Et dansk ord har fanget internationale mediers opmærksomhed

Først var det ordet »hygge«, der rejste verden rundt. Nu har internationale medier fået øje på et andet dansk ord, som ifølge dem siger noget helt særligt om danskernes adfærd under coronakrisen.

 
Antallet af nye coronasmittede i Danmark er stigende. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Mange danskere er nok for længst blevet trætte af at høre ordet. Statsministeren brugte det første gang på pressemødet 11. marts, da hun lukkede landet ned for at forsinke smittespredningen af coronavirus, og siden da er ordet flittigt blevet brugt igen og igen af danskerne:

»Samfundssind«. Det var og er stadig det, der skal til, hvis Danmark skal klare sig helskindet gennem coronakrisen, ifølge regeringen. Og nu har flere internationale medier også bidt mærke i ordet som noget helt særligt for Danmark.

Hos BBC bliver det ligefrem beskrevet som »det simple ord, der forbinder Danmark«. Hos The New York Post bliver det brugt til at forklare, hvorfor Danmark indtil nu er kommet nogenlunde helskindet gennem krisen.

Ordet oversættes af dem – og Dansk Sprognævn – til at betyde, at man »sætter samfundets interesser over sine egne.«

»Tidligt i krisen appellerede statsminister Mette Frederiksen direkte til danskernes samfundssind,« skriver BBC og henviser til, hvordan statsministeren 11. marts brugte ordet første gang, da hun lukkede landet ned:

»Vi er nødt til at stå sammen ved at holde afstand. Vi har brug for samfundssind. Vi har brug for hjælp. Jeg vil gerne takke alle, der har vist, at det er præcis, hvad vi har i Danmark. Samfundssind,« sagde statsministeren dengang.

Ifølge BBC lyttede danskerne dengang til statsministeren og reagerede »entusiastisk:«

Private virksomheder producerede udstyr til sundhedssektoren, Tivoli blev brugt som børnehave, og flere restauranter donerede mad til hjemløse, skriver BBC som eksempler på danskernes samfundssind.

»Men måske vigtigst har almindelige mennesker udvist samfundssind ved at følge reglerne,« skriver BBC.

Både The New York Post og BBC hæfter sig ved, at »samfundssind« meget vel kan blive årets danske ord i 2020. Ifølge Dansk Sprognævn er ordet gået fra at være blevet brugt 23 gange i danske medier i februar til at være blevet brugt hele 2.855 gange i marts.

Ordet understreger ifølge BBC danskernes ekstraordinære tillid til regeringen og hinanden. En tillid, som er så gennemsyrende i det danske samfund, at folk lader deres babyer sove i barnevogne på gaden uden opsyn, og sælger kartofler og jordbær i vejkanten uden at holde øje med, om der bliver betalt i pengekassen.

Begge dele er produkter »af et samfund, som er mindre ængsteligt over for sine medborgere«, skriver BBC.

»Landets lange tradition for at sætte samfundet over egne interesser – og vurdere fællesskabet som stærkere end individet – synes at have været dets styrke« under coronapandemien, skriver BBC til slut.

Det er ikke første gang, at omverdenen har fået øjnene op for et dansk ord. I de seneste par år har ordet »hygge« også rejst verden rundt.

Da den danske lykkeforsker Meik Wikings bog »The Little Book of Hygge« blev udgivet på Penguin i Storbritannien i 2016, blev den solgt i over en kvart million eksemplarer.

Da den udkom i USA i januar 2017, blev den udsolgt allerede på udgivelsesdagen på Amazon.com. Ikke længe efter strøg den til tops på New York Times’ bestsellerliste.