Ældre Sagen sender nødråb til alle landets borgmestre: »Vi får hjerteskærende henvendelser«

Ældre Sagen har skrevet til landets 98 borgmestre og advarer dem mod at gå for langt ved nye corona-besøgsrestriktioner på plejehjem. I foråret blev et stort antal ældre spærret inde og ulovligt frihedsberøvet, og den praksis ser ud til at gentage sig, selv om det ikke må forekomme.

Ældre Sagen oplyser, at organisationen, siden den nye bekendtgørelse om besøgsrestriktionerne trådte i kraft, har modtaget talrige henvendelser om fejlfortolkning og manglende lempelser rundt omkring i kommunerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Plejehjem og kommuner bliver ved med at forbyde beboerne at forlade plejehjemmene for blandt andet at gå en tur eller for at besøge deres pårørende.

Ældre Sagen oplyser nu i et brev til landets 98 borgmestre, at de får aktuelle henvendelser om, at det er praksis nogle steder, selv om det flere gange er indskærpet, at de ældre skal have lov til at komme ud fra plejehjemmet trods de nye besøgsrestriktioner, der tages skridt til at indføre i kølvandet på, at antallet af coronasmittede er skudt i vejret over hele landet.

»Den fejlagtige håndtering af retningslinjerne har store menneskelige konsekvenser for både de berørte beboere og deres pårørende. Vi får hjerteskærende henvendelser om fysiske og mentale funktionstab, depressive symptomer, ulykkelige og utrygge ældre, som ikke længere synes, at livet er værd at leve,« skriver Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, i brevet til borgmestrene.

Alzheimerforeningen har også netop i en henvendelse til samtlige folketingsmedlemmer rettet en hård kritik mod en lang række plejehjem og kommuner for ulovligt at have indespærret og frihedsberøvet et stort antal beboere, som under coronakrisen i foråret ikke fik lov at møde deres nære.

Efterfølgende er der kommet nye, mere lempelige regler vedrørende besøgsrestriktioner, der siger, at enkelte pårørende kan få adgang til at komme på besøg indenfor, og at besøg fra andre skal afvikles uden for i for eksempel telte.

Det understreges også, at de ældre fortsat kan tage på besøg uden for plejehjemmene.

Men ifølge Ældre Sagen har organisationen, siden den nye bekendtgørelse trådte i kraft, modtaget talrige henvendelser om fejlfortolkning og manglende lempelser rundt omkring i kommunerne. Ud over forbud mod at forlade matriklen er der eksempler på plejehjem, som afviser at give for eksempel en nær ven rollen som nærmeste pårørende, selv om beboeren ikke har nogen familiære relationer.

»For beboere på plejehjem og i plejebolig er den forventede restlevetid relativ kort, og det er ikke rimeligt, at de skal tilbringe deres sidste tid i mistrivsel og sorg. Slet ikke når der hverken er hjemmel til eller sundhedsfaglige argumenter for disse indgribende foranstaltninger,« skriver Bjarne Hastrup i brevet, hvor han appellerer til borgmestrene i de enkelte kommuner om at overholde de gældende retningslinjer.