Smittestigning vækker bekymring for genåbning af nattelivet blandt Folketingets partier

Som følge af et stigende antal af coronasmittede i Danmark bekymrerer flere af Folketingets sundhedsordfører sig om nattelivets genåbning. Flere peger på behovet for en sundhedsfaglig risikovurdering

 
Få overblikket over coronavirussen i Danmark her. Redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere af Folketingets partier viser nu bekymring for næste fase af genåbningen.

Mere specifikt hviler bekymringen på genåbningen af nattelivet, som netop ligger på tegnebrættet for den næste - og fjerde - fase af genåbningen..

Den udtrykte bekymring sker i forbindelse med, at vi oplever en stigning i antallet af coronasmittede herhjemme, som mandag lød på 207 nye tilfælde efter sundhedsmyndighedernes opgørelse over weekenden.

Allerede inden smittetallene blev offentliggjort havde både SF og Enhedslisten til Ritzau udalt sig om deres betænkeligheder for nattelivets genåbning.

Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund (E) udtaler til Berlingske, at han finder stigningen i antallet af smittede »bekymrende«.

»Hvis det fortsætter med at være en vedvarende tendens, hvilket meget tyder på lige nu, så bør det jo få konsekvenser for den gradvise genåbning i fjerde fase,« siger han.

»Den plan, man har lagt nu, er under forudsætning af, at det stadigvæk er sundhedsmæssigt forsvarligt. Men her er det især genåbningen af nattelivet, vi finder bekymrende, fordi der er risiko for superspredninger,« tilføjer han.

Også hos SF venter man »utålmodigt« på sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Det siger sundhedsordfører for SF, Kirsten Normann Andersen (SF), til Berlingske.

Genåbningen af nattelivet er på tegnebrættet for Folketingets fremtidige forhandlinger om næste genåbningsfase. Flere partier bekymrer sig imidlertid om, hvorvidt genåbningen bør finde sted, som følge af en stigning i antallet af coronasmittede (ARKIVFOTO). Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Står det til SF bør genåbningen af nattelivet udskydes til den 1. september, hvor mange er vendt tilbage til hverdagen efter sommerferien, og vi kan tage temperaturen på, hvad »resultatet af vores sommerferie er«, lyder det fra Kirsten Normann Andersen.

Ifølge Kirsten Normann Andersen handler den fjerde fase af genåbningen, som særligt vedrører nattelivet en afvejning af socialt afsavn.

»Det vil være et større afsavn, hvis vi skal til at isolere os igen, og vi ikke kan være sammen med vores venner, end at vi skal til at udsætte genåbningen af nattelivet, hvor vi skal være sammen med rigtig mange, som vi ikke kender, hvilket jo udgør en yderligere risiko, nu hvor smitten stiger,« siger hun til Berlingske.

Behov for en sundhedsfaglig vurdering

Hos Det Konservative Folkeparti finder man ligeledes det stigende smittal bekymrende, fortæller sundhedsordfører Per Larsen (K), som understreger at man i lyset heraf »bør mane til forsigtighed«.

»Når smittetallet er opadgående, så har vi jo en situation, som i min optik gør, at man bør undlade at sætte flere ting i gang, som kan være medvirkende til at smitten øges yderligere. Her tænker jeg specielt på nattelivet, som bør have en sundhedsfaglig vurdering, inden man går ind og åbner,« siger han.

Hos Venstre vil sundhedsordfører Martin Geertsen (V) »afvente sundhedsmyndighedernes vurdering«, hvorfor man hos Venstre ikke gør sig »politiske synsninger i øst og vest«, der vedrører sig genåbningen af nattelivet.

»Det har hele tiden været vores tilgang, at det må være de sundhedsmæssige anbefalinger, der styrer nedlukningen, men i ligeså høj grad også genåbningen,« lyder det fra Martin Geertsen, som også fortæller, at de seneste smittetal har vakt opsigt hos ham.

Hos Dansk Folkeparti understreger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) behovet for en generel plan for fremtiden, som ikke udelukkende vedrører fjerde fase i tilfælde af, at smitten stiger yderligere.

»Der bør komme en plan på hele området og ikke bare med den fremtidige fjerde fase, men i det hele taget. Vi har nogle virksomheder, som har brug for at vide, hvad det næste skridt er,« siger hun med henvisning til blandt andre natklubs- og diskoteksejere.

Ifølge Liselott Blixt bør man ikke udskyde den i forvejen planlagte genåbning af nattelivet, som blandt andre SF opfordrer til.

I stedet peger hun på, at man bør tilpasse den fremtidige genåbningsplan ud fra, hvorvidt de forskellige aktører i nattelivet kan leve op til de krav, der vil blive dem stillet.

»Det er forkert at diskutere to forskellige typer af værtshuse. Eksempelvis hvis vi ser på et værtshu på Lolland, hvor der måske kommer ti faste gæster fra lokalsamfundet, så er det noget andet end et værtshus i Jomfru Ane Gade eller på Strøget, hvor der kommer mange mennesker og turister fra forskellige steder,« siger hun.

»Derfor skal der være nogle specifikke, sundhedsfaglige krav, hvor de, der kan leve op til dem, må åbne, og de, der ikke kan må holde lukket,« tilføjer hun.

De politiske forhandlinger om fjerde fase af genåbningen ventes af finde sted fra 12. august.