Krisemøde i Kampmannsgade: 88 personer med til at afgøre formands fremtid

Dagens overblik: Bestyrelsesmedlemmer vil vælte formanden for 3F, Per Christensen, på et skæbnemøde i dag. Taleban roser den norske regering. Og så er godt nyt om corona.

Forbundsformand for 3F, Per Christensen, vil blive mødt med en mistillidserklæring på et krisemøde i fagforeningens hovedbestyrelse i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dit trofaste morgenoverblik.

Vi gyder også denne tirsdag lidt olie på de vilde nyhedsvåger, så dagens vigtigste indsigter træder frem i god ro og orden.

Vi skal i dag forbi den knopskydende krise i Danmarks største fagforening, vi skal et smut til Oslo, og så er der sørme også et par gode nyheder om corona.

Og apropos det sidste, så lad os lige få dagens smittetal helt på plads.

Ellemann: Vi skal leve normalt om to uger

Vi begynder dagens indflyvning hos Venstres formand, der advarer mod unødigt hårde og langvarige coronarestriktioner.

I et interview med Berlingske slår Jakob Ellemann-Jensen i stedet til lyd for, at befolkningen skal kunne vende tilbage til et normalt liv uden langt de fleste restriktioner om bare to uger.

Partiformanden vil således flytte en af de hegnspæle, der har været styrende for håndteringen pandemien i Danmark, nemlig definitionen af sygdommen som samfundskritisk.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen holder doorstep pressemøde efter spørgetime i Folketingssalen på Christiansborg tirsdag den 14. december 2021.Han udtalte sig om bla.om Inger Støjberg's dom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Det er corona ikke længere, siger Jakob Ellemann-Jensen.

»Epidemiloven siger, at samfundskritiske funktioner skal være i risiko for at blive alvorligt forstyrret, før der kan være tale om samfundskritisk sygdom, og med det billede, vi har i dag, har jeg svært ved at se det for mig,« siger V-formanden.

Han henviser til, at smittetallene nok er høje, men at indlæggelsestallene og antallet af intensivpatienter er stabilt.

S-regeringen forventes på onsdag at fremlægge en plan for, hvilke restriktioner der skal forlænges eller ophæves med udgangen af januar.

Samtidig har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) bedt Epidemikommissionen om at vurdere, hvorvidt covid-19 fortsat skal kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

De nuværende restriktioner er gældende til 5. februar.

Du kan læse hele interviewet her.

Det lysner på coronafronten

Vi iler med mere coronanyt, og det er den glædelige af slagsen.

Faglig direktør i Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, vurderer nu, at vi i Danmark kan opnå såkaldt befolkningsimmunitet inden for de næste to uger.

Årsagen er en høj vaccinationstilslutning i kombination med udbredt smitte, herunder smitte af vaccinerede.

»Det vil medføre, at smittetallene vil falde, da det simpelthen er sværere for virus at finde modtagelige i vores samfund,« siger Tyra Grove Krause til TV 2.

Statens Serum Institut slukkede ellers forhåbninger om flokimmunitet i den danske befolkning i august sidste år, da den smitsomme deltavariant blev dominerende.

Befolkningsimmuniteten er dog en skrøbelig størrelse, fordi immuniteten hos den enkelte aftager over tid, understreger Tyra Grove Krause.

Vurderingen kommer i slipstrømmen af Sundhedsstyrelsens beslutning om at slække på en række af sine anbefalinger.

De nye retningslinjerne betyder, blandt andet at man som udgangspunkt kan afslutte sin selvisolation, så snart man er symptomfri.

Har man en positiv test, men ingen eller kun lette symptomer, så er selvisolationen nedsat fra syv til fire døgn.

Der er også nye retningslinjer for nære kontakter i samme husstand. De skal ikke længere isolere sig og vente på testsvar, men kan fortsat gå på arbejde eller i skole, mens de afventer svar på en test.

De nye retningslinjer tegner således et billede af en sygdom, som det i løbet af kort tid bliver svær at betragte som samfundskritisk, skriver Politiken i en analyse.

Taleban roser Norge, og det var ikke planen

Vi springer direkte videre til den norske hovedstad, hvor repræsentanter for Taleban i dag skal holde møder med repræsentanter for den norske regering og det internationale samfund.

Især en af de 14 talebanledere har vakt opsigt i Norge, og det er den 27-årige Anas Haqqani. Hans chef og storebror, indenrigsminister Sirajuddin Haqqani, mistænkes nemlig for drabet på en nordmand.

