Politisk flertal vil stække populært social medie: Kan skade Danmark

Dagens overblik: Berlingske giver dig overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Politiske flertal vil se nærmere på en regulering af det sociale medie Jodel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg

God fredag morgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik, hvor vi snart kan se frem til weekenden.

Inden vi helt går i weekend-mode, skal vi lige forbi dagens vigtigste nyheder.

Og når man snakker om nyheder, er der ét emne, der har præget det meste af ugen: Kaosset i Radikale Venstre. Derfor sker det uundgåelige, nemlig at dagens overblik begynder med en nyhed om Radikale Venstre.

For i går aftes kunne partiets nye politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, berette, at hun har indkaldt folketingsgruppen til krisemøde. Mødet finder sted på søndag.

Det sker i kølvandet på nogle mildt sagt kaotiske dage, hvor den ene RV-politiker efter den anden har brugt Facebook som intern kommunikationskanal. Senest har Martin Lidegaard blandet sig i debatten, da han ikke kan se, hvorfor Ida Auken skulle lyve, når hun på Facebook skriver, at hun tidligere har snakket med Sofie Carsten Nielsen om Morten Østergaards opførsel.

De har vist nok at tale om på søndag.

På den baggrund iler vi videre til dagens tal, som vi ikke må glemme midt i det radikale stormvejr.

Dagens tal

Bekræftede smittetal i alt i Danmark: 34.023 (+430)
Indlagte: 104 (0)
Indlagte på intensiv: 17 (0)
Antal døde: 677 (+2)
Bekræftede smittede på verdensplan: 38.851.358
Døde på verdensplan: 1.097.278

Tal i parentes angiver de seneste ændringer.

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

Og nu videre til dagens andre store historier.

Gammelt guld

Vi lægger ud med en Berlingske-nyhed.

Det er ikke nye højteknologiske vidundermidler, men allerede kendte, relativt simple og billige behandlinger, som ilt, væske og binyrebarkhormon, der har reddet klart flest liv blandt alvorligt syge coronapatienter. Det mener professor Anders Perner, der er førende ekspert på coronaområdet.

Han efterlyser derfor, at der bruges flere forskningsmidler på yderligere at forbedre og optimere de allerede kendte behandlinger, for strømmen af forskningsmidler til coronaområdet er tørret ud.

»Sporet med at optimere eksisterende behandlinger burde være mindst lige så aktivt som det, der går ud på at finde på noget helt nyt,« siger Anders Perner.

Politisk flertal vil lukke Jodel

I den forgangne uge er der for alvor kommet fokus på det sociale medie Jodel.

Berlingske beskriver det blandt her. Og bagsiden ved Jodel her.

Men ingen af de to artikler er dog næste historie, men derimod en artikel bragt på TV 2 om Jodel.

TV 2 har snakket med DFeren Peter Skaarup, der mener,at man bør se på, om man kan få lukket Jodel i Danmark.

»Det er brugere, der ikke står ved, hvad de kommer med. De kan komme med misinformation – både den, der skader enkeltpersoner. Men worst case scenario er, at fremmede magter kan sprede information, der skader Danmark,« siger Peter Skaarup til TV 2.

Jacob Mchangama, der er direktør for den juridiske tænketank Justitia, kalder det ifølge TV 2 et skråplan at lukke mediet.

DF får opbakning fra medlemmer af Folketingets retsudvalg, skriver Jyllands-Posten.

»Det er en udfordring, at nettet er blevet et sted, hvor man kan slippe afsted med alle mulige rygter og beskyldninger. Loven er slet ikke tidssvarende,« siger Jeppe Bruus (S).

Venstre, Alternativet, Enhedslisten og SF mener også, at der er behov for mere regulering.

Influenzavirus i svin kan udløse ny pandemi hos mennesker

Fremtiden kan meget vel byde på flere pandemier.

Sådan lyder den deprimerende historie bragt i Dagbladet Information.

Det drejer sig om svineinfluenza A, der har potentiale til at udløse nye pandemier hos mennesker. Influenzaen er fundet i den europæiske svineproduktion, herunder også i danske svin. Eksperter betegner risikoen for en ny svineinfluenzapandemi som alvorlig.

»Der er risiko for, at de forskellige stammer kan danne et nyt virus med pandemipotentiale – altså evnen til virkelig let at smitte mennesker. Risikoen er i en størrelsesorden, hvor man ud fra en ren sandsynlighedsbetragtning kan sige, at det vil ske på et eller andet tidspunkt,« siger Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, til Information.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

»Vild med dans« i uvejr

Skal du se »Vild med dans« i aften?

Hvis svaret er ja, har du nok allerede opdaget, at danseprogrammet bliver bestyret af de to kvindelige værter Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller. Og i denne sammenhæng er det netop vigtigt at skrive, at de er kvinder. For overblikkets sidste historie beskriver, hvordan »Vild med dans«-redaktionen hver uge modtager en stribe klager rettet mod de kvindelige værter på grund af deres køn. Henvendelserne går blandt andet på, at det er utrygt, når det er kvindelige værter.

Folk er utilfredse med, at kvinderne er for nedringede. Andre savner mandligt modspil. De mest kritiske har det svært med, at man har overladt pointgivning til to kvinder.

»Den mandlig stemme passer bedre til at spørge efter point,« som en kritisk seer skriver på programmets Instagram-profil.

TV 2s underholdningsredaktør, Thomas Richardt Strøbech, er »mildt sagt irriteret« over sagen:

»Jeg har lavet adskillige sæsoner af »Danmark har talent«, hvor Cecilie Lassen var ene kvinde blandt to mandlige værter og tre mandlige dommere. Antallet af seerhenvendelser var lig nul.«

Thomas Richardt Strøbech tolker klagerne som tegn på, at kvinder stadig mest betragtes som noget pænt, der skal blandes op med noget mandligt.

Læs hele artiklen her.

Dagens citat

Dagens citat bidrager Carolina Magdalene Maier med. Hun er tidligere medlem af Folketinget og gruppeforkvinde for Alternativet.

Carolina Maier, tidligere medlem af Folketinget og gruppeforkvinde for Alternativet

»Vi skal lære vores døtre at gå efter magten og ikke manden med magten.«


Læs hele interviewet med hende, der er bragt i Berlingske, om krænkelseskulturen og magtfulde mænd her.