Deres hjem er som en svinesti. Nu kommer forslag om fluks at afsætte en »hygiejnemilliard«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – denne mandag byder blandt andet på to historier om vores ældre og om nogle topchefer, der hedder Lars og Peter.

I regeringens finanslovsudspil er der afsat næsten en halv milliard kroner årligt til ældreområdet, siger social- og ældreminister Astrid Krag (S) til Jyllands-Posten. Dermed kan kommunerne »ansætte omkring 1.000 nye medarbejdere til ældreplejen og uddanne lige så mange ufaglærte,« siger hun, efter flere ældre oplever, at der ikke er mulighed for at komme i bad og få gjort rent, når der er behov for det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix (Arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens første nyhedsoverblik efter en nat, hvor seriernes pris – Emmy Awards – blev uddelt, og hvor Canada afholder parlamentsvalg. Den store vinder ved årets Emmy blev Netflix' The Crown.

Vi begynder med et kig på de seneste coronatal:

Og er du mere til at lytte end at læse, kan du tænde for Berlingskes Morgenpost i stedet:

Coronasmitten raser på plejehjem i Gentofte: »Hvorfor kræver man ikke et coronapas af medarbejderne?«

Vi starter dagens overblik i Gentofte på plejehjemmet Lindely,

Her er 11 beboere blevet smittet med coronavirus på trods af, at de kan kalde sig færdigvaccinerede.

Udbruddet begyndte med en enkelt smittet medarbejder og en enkelt beboer. Nu er to af de 11 smittede beboere døde.

Selvom kilden til udbruddet ikke kendes, har omstændighederne fået Helle de Lichtenberg, hvis mor er beboer på plejehjemmet, til at kritisere sikkerhedstiltagene på danske plejehjem.

»Det er skammeligt og dybt kritisabelt, at der ikke er krav til de her medarbejdere, som har at gøre med sårbare ældre, der kan dø af at blive smittet med covid-19. Hvorfor kræver man ikke et coronapas af medarbejderne, som da vi andre skulle gå på restaurant eller andre ting?« siger Helle de Lichtenberg.

Det ville være en hjælp for plejehjem, hvis man som arbejdsgiver havde flere muligheder for at sikre, at medarbejdere er testet eller vaccineret, fortællerJeanette Blom, der er kommunikationschef hos Sankt Lukas Stiftelsen, som Lindely er en del af.

Ifølge virolog Allan Randrup Thomsen er det problematisk, hvis der er personale, som ikke lader sig teste eller vaccinere. Men han tror ikke på, at for eksempel et coronapas vil være vejen frem. I stedet hælder han mere til, at man først og fremmest sætter farten op i indsatsen mod at få givet plejehjemsbeboere tredje stik af vaccinen.

Nye #metoo-tal peger på, at danskerne har ændret sig

På Politikens forside kan man i dag dykke ned i en ny rundspørge, som Megafon har lavet for fagforeningen Djøf.

Den viser, at ni ud af ti danskere selv vurderer, at de i meget høj grad, høj grad eller nogen grad er opmærksomme på ikke at overskride andre menneskers grænser.

Samtidig siger mere end hver tredje, at de er helt eller delvis enige i, at det er i løbet af det seneste år, at de er blevet mere opmærksomme på det.

De tal peger i en »klar retning af, at danskerne har ændret sig,« siger Anette Borchorst, der er er professor og køns- og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet og har fulgt #metoo-debatten tæt.

Samtidig vurderer hun – både på baggrund af Megafon-undersøgelsen og andre forskningsundersøgelser – at modstanden kan betegnes som »begrænset«.

Djøf-formand Henning Thiesen håber, at undersøgelsens resultater kan gøre, at ingen følger sig alene på arbejdspladserne, hvis de oplever at få deres grænser overskredet.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Der er stadig flere danske topchefer, der hedder Lars eller Peter, end der er kvinder

Den folkekære vending om, at der er større sandsynlighed for at møde en topchef, der hedder Lars eller Peter, end for at møde en kvindelig topchef, gør sig også gældende for 2021 blandt de 1.000 virksomheder, som findes på Berlingskes Guld1000-liste.

På årets liste er der 80 topchefer ved navn Lars eller Peter, mens der er 71 kvindelige administrative direktører – to mere end i 2020, men fire færre end i 2019. Samtidig er der også få kvindelige mellemledere at spotte.

Det er »lige til at tude over,« mener professor Bjarke Oxlund, der forsker i køn og ligebehandling og er leder af Institut for Antropologi på Københavns Universitet:

»For man skal huske, at der bliver udfoldet meget stor magt og indflydelse over samfundet på de her positioner, og så er det altså et problem, at det fordeler sig så skævt mellem kønnene, at halvdelen af befolkningen næsten ikke er repræsenteret,« siger han.

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) erkender i et skriftligt svar, at udviklingen i at få flere kvinder i ledelser og bestyrelser går »frustrerende langsomt«.

Aftalen om en mere ligelig fordeling af barslen, der blev præsenteret i begyndelsen af sidste uge, og som afventer politisk behandling, vil virkelig »rykke noget«, mener ministeren. Regeringen, der ikke går ind for kvoter til erhvervslivets poster, vil blandt andet styrke lovgivningen, så den bedre understøtter arbejdet med at fremme kvinder i topposterne og samtidig se på kønsfordelingen på uddannelser.

Læs historien her.

Flere ældre får ikke hjælp til rengøring og bad

Nu til historien bag dagens overskrift.

Blandt Danmarks ældre borgere oplever hver tredje, der har brug for hjælp til rengøring, at der ikke er mulighed for at få gjort rent, når de har behov for det.

Samtidig oplever hver femte ældre hjemmehjælpsmodtager, der får hjælp til at gå i bad, at de ikke kan blive vasket eller komme i bad, når der er brug for det.

Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af en undersøgelse fra Danmarks Statistik foretaget for Ældre Sagen.

»En del af dem, der svarer i undersøgelsen, siger, at deres hjem er som en svinesti. Det kan vi ikke være bekendt«, siger seniorkonsulent i Ældre Sagen Per Tostenæs, der kalder det for en »forfærdelig undersøgelse«.

Det går både ud over de ældres mentale trivsel og fysiske helbred, ligesom den manglende hjælp kan resultere i ensomhed, siger Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, til mediet.

Han foreslår, at der fluks afsættes en såkaldt »hygiejnemilliard«, der skal sikre, at de ældre kan få gjort rent en gang om ugen. Samtidig beskylder han Christiansborg for at have svigtet løfter fra to centrale aftaler fra 2006 og 2011.

Bjarne Hastrup beskylder Christiansborg for at svigtet løfter fra en velfærdsaftale i 2006 og tilbagetrækningsreformen fra 2011.

Det tal skal op, mener social- og ældreminister Astrid Krag (S). Hun fortæller, at der i finansloven for 2021 er afsat næsten en halv milliard kroner årligt til området, men forholder sig ikke til forslaget om en hygiejnemilliard.

Det sker i dag:

Politik: Rigsretssagen mod forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg fortsætter. Mandagen byder på næste del af afhøringen af forhenværende afdelingschef Lykke Sørensen, der også sad på vidnesskranken sidste uge.

Udland: Canada afholder parlamentsvalg. Ifølge Ritzau har den nuværende premierminister Justin Trudeau udskrevet valg i utide for at sikre sig opbakning til hans regerings politik under coronapandemien.

Sport: Superligaen fortsætter klokken 19 mandag aften, når Silkeborg og AGF mødes. Søndag aften vandt FC Midtjylland 1-0 over FCK.