Danske mænd er 25 procent hyppigere smittet med covid-19 end kvinder

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du kan tage hul på din torsdag i velinformeret tilstand.

På forhandlingsbordet er også den aktuelle smittesituation i hovedstadsområdet, hvor der er sat gang i flere tiltag for at dæmpe smitten på Vestegnen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Godmorgen. Velkommen til dagens overblik.

Berlingske samler her de vigtigste nyheder, så du kan begynde dagen med et overblik over nyhedsstrømmen.

Det meste kommer naturligvis til at handle om den minksag, som i går fik fødevareminister Mogens Jensen (S) til at træde tilbage, og som nu resulterer i en skarp kritik af hele forløbet.

Men inden da skal vi lige runde de seneste coronatal:

Bekræftede smittede i Danmark: 65.808 (1.257 nye smittede onsdag)
Antal indlagte: 248
Antal indlagte på intensiv: 43 (26 i respirator)
Antal bekræftede døde i Danmark: 770
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 56.202.247
Antal dødsfald på verdensplan:  1.349.339

Og så til dagens nyheder:

Justitsministeriets embedsmænd vidste i dagevis, at ordren om aflivning af mink var ulovlig – alligevel freder Nick Hækkerup dem

Justitsministeriet blev kort tid inden regeringens afgørende pressemøde 4. november advaret om, at der ikke var et lovgrundlag for at kræve alle landets mink slået ned. Men selv om Justitsministeriets embedsmænd altså havde modtaget advarslen, blev den ikke kommunikeret videre til regeringens ministre. Justitsministeriet fik kendskab til e-mailen 5. november. Til trods for det fortsatte aflivningen af landets minkbestand, også uden for smittezonerne, uden at Justitsministeriet foretog sig noget i dagevis.

Det giver alligevel ikke justitsminister Nick Hækkerup (S) anledning til at mene, at det bør få konsekvenser for hans embedsmænd.

»Det synes jeg ville have været fornuftigt, hvis de havde gjort. Det er klart,« siger han, da han bliver spurgt, om ikke embedsmændene burde have videregivet oplysningerne.

»Med den viden og det, man ser, ville det da have været helt relevant at sige til departementschefen, når nu jeg ikke var der, at der altså er noget der, hvor vi lige skal være opmærksomme,« siger en coronaramt minister til Berlingske.

Læs artiklen her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Politisk strid om det videre forløb i minkskandalen

Advokatundersøgelse eller undersøgelseskommission? De politiske partier på Christiansborg er ikke enige om, hvad næste skridt i minkskandalen må blive som følge af de redegørelser for forløbet, der blev offentliggjort onsdag. Mens Enhedslisten og SF er af den opfattelse, at regeringens ageren i minkskandalen skal underkastes en advokatundersøgelse, har regeringens tredje støtteparti, de Radikale, endnu ikke gjort sin stilling op.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, mener ikke, at redegørelsen om forløbet belyser statsministerens rolle i sagen tilstrækkeligt. Derfor kræver Venstre, at der bliver nedsat en undersøgelseskommission.

»Men dette her er starten. For forløbet skal undersøges til bunds, så vi kan finde ud af, hvad statsministerens ansvar er«, siger Jakob Ellemann-Jensen til Ritzau og tilføjer:

»Der er undersøgelseskommissioner om mange ting, og det her er ikke en af de mindste.«

Også de Konservative og Dansk Folkeparti har tilkendegivet, at de kræver en undersøgelseskommission.

Læs artiklen her.

Berlingske: Næste skridt er en uafhængig undersøgelse af minkskandalen

»Hvordan kunne det ikke allerede 3. november stå klart for regeringen og dens embedsmænd, at slagtningen af alle mink ville være et brud på Grundlovens paragraf 73, som ville kræve hjemmel i en lov og fuld erstatning?«

Sådan spørger Berlingskes lederskribent Thomas Bernt Henriksen i dagens leder, der naturligvis handler om gårsdagens redegørelser for minksagen.

»Det sidste er et ubesvaret spørgsmål. Dem er der mange af. Redegørelsen er dunkel og utilstrækkelig i forhold til at kortlægge, hvem der vidste hvad og hvornår – og hvor højt oppe i regeringen. Der skabes heller ikke nogen indsigt i, hvordan og på hvilket grundlag regeringen traf sin beslutning på koordinationsudvalgsmødet 3. november.

Redegørelserne er nok til at fælde en minister, men ikke nok til at frikende en regering. Næste skridt er klart. Der skal nedsættes en uafhængig kommission til at kulegrave minkskandalen,« konkluderes det.

Mænd bliver hyppigere smittet med coronavirus end kvinder

Tal fra Statens Serum Institut viser, at danske mænd har været 25 procent hyppigere smittet med covid-19 end kvinder. Det er Forum for Mænds Sundhed, der har regnet på tallene, skriver TV 2.

Analyseinstituttet Norstat har udarbejdet en undersøgelse for Forum for Mænds Sundhed, der viser, at en femtedel af alle mænd ville gå til en fest med over ti deltagere, selv om der er et forsamlingsloft på ti personer.

Det får formanden for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen, der også er forskningsleder på Rigshospitalet, til at konkludere, at der er en tendens til, at mænd ikke tager sygdom lige så alvorligt som kvinder.

»Der er en række ting, vi ikke ved. Er mænd for eksempel mere sårbare over for smitten? Men det, vi kan sige, er, at det ligner alle mulige andre sammenhænge af sygdomme, hvor mænds adfærd er mere risikobetonet,« siger Svend Aage Madsen.

Danmark tabte til Belgien

Inden vi runder dagens overblik af, skal du også lige have med, at herrefodboldlandsholdet i aftes desværre tabte 2-4 ude mod Belgien og dermed gik glip af muligheden for en plads i Nations League-slutspillet, Final Four, til foråret.

Du kan læse om kampen her.

Det sker i dag:

Statsminister Mette Frederiksen (S) går til Dronningen for at meddele hende ændringer i regeringens sammensætning efter Mogens Jensens afgang. Det vides endnu ikke, hvad tid det sker.