Jakob Ellemann går hårdt til regeringens coronahåndtering og opfordrer til at udskyde Arne-reform

Uenigheder om blandt andet Arne-pension, smitteopsporing og fordelingspolitik har ramt forhandlinger om nye hjælpepakker, der ser ud til at trække yderligere ud.

Jakob Ellemann-Jensen og Venstre går nu hårdere til regeringen og stiller større krav inden forhandlinger om nye hjælpepakker til erhvervslivet end i foråret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/Arkiv

Regeringen forhandler lige nu med Folketingets øvrige partier om nye hjælpepakker til erhvervslivet, efter at regeringen har indført nye restriktioner som konsekvens af de rekordhøje smittetal.

Meget tyder dog på, at forhandlingerne ikke kommer til at gå så gnidningsfrit som i foråret, hvor der på intet tidspunkt var tegn på politiske slagsmål, når der skulle forhandles om hjælpepakkerne. Denne gang er Venstre nemlig gået ind til forhandlingerne med større krav og en opfordring til regeringen om at udskyde reformen om retten til tidlig tilbagetrækning.

Det skrev oppositionslederen, Jakob Ellemann-Jensen, i et opslag på Twitter søndag aften, hvor han samtidig kritiserede regeringen for ikke at have handlet i tide.

Noget andet interessant ved Venstre-formandens opslag er, at Venstre i højere grad end tidligere blander sig i regeringens håndtering af smitten med coronavirus. Han opfordrer således til, at man etablerer et bedre testsystem inden jul, så alle danskere kan blive testet inden for 24 timer og få hurtigere svar. Samtidig mener han, at restriktionerne skal afskaffes, hvis eksperter vurderer, at de er uforståelige.

Kan tage flere dage

Samtidig går også et af regeringens støttepartier ind til forhandlingerne med krav, som de borgerlige partier er dybt uenige i. SFs formand, Pia Olsen Dyhr, skrev søndag på Twitter, at de kæmper for, at hjælpepakkerne ikke kun indeholder støtte til erhvervslivet, men også til studerende og arbejdsløse.

Det har resulteret i kritik fra flere borgerlige politikere på det sociale medie, heriblandt Venstres Jan E. Jørgensen, som »ikke forstår en lyd« af Pia Olsen Dyhrs opslag.

Også Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, kritiserer SFs tilgang til forhandlingerne, som han kalder »skamløs«.

Forhandlingerne er mandag blevet genoptaget, efter at partierne forlod hinanden søndag aften. Her var de ifølge erhvervsordførerne fra Venstre og Konservative for langt fra hinanden, og flere partier havde opklarende spørgsmål til regeringens forslag, som først kom på bordet under aftensmaden.

»Selvfølgelig har vi ønsker og spørgsmål i forhold til, hvad aftalen skal indeholde. Det er sådan, det fungerer, når vi forhandler i Folketinget,« siger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack.

Ud over et bedre testsystem og en udskydelse af Arne-reformen, vil både Venstre og Konservative have større lønkompensation til virksomhederne og bedre sikring af selvstændige, end regeringen har lagt op til i forslaget. Begge partier mener også, at danskerne bør få mulighed for at få udbetalt alle deres indefrosne feriepenge.

»Det kan tage flere dage. Vi er konstruktive, men der skal være helt styr på, hvad der kommer til at stå i teksten,« siger Mona Juul, erhvervsordfører for Konservative.