Dansk-iraner fra Ringsted står frem: Frygter for sit liv

Politiets enorme aktion på Sjælland for en uge siden skyldtes frygten for angreb på eksil-iranere i Ringsted. Nu fortæller en af sagens centrale personer om sin frygt for at blive likvideret af det iranske styre.

Politiafspærring før Storebæltsbroen i forbindelse med eftersøgningen af en svensk Volvo fredag den 28. september 2018, hvor Politiet Efterretningstjeneste og politiet lagde en jernring om Sjælland. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Hans fætter og politiske kampfælle blev skudt ned på åben gade og dræbt i Holland.

Han har påkaldt sig vreden fra det iranske regime, der har fangarme langt ind i Europa.

Og han er ansigtet udadtil for den gruppe af eksiliranere, som med hovedsæde i Ringsted bekæmper regimet, og som for nylig var målet for danmarkshistorien største politiaktion.

Yaqoub Altostari, talsmand for foreningen ASMLA, står nu frem for første gang siden aktionen sidste fredag, hvor politiet og Politiets Efterretningstjeneste, PET, slog ring om Sjælland. (Yaqoub Altostari er et dæknavn. Redaktionen er bekendt med hans rigtige navn.)

Du mener, at I medlemmer af ASMLA har grund til at frygte, at det iranske regime kan ramme jer i Danmark?

»Det iranske regime har ikke respekt for andre landes suverænitet. Iran har begået terror i andre lande,« siger Yaqoub Altostari:

»Det har vi set i Irak, Syrien, Libanon og mange andre steder. De har også begået terror mod aktivister i Holland, Tyskland og Frankrig. Det er også muligt, at de vil begå terror i Danmark. Men vi fortsætter med at fortælle omverdenen om undertrykkelsen af vores folk i Ahvaz.«

Tråde til Mellemøsten

Hans organisation ASMLA – Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz – arbejder for selvstændighed for områdets mange sunnimuslimske arabere og mod Irans shiamuslimske regime.

Striden er blevet eksplosiv efter en episode i byen Ahvaz 22. september i det sydvestlige Iran, hvor en militærparade blev angrebet, og mindst 25 mennesker blev dræbt. Et angreb, som Yaqoub Altostari bakkede op om, først på TV-kanalen Iran International og bagefter TV 2.

I et interview med Berlingske argumenterer den 37-årige talsmand nu for, at Irans regime gør alt, hvad der står i dets magt for at skade ham og hans ligesindede; enten gennem egne folk eller med irakiske, syriske eller libanesiske håndlangere.

Er der noget, der tyder på, at det iranske regime har eller har haft planer om at skade jer i Danmark?

»Det iranske regime har truet i deres presse og gennem direkte kontakt til vores familier, som stadig bor i Ahvaz-området. Jeg har på sociale medier fået beskeder som: Vi kommer efter dig og dine venner,« siger Yaqoub Altostari.

Den iranske ambassade nægter, at Iran er en trussel mod personer, som befinder sig i Danmark.

»Iran afviser kategorisk nogen fysisk eller verbal trussel mod nogen,« siger en repræsentant for ambassaden, som ikke vil stå frem med navn og i øvrigt hellere vil tale om angrebet i Ahvaz:

»Vores anmodning til danske myndigheder har ene og alene været: Hør, der er folk i jeres byer, som tager ansvaret for en terrorhandling. Vær så venlige at undersøge, om der er nogen forbindelse til angrebet.«

Drabet i Holland

Yaqoub Altostaris frygt for det iranske regime knytter han blandt andet til et mord i Holland for mindre end et år siden. Hans egen fætter, Ahmad Nissi, blev en onsdag eftermiddag i november 2017 dræbt i Haag i Holland. Fra en sort BMW 3 Sedan med tonede ruder steg en gerningsmand ud og skød Ahmad Nissi flere gange.

Din fætter, Ahmad Nissi, blev skudt ned på åben gade i Holland og dræbt. Du fortæller, han var næstformand i ASMLA. Ved du, hvad der lå bag mordet?

»Vi har krævet, at de hollandske myndigheder fortæller os, hvad der er sket – for de har smidt to iranske diplomater ud – med det vil de ikke,« siger Yaqoub Altostari.

Du tror, at det er et politisk drab?

»Det er et politisk drab.«

Frygter du, at der sker det samme med dig, som der skete med din fætter?

»Jeg ved ikke, hvad der vil ske, men jeg vil takke Danmark. Jeg er dansk statsborger, og jeg har fået al den støtte og beskyttelse, som jeg har brug for,« siger Yaqoub Altostari.

Men du frygter, at nogen vil forsøge at slå dig ihjel i Danmark?

»Ja,« siger Yaqoub Altostari og fortsætter:

»Men jeg tror ikke, de kan. Danmark er et sikkert land. At de vil og prøver er noget andet.«

Under politiets beskyttelse?

Yaqoub Altostari har netop været i udlandet. Han afviser, at det var for at komme væk fra nogen trussel i Danmark. Det var »diplomatisk arbejde«, forklarer han og påpeger, at ASMLA også har afdelinger i USA og Canada.

Har du i løbet af de sidste 14 dage haft kontakt til Politiets Efterretningstjeneste?

»Vi har kontaktet myndighederne i Danmark. De har gjort deres bedste for at beskytte os. Det er vi taknemmelige for. Hvis du skal have flere informationer, må du kontakte politiet.«

Får du lige nu nogen form for beskyttelse fra politiet?

»Det er et af de spørgsmål, som politiet skal svare på.«

Dansk politi vil intet sige om sagen eller truslen mod eksil-iranere i Danmark.

Til gengæld vil det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, gerne forholde sig til truslen mod eksil-iranere i Sverige:

»Flere nationer bedriver efterretningsvirksomhed i Sverige, Iran er en af dem. Det mål, som Iran har med sin efterretningsvirksomhed, er at få kontrol over de eksil-iranere, som bor her. Denne type spionage er en alvorlig forbrydelse, da det skader grundlæggende frihedsrettigheder.«