Demonstrationen mod regeringens coronatiltag blev opløst på jysk, tysk og med knipler

Politiet endte med at opløse en demonstration arrangeret af »Men in Black«, som mener, at regeringens coronatiltag ikke handler om virussen, men om kontrol af befolkningen.

Nogle af demonstranterne var ret vrede over politiets magtanvendelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Berlingske ankom til Rådhuspladsen i København var demonstrationen netop ved at blive opløst. Demonstrationen var arrangeret af »Men in Black«, som Berlingske tidligere har skrevet om. Demonstranterne er især utilfredse med regeringens coronatiltag, som de mener er for vidtgående i forhold til sygdommens alvorlighed. Nogle af dem, Berlingske talte med, mente, at covid-19 slet ikke findes.

Kære Danmark

Demonstranterne var i de fleste tilfælde klædt i sort, og mange af dem bar fakler. Da de bevægede sig væk fra Rådhuspladsen mod Langebro, begyndte kanonslag at eksplodere ved folks – og vist især de kampklædte betjentes – fødder. På dette tidspunkt var der stadig musik på gaden, og mange havde en øl i den ene hånd og en fakkel i den anden. Stemningen var løssluppen, omend folk var trætte af politiet.

Fra politiets salatfade med metalgitre for vinduerne lød en advarsel til demonstranterne: »I Dronningens og lovens navn, erklærer vi denne forsamling for opløst,« lød der først med jysk dialekt, og siden på tysk, men mange demonstranter havde ikke lyst til at følge politiets ordre. En demonstrant råbte »Skrid hjem til Jylland, bonderøve!« mod et salatfad.

Fire personer er indtil videre anholdt oplyser Københavns Politi. En er anholdt for brud på fyrværkeriloven, to for vold mod tjenestemand, og den sidste er anholdt for ikke at efterleve politiets ordre.

Diana, dagplejemor

Berlingske talte med dagplejemoderen Diana, der havde deltaget ved demonstrationen, og i det hele taget har »været med siden juli«. Hun ønskede ikke at fortælle sit efternavn, eller at få taget et billede, men hun lignede enhver anden dagplejemor i midt-30erne. Hun havde ikke maske på.

Hvorfor er du her, Diana?

»Er det ikke tydeligt?«

Ordene faldt mens politiet endnu engang råbte, at folk skulle forlade Rådhuspladsen. I timen inden havde politiet flere gange løbet med trukne knipler demonstranter, der nægtede at følge politiets anvisninger og forlade pladsen. Også en del civilbetjente var til stede, og assisterede det kampklædte politi med knipler, der kunne trækkes frem af inderlommen.

»Jeg har ikke set tv i lang tid, det er slukket. Der kommer for mange løgne ud af det. Tror du selv på det her,« spurgte Diana så, mens vi endnu engang flyttede os for at imødekomme politiets anvisninger.

Flere gange trak politiet knipler, når de ville sprede demonstranter, eller foretage anholdelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Ifølge Diana er covid-19 bare en influenza, og statens reaktion er for voldsom, sagde hun.

»Hvad tror du der sker, når alle butikkerne går konkurs? Ja så køber staten dem da, og så skal vi allesammen leje os ind. Det hele handler om kontrol, også mundbindene.«

Så staten har fundet på corona, så de kan opkøbe butikkerne på Strøget?

»Det er ikke til at sige, men denne her reaktion er da for langt ude.«

Flere demonstranter, som Berlingske taler med, nævner også, at covid-19 ikke er farlig, eller blot at sammenligne med influenza. Det er ikke korrekt.

Ifølge European Mortality Monitoring Project (EuroMoMo), der i flere år har målt og sammenlignet dødeligheden i 27 europæiske lande, er der i denne uge en »markant overdødelighed« sammenlignet med samme uge de seneste år. Også sammenlignet med 2018 som havde en særligt slem influenzasæson. Og man kan i deres grafer se, at overdødeligheden omkring uge 17 især var meget høj.

Demonstranterne gik til sidst i små grupper væk fra Rådhuspladsen, efter tilpas mange anholdelser og påbud fra politiet. Denne signatur var også et par gange ved at blive klemt inde mellem rækker af politifolk, der med trukne knipler prøvede at sprede folkemængden.

Stor demonstration i København arrangeret af Men In Black, Denmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.