Piloterne slog ikke alarm før flystyrt i Iran

 

Iran er i fuld gang med at efterforske årsagerne til det flysttyrt ved Teheran, der onsdag kostede alle 176 ombord livet.

Nu kommer efterforskerne med en overraskende oplysning.

Ifølge AFP oplyser Irans luftfartsmyndighed i den foreløbige havariundersøgelsesrapport, at besætningen på Boeing 737-flyet fra Ukraine International Airlines ikke udsendte et nødråb over radioen.

I stedet forsøgte piloterne at vende flyet og vende tilbage til lufthavnen i Teheran - men uden held.

Folk står ved flyvraget efter at et Boing 737-fly fra Ukraine International Airlines styrtede ned ved Irans hovedstad Teheran. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROHHOLLAH VADATI.

Ifølge havarikommissionen stod flyet allerede i brand i luften som følge af tekniske problemer. Det styrtede ned kort efter at være lettet fra Teherans lufthavn. Samtlige 167 passagerer og ni besætningsmedlemmer mistede livet.

Årsagen til det tragiske flystyrt er indhyllet i mystik - ikke mindst på grund af den højspændte situation i forholdet mellem Iran og USA.

De sorte bokse, der bruges til at opklare årsagen til flyulykker, er begge fundet. En iransk embedsmand er citeret for at sige, at begge bokse er beskadiget, men at det forventes, at der stadig kan trækkes data ud af dem.

Men den amerikanske flyproducent Boing kan godt glemme alt om at få boksene udleveret og undersøge, hvorfor et af deres fly styrtede ned ved Teheran.

Vragdele fra et forulykket ukrainsk Boeing-fly ses her nær Imam Khomeini-lufthavnen tæt på Irans hovedstad, Teheran. -/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

»Vi giver ikke de sorte bokse til producenten og amerikanerne,« siger lederen af Irans civile luftfartsmyndigheder, Ali Abedzadeh, ifølge det iranske nyhedsbureau Mehr.

Kort efter flystyrtet begyndte en video af flyets sidste sekunder i luften at florere på de sociale medier. En video, som umiddelbart bekræfter en af havarikommissionens konklusioner.

På videoen, der er særdeles mørk, ser man det brændende fly med kurs mod jorden som en ildkugle, og da det på et tidspunkt kolliderer med den iranske jord, ser man et stort lysglimt og eksplosion.

Det er BBC-korrespondenten Bahman Kalbasi, der har lagt videoen på Twitter.

Det i forvejen anspændte forhold mellem Iran og USA blev forværret yderligere, da USA's præsident Donald Trump gav grønt lys til et missilangreb, der i fredags dræbte den højtstøende iranske general og leder af landets Revolutionsgarde, Qasem Soleimani.

Hvem der får udleveret de sorte bokse, når den iranske luftfartsmyndighed er færdig med havariundersøgelserne ligger endnu ikke fast - udover at det ikke bliver USA.

Lederen af Irans civile luftfartsmyndigheder, Ali Abedzadeh, meddeler, at det i henhold til internationale luftfartsregler er det land, hvor et fly styrter ned, som har ret til at foretage undersøgelsen.

»Denne ulykke vil blive efterforsket at Irans luftfartsmyndigheder,« siger han og tilføjer:

»Men ukrainerne kan også være til stede under efterforskningen.«

Der var mange internationale passagerer på det forulykkede fly.

Ud over 82 iranske passagerer var 63 canadiere, 11 ukrainere, ti svenskere, fire afghanere, tre tyskere og tre briter om bord.

Flystyrtet skete, få timer efter at Iran angreb to militærbaser i Irak.