Efter udvikling i Aarhus og nye smittetal: Borgerlige partier vil have regeringen til forhandlingsbordet nu

Dansk Folkeparti og Venstre opfordrer regeringen til at fremrykke de politiske møder om genåbningens fase 4. SF kalder seruminstituttets anbefaling af at udskyde fase 4 for klog.

 
Få overblikket over coronavirussen i Danmark her. Redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To borgerlige partier, Venstre og Dansk Folkeparti, vil nu have forhandlingerne om genåbningens fase 4 rykket frem.

Der er aftalt politiske møder 12. august, men Statens Serum Instituts (SSI) anbefaling af at udskyde fase 4, gør, at der er behov for forhandlinger tidligere, mener de to partier.

»Når man allerede nu begynder at diskutere, hvad der skal ske, så er der langt til 12. august. Vi ønsker ikke at anvise løsninger og tage stilling til SSIs anbefaling, før vi har mødtes med regeringen, og vi håber, at regeringen kan give svar på en række spørgsmål,« siger Liselott Blixt, Dansk Folkepartis sundhedsordfører.

Statens Serum Institut skriver tirsdag eftermiddag i en e-mail til Berlingske, at man på  grund af det stigende smittetryk ikke vil »anbefale politikerne yderligere genåbning – altså at man ikke går videre med fase 4«.

Også Venstres sundhedpolitiske ordfører, Martin Geertsen, ønsker, at regeringen fremrykker forhandlingerne.

»Det er en udmærket idé, at man fremrykker de politiske møder. Der er behov for, at regeringen sætter sig for bordenden og skaber klarhed,« siger Martin Geertsen.

Han støtter principielt SSIs anbefaling, men hvis fase 4 udskydes, vil der være brug for en ny plan for de virksomheder og brancher, som vil blive berørt, siger han.

»Vi har hele tiden sagt, at Danmark skal åbnes, også med fase 4, med mindre myndighederne fortæller politikerne, at det skal man ikke gøre af sundhedsfaglige grunde. Så vi lytter selvfølgelig til, hvad SSI mener,« siger Martin Geertsen.

SF støtter anbefalingen fra Statens Serum Institut om at udskyde genåbningens fase 4.

»Det vil være klogt. Vi har allerede sagt, at vi bør droppe genåbningen af natklubber, og at vi bør undgå at forhøje grænsen for, hvor mange der kan forsamles. Jeg er bekymret over, at smittetallet stiger, og jeg er i særdeleshed bekymret over, at man ikke kan sige, hvor smitten kommer fra. Hvis der er tale om supersmittespredere er det stærkt bekymrende,« siger Kirsten Normann Andersen, SFs sundhedsordfører.

Hun mener, at konsekvensen af en udskydelse vil være til at bære.

»Der kommer til at gå lidt længere, inden vi kan åbne det, som endnu ikke er åbnet, og at vi ikke kan samles i meget store forsamlinger. Det er trods alt et lille offer, hvis konsekvensen ellers vil være, at smittetallet stiger yderligere, og at vi må skærpe restriktionerne, så vi f.eks. ikke kan være sammen med venner og bekendte,« siger Kirsten Normann Andersen.