Efter flere måneder med høje smittetal i København: Nu er fem jyske kommuner værst ramt

Smitten med coronavirus er rykket fra at ramme hårdest i Region Hovedstaden til at være værst i jyske kommuner.

 
Coronasmitten har igen fået fat i landet, og regeringen har nedlagt flere restriktioner. Få det fulde overblik her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Kristina Finne og Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere

Smitten med coronavirus er rykket længere mod vest. Selv om Region Hovedstaden stadig har haft flest smittede pr. indbyggere, er det fem jyske kommuner, som topper Statens Serum Instituts liste over kommuner med bekymrende smittetal. I slutningen af september var de pladser indtaget af kommunerne omkring København.

Struer Kommune i det nordlige Vestjylland er lige nu hårdest ramt af høje smittetal, mens Brønderslev, Skive, Jammerbugt og Horsens følger efter. Som led i bestræbelserne på at få udbruddet i Struer Kommune under kontrol har kommunen aflyst alle aktiviteter på biblioteket, Struer Museum og Struer Svømmehal, der ikke kan ændres til en form, hvor det er muligt at deltage hjemmefra.

For få uger siden toppede Ishøj Kommune Statens Serum Instituts bekymringsliste, mens andre hovedstadskommuner som Solrød, Rødovre, Vallensbæk, Høje-Taastrup, Hvidovre og Ballerup fulgte trop. Faktisk var der ikke en eneste jysk kommune i top 20. Men det billede er altså vendt nu.

Den forhenværende adm. direktør i Statens Serum Institut Niels Strandberg Pedersen fortalte i en artikel til Berlingske, at indsatsen mod de unges fester kan have haft en positiv effekt på smittetallene i København.

»Der har været meget fokus på de unges adfærd og fester, men man skal også se på, hvordan alderssammensætningen i kommunerne er. Man har også sendt klasser hjem, og det har også hjulpet til,« sagde han.

De fleste hovedstadskommuner har fået styr på smitten, som samtidig er stukket af flere steder vest for Lillebælt. Selv om flere sjællandske kommuner stadig har det, der af Statens Serum Institut karakteriseres som bekymrende smittetal, er det altså de jyske kommuner, som har taget førertrøjen på i forhold til antallet af nye bekræftede smittede pr. indbygger.

Og det er ikke kun blandt mennesker, at coronavirussen lige nu hærger Jylland. 29. september kunne TV 2 Nord skrive, at smitten blandt mink var eksploderet i to nordjyske kommuner, og nu har smitten også bredt sig til farme i Midtjylland. En tredjedel af de danske minkfarme er således ramt af coronavirus, hvorfor Fødevareministeriet nu har besluttet, at der skal aflives mindst 150 minkbesætninger for at inddæmme smitten. Samtidig bliver personer, der har haft kontakt til minkbesætninger og ansatte på minkbesætninger, opfordret til at holde afstand og følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer, fordi smitten ifølge Statens Serum Institut kan brede sig fra mink til mennesker.