3F rasler med sablen: Hæv lønnen i bunden med op til 40 kr. i timen

De kommende overenskomstforhandlinger skal bruges til at bekæmpe social dumping med udenlandsk arbejdskraft, mener 3F. Dansk Byggeri bryder sig ikke om en kraftig stigning i mindstelønnen.

Formand for 3F Byggegruppen Claus von Elling mener, at mindstelønnen skal have et gevaldigt løft ved de kommende overenskomstforhandlinger. Det er Dansk Byggeri ikke meget for. Der er tale om overenskomstforhandlingerne for cirka 80.000 medarbejdere i bygge- og anlægsbranchen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fagforeningen 3F vil nu for alvor gå på jagt efter udenlandsk arbejdskraft, der giver problemer med social dumping. 3F mener, at de kommende overenskomstforhandlinger skal give en gevaldig stigning i lønnen i bunden. Mindstelønnen i byggeriet er i dag 125 kr. i timen, og den vil 3F gerne have hævet med 20 kr. til 40 kr.

Tonerne blev slået an, da Dansk Byggeri og 3F Byggegruppen havde indkaldt til fælles pressemøde som startskuddet til overenskomstforhandlingerne for cirka 80.000 medarbejdere inden for bygge- og anlægsbranchen.

Det skete hos Dansk Byggeri, samtidig med at en større forsamling af medlemmer fra 3F holdt demonstration uden for bygningen. Et af hovedkravene fra 3Fs side ved overenskomstforhandlingerne er et bedre værn mod social dumping.

Langt størstedelen af den udenlandske arbejdskraft får ifølge en undersøgelse fra 3F kun omkring mindstelønnen, mens de fleste medlemmer af 3F får en løn omkring 150 kr. i timen. Hvis mindstelønnen bliver øget kraftigt, vil de polske byggearbejdere og andre udlændinge få en løn, der nogenlunde svarer til lønnen for den danske arbejdskraft inden for byggeriet.

»Der er ingen tvivl om, at mange af vores medlemmer tænker, at hvis man hæver mindstelønnen med 20 kr. til 40 kr., så vil det løse problemerne med udenlandsk arbejdskraft. Det vil ikke have nogen betydning for virksomhederne, for de fleste medlemmer af 3F får en løn, som ligger et stykke over mindstelønnen,« siger næstformand i 3F Byggegruppe, Palle Bisgaard.

Svært at forestille sig

Inden for byggeriet er overenskomsten en ramme, der blandt andet angiver mindstelønnen, men oven i mindstelønnen kommer en løndel, der bliver forhandlet lokalt på de enkelte virksomheder. Hvis mindstelønnen hæves, vil det ikke få betydning for dem, som får mere end mindstelønnen, for de vil blot blive modregnet i deres personlige tillæg.

3Fs ønske om en højere mindsteløn er derfor hellere ikke fagforeningens egentlige lønkrav til overenskomstforhandlingerne.

Ikke overraskende er Dansk Byggeri noget tilbageholdende over for en kraftig stigning i mindstelønnen.

»Lønniveauerne varierer meget afhænigigt af fag og geografi. Der er ingen tvivl om, at et sådant forslag, som 3F kommer med, vil have et gennemslag på lønningerne andre steder i byggeriet. Det er meget svært at forestille sig, at nu vil alle stille sig tilfredse med, at vi har hævet en sats, og så skal alle andre satser og lønninger lokalt ikke stige. Sådan er verden ikke,« siger Lars Storr-Hansen.

Dansk Byggeri understreger, at organisationen ikke kan lide social dumping, men Dansk Byggeri hæfter sig ved, at 3Fs egen undersøgelse viser, at den udenlandske arbejdskraft får mindstelønnen. Dansk Byggeri mener ikke, at man kan kalde det social dumping, når medarbejderne rent faktisk får betaling efter overenskomsten.

Opsvinget ned i gear

Overenskomsten på byggeområdet er bare en af mange overenskomster på det private arbejdsmarked, som skal fornys til næste år. Det er i alt cirka 543.000 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere på det private område, der skal have fornyet deres overenskomster i 2020. Det er på Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforenings område.

De fire største områder er industri, butiksområdet, det samlede byggeri og transport.

Hvilke konkrete lønkrav, der kommer i de forskellige overenskomstforhandlinger vides naturligt nok ikke på nuværende tidspunkt. Men overenskomstforhandlingerne kommer på et tidspunkt, hvor der er stor risiko for, at opsvinget går ned i gear til næste år.

Lars Storr-Hansen fremhæver, at inden for byggeriet er det afgørende, at opsvinget ikke kommer til at få en hård landing. Det kan komme til at ske, hvis resultatet af de kommende forhandlinger bliver nogle lidt for dyre overenskomster.

»Vi skal gerne have en blød landing, selv om det ikke er det, vi har været alt for vant til inden for byggeriet,« siger Lars Storr-Hansen.