Kåre Mølbak slår fast: Kan ikke anbefale fjerde fase af genåbningen

Kåre Mølbak og SSI melder nu ud, at man ikke kan anbefale en yderligere genåbning af Danmark. »Det er klogt,« siger SF.

 
Få overblikket over coronavirussen i Danmark her. Redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Genåbningens fase 4 er der mange, der glæder sig til, men den kan ikke sundhedsfagligt anbefales.

Sådan lyder meldingen fra Statens Serum Institut:

»Statens Serum Institut vil ikke anbefale politikerne yderligere genåbning – altså (vi anbefaler, red.) at man ikke går videre med fase 4, fordi at smittetrykket er, som det er nu,« skriver SSI i en mail til Berlingske.

Tdiligere på dagen har Kåre Mølbak, epidemiolog og faglig direktør for Infektionsberedskab på Statens Serum Institut, uddybet over for Ingeniøren.

Udmeldingen kommer kun en uge før, at der skal forhandles om de yderligere tiltag i en genåbningsfase.

»Der er en stor risiko forbundet med det, og om man fra politisk side vil løbe den risiko, må man jo politisk tage stilling til,« siger han til Ingeniøren.

Kåre Mølbak, direktør i Statens Serum Institut, taler til pressebriefing i Egtveds Pakhus 20. april 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann.

Udmeldingen kommer efter, at Danmark har set en markant stigning i smittetilfælde sammenlignet med forrige uger. Tirsdag tegnede sig for yderligere 77 smittede i landet.

Fase 4 har været sat til at skulles tages op primo august. Tiltagende, som opretholdes indtil da er:

  • Alle øvrige uddannelser
  • Diskoteker, spillesteder og natteliv
  • Yderligere dele af indendørs sports- og fritidsfaciliteter mv. (fx fitnesscentre, badelande, legelande, svømmehaller)
  • Forbuddet mod arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende hvor der er flere end 500 personer tilstede, fastholdes til minimum 31. august.

8. juni blev der som forskud på fjerde fase åbnet for bl.a. fitnesscentre og svømmehaller. Dengang lød meldingen, at det går godt med håndteringen af smitte i Danmark.

I dag går det knap så godt. Især Ringsted og Aarhus har set stærkt stigende smittetal. Ringsted fordi at flere ansatte på slagteriet Danish Crown er blevet konstateret smittet, og i Aarhus har man flere end 20 nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere på en uge.

Den stigende smitte har både fået politikere i Berlingske til at efterlyse en plan for, hvad regeringen vil gøre, hvis smitten stiger til efteråret.

I Aarhus er der tirsdag blevet genindført besøgsrestriktioner på plejehjem, hvor besøgene nu igen skal foregå udendørs, efter at der er registreret mere end 100 nye smittetilfælde den seneste uge.

SF støtter udskydelse

SF støtter anbefalingen fra Statens Serum Institut om at udskyde genåbningens fase 4.

»Det vil være klogt. Vi har allerede sagt, at vi bør droppe genåbningen af natklubber, og at vi bør undgå at forhøje grænsen for, hvor mange, der kan forsamles. Jeg er bekymret over, at smittetallet stiger, og jeg er i særdeleshed bekymret over, at man ikke kan sige, hvor smitten kommer fra. Hvis der er tale om supersmittespredere er det stærkt bekymrende,« siger Kirsten Normann Andersen, SFs sundhedsordfører.

Hun mener, at konsekvensen af en udskydelse vil være til at bære.

»Der kommer til at gå lidt længere, inden vi kan åbne det, som endnu ikke er åbnet, og at vi ikke kan samles i meget store forsamlinger. Det er trods alt et lille offer, hvis konsekvensen ellers vil være, at smittetallet stiger yderligere, og at vi må skærpe restriktionerne, så vi f.eks. ikke kan være sammen med venner og bekendte,« siger Kirsten Normann Andersen.

Berlingske forsøger at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke.

Opdateres...