Tysker brugte bil som våben: Han ville »helt klart slå udlændinge ihjel«

En bilist fra Essen i det vestlige Tyskland kvæstede nytårsaften fem mennesker ved fire forskellige påkørsler. Politiet ser hændelserne som udslag af både fremmedhad og psykisk sygdom.

En tysk mand på 50 år kørte med vilje ind i mennesker ad fire omgange Nytårsaften. Ingen af de kvæstede er foreløbig afgået ved døden. Foto: Peter Steffen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER STEFFEN

En tysk bilist havde nær endt nytåret som massemorder: Den 50-årige mand forsøgte først at køre en fodgænger ned ved Bottrop i det vestlige Tyskland et par minutter over midnat. Fodgængeren sprang for livet og undslap med nød og næppe.

Bilisten fortsatte siden ind til Berliner Platz i byens midte og pløjede her ind i en menneskemængde. En kvinde på 46 år blev hårdt kvæstet og svæver i øjeblikket mellem liv og død. Tre blev lettere kvæstet, heraf to børn.

Selv om bilejeren nu havde politiet i hælene, fortsatte han endelig mod sin bolig i Essen et kvarters kørsel væk. Øjenvidner så ham hér dreje sin vogn ind i omkring syv mennesker ved et bustoppested.

Politiet kunne sent tirsdag eftermiddag berette om endnu et attentat samme aften med samme mand bag rattet – hvorved antallet af gerningssteder er kommet op på fire og mængden af sårede op på fem.

»Stærkt fremmedfjendtlig«

Aftenens ofre er ifølge tysk politi af udenlandsk herkomst med hovedvægt på syrere og afghanere. Gerningsmanden skal under anholdelsen have ytret sig »stærkt fremmedfjendtligt« og vist tegn på psykisk sygdom.

Politet har stadig ikke afdækket de tre hændelser i alle detaljer. Efterforskerne undrer sig især over, at så relativt få blev ramt og kom til skade i Essen.

»Angrebet i Essen virker mislykket,« sagde en talskvinde fra politiet under et pressemøde tirsdag eftermiddag. »Men om folk bare slap væk i tide eller andre ting er kommet i vejen, det skal vi først finde hoved og hale i nu,« sagde hun ifølge Frankfurter Allgemeine.

Senere afhøringer levnede ifølge myndighederne ingen tvivl om attentatmandens hensigter: Han ville »helt klart slå udlændinge ihjel«, sagde Nordrhein-Westfalens indenrigsminister, Herbert Reul efter pressemødet. »Vi ser meget alvorligt på sagen,« lød det ifølge Deutsche Welle.

Gerningsmandens ærinde i Bottrop står heller ikke klart. Forstaden med de godt 120.000 indbyggere havde planlagt fejringer af byens 100 års jubilæum med en festkoncert nytårsaften.

Koncerten, der skulle have fundet sted på en scene få meter fra åstedet, blev øjeblikkeligt aflyst af Bottrops borgmester, Bernd Tischler.

»Vi kan ikke fejre os selv den baggrund,« sagde borgmesteren til lokalavisen WAZ. »Den unge kvinde kæmper for sit liv. Vi er ikke i humør til fest i dag.«

Myndighederne har endnu ikke udtalt sig om, hvorvidt påkørslerne skal betegnes som terror.

Tyskland har været ramt af bilterror mod fodgængere flere gange: En indbygger i Münster torpederede i fjor en gruppe mennesker og dræbte fire personer. Og en tunesisk mand pløjede i december 2016 sin vogn ind i et julemarked i Berlin med 12 dødsofre til følge.