Nytårsskytset rettes mod både bygninger og brandfolk

Nytårsaften blev brandfolk beskudt med fyrværkeri, og raketter fyres af mod altaner og vinduer. En kedelig tendens, siger beredskabschef.

En kraftig ildebrand brød ud på en altan i Thorsgade på Nørrebro. Videofotografi: Byrd/Steven Knap Fold sammen
Læs mere

Nytårsaften blev brandfolk landet over beskudt med fyrværkeri, når de var rykket ud for at passe deres arbejde. Ifølge Danske Beredskaber, der repræsenterer 24 kommunale beredskaber, blev der registeret 11 tilfælde af fyrværkeri mod brandfolk, heraf tre gange i hovedstadsområdet.

»Tidligere var det slet ikke noget, vi oplevede, men vi ser desværre mere af den slags nu. Det er en ret kedelig tendens, at folk fyrer fyrværkeri direkte mod vores personale,« siger vagthavende operationschef ved Hovedstadens Beredskab, Kristian Næsted.

Beredskabet har taget konsekvensen af de nye tider, og nytårsaften rykker brandfolkene ud med ørepropper og sikkerhedsbriller mod løst fyrværkeri, foruden deres normale beskyttelsesbeklædning.

»Det er godt beskyttede, men en kraftig raket kan godt gøre skade alligevel. Nu er brandfolk jo robuste folk, og de synes mest, det er skideirriterende at skulle udsættes for den slags, når man går på arbejde for at hjælpe andre mennesker. Det er derfor, de har valgt deres fag – og så er der enkelte tosser, der opfører sig på den måde. Det er træls,« siger operationschef Kristian Næsted.

Årets travleste dag for brandfolk

Nytårsdøgnet er i forvejen årets travleste for brandvæsenet, og i år var der endnu flere udrykninger end sidste år til brand og til hjælp ved ulykker. Over hele landet har de kommunale beredskaber været på 505 udrykninger denne nytårsnat, mod normalt omkring 400, oplyser Danske Beredskaber.

Det travle nytår skyldes dog især vejret og ikke enkelte tosser.

»Hvis vi bare kan få massivt nedbør og blæsevejr, bliver det en stille nytårsaften for brandfolkene. Når det er forholdsvist mildt vejr uden nedbør som i år, rykker festen ud i gaderne. Der er flere berusede folk, og der fyres mere fyrværkeri af. Så sker der flere uheld. Og der er også flere ballademagere,« siger Kristian Næsted.

Det er ikke kun brandfolkene, der er udsatte nytårsaften.

Flere biler er nytårsnat blevet brændt af ved Otto Krabbes Plads på Vesterbro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.
»Der har været en lang række af påsatte brande. Fra lidt før midnat og nogle timer frem har vi alt mandskab ude, og de kører fra hændelse til hændelse. Det drejer sig primært om affaldscontainere og affaldsskure, og så er der også altid nogen, der synes, det er morsomt at stikke ild på biler,« siger Kristan Næsted.

Nytårsraketter rammer altaner og vinduer

En anden nyere nytårstendens er at fyre raketter af mod bygninger, hvor de kan stikke ild på genstande på altaner eller ryge gennem vinduer ind i folks stuer.

»Vi har haft en voldsom brand i Valby, hvor 112-opkaldet lød på, at nogle drenge skød fyrværkeri mod en bygning. Derudover har vi haft tre tilfælde, hvor det er ret sandsynligt, at branden var påsat af fyrværkeri mod bygninger,« siger Kristian Næsted.

Det er ikke brandvæsenet, der afgør, om en brand er påsat, og i blæsevejr kan raketter godt ryge skævt op ved et uheld.

»Men altså. Hvis man overholder reglerne, er risikoen virkelig meget lille. Man skal bruge et affyringsrør, kun købe godkendt fyrværkeri og holde sig mindst 10 meter fra bygninger,« siger operationschefen, der samtidig råder beboere til at fjerne brændbart materiale fra altanen nytårsaften.

Hovedstadens Beredskab er en sammenlægning af brandvæsnerne i Albertslund, Brøndby, Dragør, Frederiksberg, Glostrup, Hvidovre, Rødovre og Københavns kommuner, som rykker ud for omkring en million borgere. Københavns Vestegns Politi har registreret et enkelt tilfælde af fyrværkeri, der satte ild til en altan.

»Det er svært at sige, om det er med vilje, eller om det er en vildfaren raket. Men det er trist, når folk bruger fyrværkeri på den måde, og vi vil gerne høre fra vidner, som har set det ske,« siger Michael Bundgaard, vagtchef ved Københavns Vestegns Politi.

Der er ikke i Hovedstaden en fast aftale om politieskorte ved udrykning til brand eller ulykker, og Københavns Vestegns Politi er ikke denne nytårsaften rykket ud for at beskytte brandfolk.

»Hvis de ringer og beder beder om politiets tilstedeværelse, så prioriterer vi det selvfølgelig meget højt. Det ligger os stærkt på sinde, at beredskaberne kan passe deres arbejde i fred og ro,« siger vagtchef Michael Bundgaard.