Røde Kors svarer igen på DFs kritik: »Vi holder ikke med nogen politiske partier, vi holder med de svage og de udsatte«

Dansk Røde Kors ønsker at forbedre vilkår for flygtninge og asylansøgere i Danmark. DFs udlændingeordfører, Martin Henriksen, mener, at organisationen agerer som et politisk parti på venstrefløjen. Organisationen selv afviser at være partipolitisk.

Den 5. april præsenterede Dansk Røde Kors en rapport, som konkluderer, at der er psykisk mistrivsel hos afviste asylbørn på Sjælsmark. Her ses generalsekretær Anders Ladekarl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark så dårlige, at børnene skal ud af centret?

Det spørgsmål blev torsdag diskuteret i DRs program »Debatten«. Her kaldte DFs udlændingeordfører, Martin Henriksen, Dansk Røde Kors, der for nyligt har udarbejdet en rapport om det psykiske helbred for børnene på centret, for en »aktivistisk politisk organisation«.

Han mener, at organisationen er partipolitisk og støtter partier på venstrefløjen.

»Jeg har ikke noget problem med, at vi har nødhjælpsorganisationer, som beskæftiger sig med nødhjælp ude i den store verden. Men det bliver et problem, når de i den hjemlige debat begynder at politisere og agere som politiske partier på venstrefløjen. Og det synes jeg, at de gør sommetider,« siger Martin Henriksen i et efterfølgende interview med Berlingske.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at Røde Kors i udlændingepolitiske spørgsmål er et andet sted end DF. Når man hører Røde Kors udtale sig, handler det om at forbedre vilkår for flygtninge og asylansøgere og så videre. Det er deres dagsorden. Når man har den dagsorden, og den skinner igennem, er det vel fair nok at sige, at der også er en politisk dagsorden,« siger han.

Organisationen selv afviser at være partipolitisk.

»Røde kors er på de svage og udsattes side, og det vil vi altid være, når vi laver hjælpearbejde, og når vi udtaler os. Vi holder ikke med nogen politiske partier, vi holder med de svage og de udsatte,« siger Anders Ladekarl, generalsekretær i dansk Røde Kors.

Rapporten, som Røde Kors har udarbejdet, konkluderer, at 61 procent af børnene på Sjælsmark sandsynligvis ville opfylde kriterierne for en psykiatrisk diagnose, hvis de blev udredt for det.

»Vi har ikke noget princip om at være upolitiske. Når vi udtaler os på vegne af de fattige og de udsatte, så tager vi stilling på vegne af dem, og det er selvfølgelig politisk i den forstand, at vi holder med de fattige og de udsatte. Men vi holder ikke med nogen partier,« siger Anders Ladekarl.

Martin Henriksen, udlændingeordfører for DF. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

DF: Indvandring giver besværlig barndom

Røde Kors har til formål at hjælpe mennesker i nød uden at tage højde for nationalitet, etnicitet eller religion.

Martin Henriksen mener, at det ville klæde Røde Kors at have mere fokus på, hvilke konsekvenser, indvandring har for børn med dansk baggrund, eksempelvis hvordan det kan påvirke miljøet i klasselokalerne.

»Jeg mindes ikke, at dansk Røde Kors på noget tidspunkt har beskæftiget sig med de konsekvenser, som den muslimske indvandring har for for eksempel danske børn i Danmark. De får jo også en mere besværlig barndom, når der kommer indvandring udefra, som skaber problemer i eksempelvis vores folkeskole,« siger Martin Henriksen.

Man kan vel argumentere for, at et barn, der er flygtet fra krig, sandsynligvis har det værre end et dansk barn, der går i folkeskole med personer af anden etnisk herkomst end dansk?

»Det er nok et spørgsmål om temperament. Der er vel reelt danskere, der føler sig presset til at flytte fra områder, hvor der er mange med muslimsk baggrund. Danske børn og unge bliver set ned på og mobbet af børn med fremmed baggrund, fordi de er danskere. Jeg synes, det ville være relevant, at man som en dansk organisation, kunne belyse det en gang imellem,« siger Martin Henriksen.

Martin Marcussen, professor ved Institut for Statskundskab på KU

»Hvis man husker tilbage på Thorning Schmidt-regeringen, som også førte en hård politik overfor flygtninge, så var Røde Kors også kritisk overfor den regering.«


Professor: Kritik er ikke partipolitik

Martin Marcussen, professor ved Institut for Statskundskab på KU, mener ikke, at Røde Kors er partipolitisk. Det at blive kritiseret af andre, er ikke ensbetydende med, at de har et særligt politisk standpunkt.

»Dansk Røde Kors er uenig i den politik, som regeringen med støtte fra DF fører i forhold til Udrejsecenter Sjælsmark. Men det har ikke noget med politisk ståsted at gøre. Hvis man husker tilbage på Thorning Schmidt-regeringen, som også førte en hård politik over for flygtninge, så var Røde Kors også kritisk overfor den regering,« siger han.

Han mener derfor, at kritikken fra Røde Kors helt konkret afhænger af, hvad det pågældende parti siger.

»Organisationernes formål er at kritisere enhver, som udsætter nogle grupper for overgreb, og det har de forpligtelse til at gøre helt uden partipolitisk farve. Jeg kan godt forstå, at DF føler, at det ofte er dem, der går ud over, men det er også dem, der lige præcis på det her område er talsperson for noget, som Røde Kors mener kan have utilsigtede effekter for børn,« siger Martin Marcussen.