Terrordømte Said Mansour på vej til Marokko

Den terrordømte Said Mansour er blevet bragt ombord på et fly mod Marokko, oplyser Radio24syv. Hans advokat »vidste intet«.

Said Mansour i flyet på vej til Marokko. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Foght, Radio24syv

Den terrordømte og marokkansk-fødte Said Mansour er på vej af Danmark og til Marokko.

Det oplyser Radio24syv, der var tilstede i Københavns Lufthavn og har en reporter med på flyet til Marokko.

Den udsendte reporter oplyser, at Mansour sidder på flyets bagerste række, ledsaget af danske politifolk.

58-årige Said Mansour blev fredag eftermiddag før klokken 17.30 sat på flyet fra Københavns Lufthavn mod Casablanca i Marokko med selskabet Royal Air Maroc, hvor han vil blive overdraget til de marokkanske myndigheder. Flyet lettede klokken 18.14 med en mellemlanding i Berlin.

Advokat Eigil Stand, der har repræsenteret Said Mansour, siger til Berlingske, at han »intet vidste om udvisningen.«

»En journalist har orienteret mig om, at udvisningen var ved at ske, men jeg har intet officielt hørt, og det er ikke rimeligt. Jeg har bedt myndighederne bekræfte oplysningerne, men det er ikke lykkedes,« siger han.

Mansour har siddet fængslet siden februar 2018 efter en paragraf i udlændingeloven, der gør det muligt at tilbageholde udlændinge med henblik på udvisning, der altså først nu er lykkedes. Said Mansour er også kendt under navnet »boghandleren fra Brønshøj«, og er to gange dømt for at opildne til terror, og i 2016 fik Mansour frataget sit danske statsborgerskab i Højesteret. Han skiftede i 2014 navn til Sam Mansour.

Med hjemsendelsen af Said Mansour tyder det på, at den danske regering efter lange og intense forhandlinger med den marokkanske regering har indgået eller er tæt på at indgå en hjemsendelsesaftale, oplyser Radio24syv.

Senest var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Marokko i december 2018, hvor hjemsendelsen af Said Mansour også blev bragt op:

»Jeg har haft et konstruktivt møde med Marokkos udenrigsminister Nasser Bourita om den her sag, vi har med Said Mansour (nu Sam Mansour, red.), som jo skal udvises til Marokko, og det skal vi se at få et gennembrud i. Det har vi ikke fået i dag men vi har haft et godt møde, og der er fremdrift i det, og vi har aftalt, at vi følger op direkte over for hinanden om ret kort tid,« sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen til DR den 10. december.

Det er uvist, om der nu er indgået en konkret hjemsendelsesaftale inden afgangen fra København, og om den i givet fald indeholder diplomatiske garantier om, at Said Mansour ikke udsættes for tortur eller nedværdigende behandling.