Rapport viser markant psykisk mistrivsel hos afviste asylbørn på Sjælsmark

Ifølge Røde Kors har cirka halvdelen af de 11-17-årige børn på Udrejsecenter Sjælsmark symptomer på PTSD.

Udrejsecenter Sjælsmark i Nordsjælland. Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En rapport fra Røde Kors konkluderer, at 61 procent af børnene på Udrejsecenter Sjælsmark sandsynligvis ville opfylde kriterierne for en psykiatrisk diagnose, hvis de blev udredt for det.

Yderligere 19 procent af børnene i aldersgruppen 2-17 år, der indgår i undersøgelsen, ville formentlig opfylde kriterierne for en diagnose, hvis de blev udredt.

Cirka halvdelen af de 11-17-årige har symptomer på PTSD (posttraumatisk stressforstyrrelse, red.), konkluderes det i rapporten.

»Det er første gang, at jeg har fremlagt noget med så veldokumenterede barske tal. Det, vi oplever her, er helt usædvanlige grimme tal,« siger Anders Ladekarl, der er generalsekretær i Røde Kors.

»Vi ser, at 80 procent af børnene har en stor risiko for at få psykiske problemer som følge af deres ophold (på Sjælsmark, red.).«

»Og de forhold er forværret med 50 procent under deres ophold i Danmark. Det er meget bekymrende tal,« siger han.

Rapporten er baseret på en undersøgelse foretaget fra december 2018 til januar 2019. Her har to psykologer fra Røde Kors screenet 56 børn fordelt på 26 arabisk- og farsitalende familier, der er bosat på udrejsecentret.

Fokus har været på at måle børnenes psykiske trivsel og eventuelle behov for støtte. Da undersøgelsen gik i gang, havde omkring en tredjedel af børnene boet på centret i mere end et år.

Blandt de problemer, som børnene oplever, er nedsat appetit, problemer med at falde i søvn samt hyppige mareridt.

Sammenlignet med en rapport fra 2010, hvor trivslen blandt nyankomne børn blev undersøgt, viser rapporten, at dobbelt så mange af børnene på Udrejsecenter Sjælsmark har en høj risiko for at få psykiske lidelser.

»Rapporten konkluderer, at der er grund til alvorlig bekymring for børnenes trivsel og udvikling, at der er reel risiko for, at børnene stagnerer i deres udvikling, og at deres aktuelle symptomer bliver kroniske,« fremgår det af rapporten.

Foruden den psykiske mistrivsel blandt børnene har undersøgelsen vist, at over 80 procent af forældrene i de 26 familier havde symptomer svarende til psykiske lidelser som angst og depression.

Røde Kors er opmærksom på, at der er tale om et begrænset antal respondenter.

Desuden har kun 16 af børnene selv besvaret spørgsmålene fra Røde Kors. De resterende er besvaret af forældrene, hvilket også kan afspejle sig i svarene, fremgår det af rapporten.

Udrejsecenter Sjælsmark ligger i Hørsholm Kommune på Sjælland. Det åbnede i 2015, og det var oprindeligt ikke meningen, at børn skulle opholde sig der. Centret huser familier, der har fået afslag på asyl.

/ritzau/