskunderretninger virker, for der er gået ret kort tid fra, at vi fik den her hvidvaskunderretning til, at der nu sidder en person varetægtsfængslet,« siger Mikkel Thastum, kommunikationschef hos Anklagemyndigheden.

Fra Nykredit er der følgende melding:

»Nu er der foreløbig kun tale om en sigtelse, men sagen vil formentligt vise, at der er effektive forsvarsværker mod hvidvask, der virker. Vi laver rigtig mange indberetninger om mistanke om hvidvask til SØIK hvert år, men vi må på grund af lovgivningen ikke oplyse om de indberetninger, vi foretager. Vi kan derfor desværre hverken be- eller afkræfte, om vi har indberettet i den konkrete sag. Vi kan dog oplyse, at Nykredit ikke efterforskes i forbindelse med sagen,« skriver pressechef Jens Theil i et mailsvar til Berlingske.

SØIK oplyste onsdag, at de mistænkelige forhold er kamoufleret af opdigtede handler gennem en række selskaber med fiktive udenlandske kunder. En 59-årig mand og en 22-årig mand blev også anholdt og sigtet i sagen. Den 45-årige kvinde er varetægtsfængslet. De to mænd er løsladt igen. Der er ikke rejst tiltale i sagen.

Forsøg på hæleri

Kvindens forsøg på hæleri ligger forud for den påståede hvidvask. Hæleriforsøgene foregik fra 15. februar 2017 til 1. juli 2018. Ifølge den foreløbige sigtelse forsøgte den 45-årige via virksomhedernes konti i Nykredit at skaffe sig selv eller andre del i udbyttet, der var opnået ved strafbare lovovertrædelser.

SØIK arbejder imidlertid også med en mistanke om, at kvinden forsøgte at sikre andre udbyttet af strafbare lovovertrædelser ved enten at skjule, opbevare, transportere eller hjælpe med afhænde hælervarer.

Også i dette forhold mener SØIK, at kvinden vidste eller må formodes at vide besked om, at de penge, der blev sat ind på virksomhedernes Nykredit-konti stammede fra ulovligheder.

Ifølge SØIK blev der som led i hæleriforsøgene af flere gange indbetalt samlet 74 mio. kr. på disse konti i Nykredit fra forskellige udenlandske selskaber, hvorefter 60 mio. kr. blev videreoverført til forskellige udenlandske selskaber.

SØIK efterforsker fortsat sagen, og af hensyn til sagens videre efterforskning blev grundlovsforhøret i onsdags holdt for lukkede døre.