»Vild med dans« i uvejr: Kvindelige værter skal ikke stå for pointgivning

Hver uge modtager »Vild med dans«-redaktionen en stribe klager rettet mod de kvindelige værter. Visse henvendelser går på, at det er utrygt, når kvindelige værter styrer. Vi forventer stadig, at mandlige værter holder overblik, mens kvindelige værter er en slags accessory, siger professor.

Selv om Christiane Schaumburg Müller og Sarah Grünewald har stået i spidsen for »Vild med dans« gennem fire sæsoner, er det stadig noget, der bringer stribevis af klager. Seerne vil nemlig helst have et blandet værtspar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Skift den ene ud med en mand. Jeg tror I mister seere, når to damer står i front.«

»Det skal ikke være to af hunkøn, der leder programmet, men en herre og en dame.«

Sådan lyder et par af de klager, der uge efter uge ender hos redaktionen bag »Vild med dans« på TV 2. Selv om Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller har stået i spidsen for programmet i fire sæsoner, er det stadig noget, der bringer stribevis af klager.

Folk er utilfredse med, at kvinderne er for nedringede. Andre savner mandligt modspil. De mest kritiske har det svært med, at man har overladt pointgivning til to kvinder.

»Den mandlige stemme passer til bedre til at spørge efter point,« som en kritisk seer skriver på programmets Instagram-profil.

Anne Jerslev, professor ved Institut for Kommunikation, KUA

»Det blandede værtspar skal udgøre den heteroseksuelle drøm. Her har den mandlige vært stået for autentiteten, mens hans kvindelige kollega har stået for glamouren.«


TV 2s underholdningsredaktør, Thomas Richardt Strøbech, er »mildt sagt irriteret« over sagen.

»Jeg har lavet adskillige sæsoner af »Danmark har talent«, hvor Cecilie Lassen var ene kvinde blandt to mandlige værter og tre mandlige dommere. Antallet af seerhenvendelser var lig nul.«

Thomas Richardt Strøbech tolker klagerne som tegn på, at kvinder stadig mest betragtes som noget pænt, der skal blandes op med noget mandligt.

Kvinden er stadig mandens tilbehør

​Det synspunkt er Anne Jerslev enig i. Som professor ved Institut for Kommunikation på Københavns Universitet har hun flere gange udtalt sig om »Vild med dans«. Hun ser klagerne som udtryk for, at vi har meget faste forventninger til værtsrollerne.

»Det er jo meget normalt, at man har en kvindelig og en mandlig vært i underholdningsprogrammer. Typisk udgør dette blandede værtspar den heteroseksuelle drøm, hvor den mandlige vært står for autenticiteten, mens hans kvindelige kollega står for glamouren,« siger Anne Jerslev og uddyber:

Værter Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller har i årevis været ansigterne på »Vild med dans«. Alligevel klager seerne. »Der er en konservativ forventning om, at programmet er, som det altid har været. »Vild med dans« er pr. definition et konfliktfrit rum, det er behagelighedens rum. Og her støjer det åbenbart, hvis der står to kvndelige værter, der traditionelt set ikke er noget i sig selv,« siger professor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

»Det har været den mandlige værts fokus at holde begge ben på jorden og signalere, »vi har styr på det«. Den kvindelige vært skulle være hans accessory eller tilbehør. Nu har vi så to kvindelige autoriteter, og det skaber øjensynligt forvirring.«

Anne Jerslev understreger, at den britiske udgave af programmet, »Strictly Come Dancing«, også har to kvindelige værter. Ellers er det stadig mest blandede værtspar, vi ser.

»Det er måske også derfor, vi ser disse klager. Der er en konservativ forventning om, at programmet er, som det altid har været. »Vild med dans« er pr. definition et konfliktfrit rum; det er behagelighedens rum. Og her støjer det åbenbart, hvis der står to kvindelige værter, der traditionelt set har været de smukke andenvioliner.«

En anden sikker dimension ved »Vild med dans« er, at programmet er klassisk heteroseksuelt. På trods af at der sidste år var et homoseksuelt par på gulvet, er programmet – og sportsgrenen – stadig domineret af »mand-kvinde«-par.

»Seernes frustration kan måske bestå i, at man nu bliver frataget fornøjelsen ved at kigge på det heteroseksuelle par, hvor man kan tale om, »at de klæder hinanden godt«. To kvinder kan åbenbart ikke klæde hinanden godt,« siger Anne Jerslev.

Den rationelle og den emotionelle

Bjarke Oxlund, der er professor i antropologi, mener, at henvendelserne kan pege på »dybtsiddende forestillinger om mænd som rationelle og kvinder som emotionelle«. Men han mener, at sagen bliver forplumret af, at det handler om værtsparret og ikke dommerpanelet.

»Måske er der her tale om et slags kosmosbrud som at have en bibelfortælling med Eva og Eva. Så savner man patriarken,« siger Bjarke Oxlund, der dog gerne vil have tilføjet, at han føler sig på glatis med teorien.

Pointen om, at mænd ses som rationelle og kvinder som emotionelle, kan Camilla Møhring, som er lektor på Institut for Kommunikation og Kultur, nikke genkendende til.

»Stereotypen om kvinder er jo, at de er omsorgsgivere, og når så kvinder begynder at tale om point, som giver en vis autoritet, så bryder de med den stereotyp. Stereotypen om mænd er til gengæld, at de er konkurrenceorienterede. Så når kvinder pludselig står i en rolle, hvor de både håndterer deltagernes følelser og konkurrenceelementet, så pendler de jo mellem de to stereotyper om, hvad de forskellige køn kan,« fortæller hun.

En rapport udført af Institut for Menneskerettigheder, »Hadefulde ytringer på Facebook«, viser, at det i højere grad er mænd, som kommer med hadefulde ytringer på sociale medier. Camilla Møhring understreger dog, at det er vigtigt at huske på, at »Vild med dans« sandsynligvis har flere kvindelige seere, og at det kan være en grund til, at størstedelen af klagerne kommer fra netop kvindelige seere.

»Kvinder kan jo være lige så interesserede som mænd i at opretholde traditionelle kønsroller. De har måske en forventning om, at kvindelige værter skal tale og opføre sig på en bestemt måde og ikke besidde for mange maskuline værdier,« siger hun.

Hun fortæller også, at der generelt er en naturlig forventning om, at det er mænd, der sidder i autoritetsroller. Derfor bliver mænd også oftere dømt på deres job, mens kvinder samtidig bliver dømt på deres opførsel.

»Det er primært – men ikke udelukkende – kvinder, der bliver mødt med angreb på deres køn,« fortæller hun.

Tilbage på TV 2 siger Thomas Richardt Strøbech, at der generelt er kommet flere seerhenvendelser til mange programmer. Folk har mere direkte adgang via de sociale medier. Tit kan man se, at de også skriver, mens de ser programmet.

»Og det synes jeg faktisk er en fin tendens,« siger Thomas Richardt Strøbech.

»Det ærgrer mig bare, at vi her har med værter at gøre, der kritiseres, fordi de er kvinder. Det må jo være, fordi man ikke synes, at kvinder kan lige så meget som mænd. At de skal være pæne, men ikke for pæne. Hvis de er det, bliver det nemlig også kritiseret,« slutter Thomas Richardt Strøbech.

»Jeg vender retur til mit bord i dag til en bunke af e-mails, der er sure over, at Sara Grünewald var for nedringet i sidste fredags program.«