1.500 flere gifte par bliver skilt, efter nye skilsmisseregler trådte i kraft

Efter Folketinget i 2013 besluttede, at par, der vil skilles, ikke længere skal igennem en seks måneders separationsperiode, går flere gifte par fra hinanden.

Hvert år bliver 1.500 flere par skilt, efter skilsmissereglerne i 2013 blev ændret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere par går fra hinanden, efter Folketinget ændrede skilsmissereglerne i 2013, hvor kravet om seks måneders obligatorisk separation forud for en skilmisse blev ophævet. Tanken var, at det skulle fjerne unødigt bureaukrati.

Det betyder, at skilmisseraten er steget med ti procent svarende til 1.500 par. Det viser et nyt studie fra Rockwool Fondens Forskningsenhed lavet i samarbejde med Stockholms Universitet.

Studiet har dels undersøgt, hvordan reformen fra 2013 har påvirket skilsmisseraten, dels, hvad der kendetegnede de par, hvis skilsmisserisiko blev øget.

Før reformen blev gennemsnitligt 120 ægtepar ud af 100.000 skilt hver måned, mens det efter reformen var 132 ægtepar ud af 100.000, der blev skilt. Det svarer til i omegnen af 1.500 flere skilsmisser om året i Danmark.

Resultaterne fra Rockwool Fondens Forskningsenhed viser, at det især er par, som enten har været sammen i kortere tid, som er blevet gift, før de er fyldt 30 år, eller er på ægteskab nummer to eller flere, der har hævet skilsmisseraten, efter de nye regler trådte i kraft. Til gengæld har reglerne ikke påvirket skilsmisseraten for par med børn anderledes i forhold til par uden børn.

Men børnene lider også overlast, hvis de er under 20 år gamle, når et gift forældrepar går fra hinanden. Studiet har sammenlignet børn, der ikke oplever en skilsmisse inden 20-årsalderen, med søskende, der gør. Tallene viser, at de yngre søskende bliver dårligere i skolen og har større risiko for ikke at gennemføre en ungdomsuddannelse eller få et job, inden de fylder 25. Drenge i 15-16-årsalderen, der bliver skilsmissebørn, er også i farezonen for at blive lovovertrædere.

Folketinget genindførte i april 2019 en obligatorisk separationsordning, men ordningen gælder nu kun for par med børn, og separationstiden er denne gang kun på tre måneder.