Skåningene må stadig ikke komme ind i Danmark: »Når nordmændene og tyskerne bliver lukket ind, skal vi også have lov«

Mens både naboerne fra Norge og Tyskland kan tage til Danmark for at holde sommerferie fra den 15. juni – i hvert fald hvis de overholder en række restriktioner – må svenskerne stadig kigge langt efter en kold øl i Nyhavn eller en tur med rutsjebanen i Tivoli.

Siden Danmark lukkede græsen til Sverige, har trafikken over Øresundsbroen været begrænset. Svenskerne må stadig vente på at kunne komme til Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi er et lidt andet sted end svenskerne,« sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på dagens pressemøde, hvor hun kunne fortælle at Danmark åbner sine grænser for nabolandene Norge og Tyskland fra den 15. juni, men ikke for svenskerne mod øst.

Den nyhed bliver ikke taget specielt godt imod af dem på den anden side af Øresund, hvor Berlingske møder et par svenskere midt inde i Skåne.

»Man må jo rette sig efter myndighederne. Men det er ærgerligt, at vi ikke bare kan tage spontant til Danmark,« forklarer pensionisten Jan Hansson fra Sjöbo, mens han kigger op fra sit malerarbejde med et stænk af maling på brillerne.

»Det gør vi engang imellem. Vi er jo vant til lige at beslutte os for at tage over en lørdag. Det savner jeg. Vi kører til Fisketorvet, parkerer, spiser frokost der, og fortsætter til Rådhuspladsen. Bare for lige at se noget andet,« fortæller han på syngende skånsk.

»Hvis jeg måtte vælge, ville jeg hellere have København som hovedstad. Der er hyggeligere og mere åbent. Stockholmerne er snobbede,« mener han.

»I Sverige anbefaler man jo, at man ikke kører mere end to timer fra sit hjem. Den regel kunne man jo også bare bruge i forhold til Danmark,« synes han, inden han må fortsætte, for malingen er ved at tørre.

»Men det er jo noget, de bestemmer i Stockholm. Det er dem, der bestemmer det hele. Se bare på nyhederne: Stockholm, Stockholm, Stockholm. Jeg er en ægte skåning. Vi har jo været danske, og det sidder i mig.«

Ikke en god idé

Alf Svensson er bonde fra Alestad uden for Sjöbo, og tager til Danmark engang imellem med sin hustru. De har både været på længerevarende ferier og på dagsture til den danske hovedstad for for eksempel at gå i Tivoli.

»Jeg hørte godt i radioen i morges, at tyskerne og nordmændene nok fik lov til at komme ind. Kan man lukke dem ind i Danmark, er det altså lidt mærkeligt, at vi svenskerne så ikke også får lov. Det er lidt trist. Det synes jeg i hvert fald.«

Men han funderer også på, om den svenske strategi, der er gået ud på at holde så meget som muligt af samfundet åbent, måske har været for slap.

»Man har måske slappet lidt for meget af i forhold til anbefalingerne her i Sverige og i forhold til, hvordan man opfører sig. Mange har omgåedes med hinanden, som de plejer, og det er måske ikke så god en idé. Det er måske årsagen til, at danskerne synes, vi er lidt nonchalante, og derfor må vi nu ikke komme og hilse på. Men jeg synes stadig, man skulle have lov til at tage derover, hvis man vel at mærke naturligvis overholder de restriktioner, som gælder i Danmark,« siger han.

Helhedsbetragtning

På dagens pressemøde sagde statsministeren, at de danske myndigheder var i dialog med de svenske i forhold til, om man eventuelt kan slække på indrejseforbudet fra Sverige hen over sommeren. Men hun ville ikke give konkrete anvisninger på, hvad svenskerne skal leve op til, for at grænsebommene igen ryger i vejret.

Mette Frederiksen ville ikke komme ind på, om det for eksempel var antallet af smittede eller døde, der kunne være afgørende. Ligesom hun heller ikke ville lægge sig fast på, om man kunne forestille sig, at Danmark åbnede sine grænser for gæster fra den Øresundsregion, hvor smitten er langt mindre udbredt end i for eksempel hovedstaden Stockholm. Der vil være tale om en »helhedsbetragtning,« sagde hun.

Mens svenskere kun kan komme ind i Danmark, hvis de for eksempel bor, arbejder eller har en kæreste i Danmark, kan danskere stadig bevæge sig frit frem og tilbage mellem de to lande. Dog anbefaler myndighederne 14 dages karantæne til alle, der har været uden for landets grænser, når de vender tilbage til Danmark.

At danskerne, for eksempel fra København, hvor smitten er større end på landet i Skåne, frit kan køre til Sverige, synes Alf Svensson egentlig er lidt mærkeligt. Alligevel ser han gerne, at danskerne snart vender tilbage i større antal. Om ikke andet så for den skånske turismes skyld.

»Men uanset om grænserne åbnes helt, så skal man nok ikke forvente sig det store rykind i sommer,« siger han med den skånske jordbundethed i behold.