Thulesen angriber S i pensionsdebat

DF placerer ansvaret for dårlig seniorordning hos Socialdemokratiet og anklager partiet for at være mere optaget af valgkamp end forhandlinger.

Kristian Thulesen Dahl (DF) og Mette Frederiksen (S) under folketingets åbningsdebat i folketingssalen på Christiansborg, torsdag den 5. oktober 2017.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Efter først at have omfavnet Socialdemokratiets tanker om en tidlig folkepension angriber DF-formand Kristian Thulesen Dahl nu S-formand Mette Frederiksen for at tænke mere på valgkamp end på de nedslidte, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

»Jeg er dødtræt af, at Socialdemokratiet så tydeligt nu bare kører ren valgkamp og ikke kommer til forhandlingsbordet for at være med til at lave politiske aftaler til gavn for danskerne,« siger Kristian Thulesen Dahl, der efterlyser klarere svar i forhandlingerne fra S.

Han beskylder samtidig Mette Frederiksen for at være direkte ansvarlig for, at den nuværende nødudgang for nedslidte danskere – den såkaldte seniorførtidspension – ikke er blevet brugt så meget som planlagt.

Seniorførtidspensionen blev skabt i 2011, da VK-regeringen, DF og De Radikale forringede efterlønnen. Ordningen skulle give nedslidte mulighed for at trække sig tilbage fem år før folkepensionsalderen.

Men Mette Frederiksen strammede som beskæftigelsesminister reglerne for førtidspension i 2012. Dermed blev det også markant sværere at få tilkendt seniorførtidspension.

»Det er i høj grad Mette Frederiksens og Socialdemokratiets ansvar, at ordningen ikke har fået den vind i sejlene, som der var lagt op til i 2011,« siger Thulesen Dahl.

Selv om DF gennem valgperioden har kørt tæt parløb med S, fastslår Thulesen nu, at han er klar til at lave en aftale om nedslidte uden sin allierede.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) sigter efter en hurtig aftale i begyndelsen af april:

»Jeg håber, at vi kan lave en politisk aftale, og noterer mig, at Thulesen står frit i forhold til at lave en aftale med regeringen.«

I Socialdemokratiet er politisk ordfører Nicolai Wammen målløs over angrebet.

»Det er en dybt mærkværdig kritik fra Kristian Thulesen Dahl. Socialdemokratiet og Mette Frederiksen personligt arbejder benhårdt på, at der skal laves en aftale,« siger han og åbner også for en aftale om »f.eks. en forbedret seniorførtidspension«.