I dag præsenterer regeringen en plan for den danske infrastruktur. Den har især et formål

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Regeringen præsenterer i dag en plan for ny infrastruktur i Danmark. Udspillet skal forhandles politisk efterfølgende. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

God torsdag morgen!

Før dagens nyhedsoverblik skal vi som sædvanlig have nogle tal.

Vi begynder dagens overblik i Jylland, hvor regeringen vil bruge 13,5 milliarder kroner til den største motorvejsudvidelse i mange år: en udvidelse af motorvej E45 til seks-otte spor og en ny forbindelse over Limfjorden.

Det skriver flere medier, blandt andet Jyllands-Posten.

Udvidelsen fremgår af en ny infrastrukturplan, som regeringen præsenterer torsdag. Her lægger regeringen op til den største motorvejsudbygning i mange år. Formålet er især at nedbringe trængsel og dermed kødannelse på landets veje.

En række medier har fået lov til at læse i udspillet. Århus Stiftstidende kan for eksempel fortælle, at der er sat penge af til en tunnel under Marselis Boulevard. Og TV 2 Lorry kan fortælle om en udvidelse af motorvejen til Hillerød.

Motorvej E45, der går op gennem Jylland, skal det meste af vejen fra Kolding til Randers udvides til seks spor. Samtidig skal der bygges en tredje Limfjordsforbindelse til en pris af syv milliarder kroner. Udvidelsen skal gavne »Produktionsdanmark«, siger transportminister Benny Engelbrecht (S).

»Det er afgørende, at vi kommer trængslen til livs,« siger transportministeren til Jyllands-Posten.

»Hillerødmotorvejen er så væsentlig en transportkilde fra oplandet og ind til København, og hvor der er kø hver eneste dag. Så for at afhjælpe trafikken vil vi sætte penge af til at udvide Hillerødmotorvejen,« siger Nick Hækkerup (S) til TV 2 Lorry. Han er egentlig justitsminister, men udtaler sig på vegne af regeringen om Hillerødmotorvejen, da han er valgt i området.

Planen får dog ikke klapsalver i alle ender af Folketingssalen, hvor blandt andre SF er skeptiske.

Finansminister Nicolai Wammen (S) holder pressemøde om regeringens nye plan for investeringer i dansk infrastruktur klokken 11 i Kalundborg.

Mere overblik over udspillet – læs her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Blå partier genåbne hurtigere for ældre

De borgerlige partier vil gøre livet lettere for de ældre borgere, der allerede er vaccinerede. Særligt ønsker Dansk Folkeparti og De Konservative at isolerede ældre, der ifølge dem er blevet glemt under epidemien, nu skal nyde godt af coronavaccinen. Det skal blandt andet ske ved at fremskynde genåbningen af forenings- og fritidsaktiviteter for personer, der har et coronapas.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

»Det ville være rigtig positivt, hvis vi kan åbne for så mange aktiviteter, der er målrettet ældre, som overhovedet muligt,« siger De Konservatives ældreordfører, Mette Abildgaard til Kristeligt Dagblad.

Avisen skriver, at 12 procent af de 70-79-årige har modtaget en vaccine. For de 80-89-årige ligger tallet på 47 procent. Ifølge de nuværende planer skal alle over 50 år være færdigvaccinerede inden udgangen af maj.

Grønland står ved en korsvej efter valg

Dagbladet Informations forsidehistorie er et foto der fylder hele forsiden og forestiller et stykke grønlandsk natur i anledningen af det overståede valg i Grønland. Her fik regeringspartiet Siumut et udmærket valg, men udfordrerne fra venstrefløjspartiet IA klarede sig langt bedre og står derfor til at overtage magten i Landstinget, skriver Informations Jesper Løvenbalk Hansen i sin analyse.

Valget blev en følge af de interne stridigheder i Siumut, men derudover var det et kontroversielt mineprojekt ved Kvanefjeld, der førte til valget. Valgets vinder, IA, er stærk modstandere af projektet, men Siumut støtter det trods modstand fra flere grupper, der frygter for de miljømæssige konsekvenser. En meningsmåling umiddelbart før valget viste, at 71 procent af de adspurgte indbyggere i det sydlige Grønland er imod projektet.

Berlingske har desuden skrevet leder om den valget.

Sidste kommuner bør have lov at åbne

En ny model for lokal nedlukning skaber nyt håb for elever i kommunerne Ishøj, Brøndby, Høje-Taastrup, Gladsaxe, Vallensbæk, Halsnæs, Helsingør, Fredensborg og senest Rødovre og Albertslund. Det mener i hvert fald lektor i matematisk epidemiologi Viggo Andreasen fra Roskilde Universitet, der mener, at de nedlukkede kommuner vil kunne åbne for skolerne fra på mandag.

»Man må gå ud fra, at de mener, at de vil lukke op for skolerne. Med de krav den nye model stiller for nedlukning, ser det ud, som om flere af de nedlukkede kommuner går under radaren, fordi de vil få et lavere incidenstal, når det er testkorrigeret.«

Det sker i dag:

  • I retten i Hjørring fortsætter i dag en sag, hvor to mænd på 39 og 61 år er tiltalt for groft hærværk og for at have overtrådt flere bestemmelser i Naturbeskyttelsesloven, da de i 2019 menes at have ødelagt en fredet klit ved Skagen Sønderstrand. Ifølge anklageskriftet var det den 39-årige, der 26. oktober på foranledning af den 61-årige, flyttede en større mængde sand og beplantning med en læssemaskine, så der skete skader for cirka 447.000 kroner. Sagen fortsætter og ventes afsluttet 9. april.
  • I Københavns Byret fortsætter en straffesag om vold og uro i forbindelse med demonstrationer mod coronarestriktioner. En mand er tiltalt for at kaste med kanonslag mod politiet. Anklagemyndigheden ønsker igen dobbelt straf. I dag falder der formentligt dom.