Ikke desto mindre er Haqqani-broderen en af de repræsentanter, der på Norges regning blev fløjet til Oslo i et privatfly til mødet tirsdag.

Ifølge den norske regering er formålet med forhandlingerne at forhindre en regulær humanitær katastrofe i Afghanistan.

Taleban og den norske regering er ikke enige om, hvorvidt mødet i Oslo er en anerkendelse af Taleban-styret. Her ses Amir Khan Muttaqi efter mandagens møde på Soria Moria hotellet i Oslo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stian Lysberg Solum NTB / RItzau Scanpix.

»Til det bliver vi nødt til at udfordre dem, som faktisk leder Afghanistan. Og det er Taleban, hvad enten man kan lide det eller ej,« siger den norske statsminister Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

Den norske regering har understreget, at besøget ikke er en anerkendelse af Taliban-styrets legitimitet, men sådan udlægges det af Taleban selv.

»Ja, vi har opnået meget. Nu baner Norge vejen for os. Det er godt, at omverdenen har indledt dialog med os,« siger udenrigsminister Amir Khan Muttaqi til DR Nyheder.

Du kan læse mere om besøget i Norge hos Berlingske her og hos DR Nyheder her.

Skæbnetime for fagforeningsboss

Og så er vi fremme ved den usædvanlige sag om Per Christensen, formanden for fagforeningen 3F.

Den blev udløst, da tre kvinder stod frem i B.T. og fortalte om formand Per Christensens dobbeltliv og anklager om brug af sin formandspost til at dække over det.

Ved et krisemøde i hovedbestyrelsen tirsdag formiddag i 3Fs hovedsæde i Kampmannsgade 4 i København vil formand Per Christensen nu blive mødt med et mistillidsvotum fra medlemmer af 3Fs hovedbestyrelse, erfarer TV 2. Dette har Berlingske endnu ikke kunnet få bekræftet.

Mandag aften kom det også frem, at den daglige ledelse i 3F siden december har kendt til, at formanden har levet et dobbeltliv i fast forhold til to forskellige kvinder uden at kvinderne vidste noget om hinanden.

Statsminister Mette Frederiksen med formand Per Christensen før sin tale til 3F's kongres i Aalborg Kongres og Kulturcenter, torsdag den 26. september 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Det skriver Altinget på baggrund af dokumenter, som mediet har set.

Af dokumenterne fremgår det, at flere af de kvinder, som Per Christensen har haft et forhold til, har henvendt sig direkte til 3F's daglige ledelse.

Det var Tina Christensen, der er næstformand i 3F, der besvarede kvindernes henvendelse i december.

Her lød det ifølge Altinget, at sagen ikke havde noget med 3F at gøre, og at det blev betragtet som et rent privat anliggende af ledelsen.

Det fremgår desuden af de dokumenter, som Altinget har set, at 3F's hovedkasserer og arbejdsmiljøchef Ulla Sørensen samt tre andre medlemmer af den daværende ledelsen har kendt til dele af Per Christensens dobbeltliv siden 2014.

Historien om Per Christensens dobbeltliv blev kendt for offentligheden, da B.T. i lørdags kunne skrive, at han ad to omgange har været i faste parforhold med to kvinder på samme tid.

Kvinderne har ikke været vidende om, at Per Christensen også var i et forhold med en anden.

Ifølge B.T.'s oplysninger skal Per Christensen også have skaffet sig adgang til en lejlighed, som ejes af en fond, hvor fire ud af fem medlemmer af bestyrelsen er fremtrædende ansatte i 3F.

Næstformand Tina Christensen har tidligere udtalt, at der ikke er noget, der tyder på, at 3F-formanden har misbrugt sin position som forbundsformand i forhold til sin utroskab.

Det hasteindkaldte møde af de 88 medlemmer af hovedbestyrelsen begynder klokken 10.

Du kan læse mere om den sag her.

Det sker i dag

Klokken 8.30 er der pressemøde om regeringens handlingsplan mod antisemitisme

Klokken 11 indleder Dansk Folkeparti sit første gruppemøde på Christiansborg efter valget af Morten Messerschmidt som ny formand.

Polen ventes i dag at indlede byggeriet af en permanent grænsemur mod nabolandet Belarus

Hvis du fryser om ørene, så afsluttes i aften en auktion over den hovedbeklædning, som daværende førstedame Melania Trump bar under det franske præsidentpars besøg i Washington i 2018.

Og således klædt på ønskes du en god tirsdag.