Ukraine vil lede efter rester af russisk raket efter flystyrt

Ukraine ser flere mulige forklaringer på passagerflys styrt i Iran. Herunder et raketangreb og terror.

 

Ukrainske efterforskere ønsker at få mulighed for at lede efter rester af en russisk raket på det sted uden for Teherans internationale lufthavn, hvor et ukrainsk passagerfly styrtede onsdag.

Det oplyser formanden for Ukraines nationale sikkerhedsråd, Oleksij Danilov.

Han henviser til, at der på internettet har cirkuleret oplysninger om rester af en russisk raket.

Ukraine leder efter flere mulige årsager til, at flyet, en Boeing 737, styrtede kort efter start i Teheran.

Blandt de mulige forklaringer kunne være et raketangreb, en kollision i luften, en eksplosion i flyets motor eller terror. Det skriver Danilov på Facebook.

Samtlige 176 om bord på flyet fra Ukrainian International Airlines omkom ved styrtet. Blandt de dræbte var mange iranere bosat i Canada og ti svenske statsborgere.

I en foreløbig rapport fra Irans myndigheder hedder det, at flyet var i brand, lige før det ramte jorden.

Rapporten fra Irans myndighed for civil luftfart citerer øjenvidner på jorden. De siger, at de så flammer fra Boeing-flyet, mens det stadig var i luften. Det understøttes af tilsvarende udsagn fra personer på et andet passagerfly. Det passerede højt hen over ulykkesflyet.

Flyet var kun tre år gammelt og blev senest mandag meldt klar efter et rutinetjek.

I timerne inden ulykken havde Iran gennemført et missilangreb mod to baser i Irak med mange amerikanske soldater. Den ene var luftbasen al-Asad, hvor der var stationeret 133 danske soldater.

Det skete som gengældelse for USA's drab på den højtstående iranske general Qassem Soleimani fredag.

Han og en fremtrædende leder for en iransk støttet milits var blandt de dræbte, da USA affyrede raketter fra en drone. Det skete i nærheden af den internationale lufthavn i Iraks hovedstad, Bagdad.

/ritzau/Reuters