Nysgerrigheden er stadig hans største drivkraft

80 år mandag. Christian Eugen-Olsen holder efter sin exit fra Hoffet stadig fanen højt med sin historiske viden og elegance landet over – og for royale tv-seere.

Christian Eugen-Olsen måtte sidste år være med til at indskrænke to store mindehøjtideligheder for krigsårene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Da Dronningens mangeårige ceremonimester Christian Eugen-Olsen for otte år siden forlod sin stilling ved Hoffet, var det stadig med fyldt kalender.

»Til gengæld er det nu bare mig selv, der bestemmer, hvad der skal siges ja til,« sagde han dengang optimistisk.

Men dét ændrede sig for et år siden med coronaens pludselige lockdown. Nej til at holde foredrag og spille jazzkoncert – samt neddrosling af markeringen af historiske mindedage i ind- og udland.

Til gengæld er han blevet skibsbygger i det små – det vender vi tilbage til.

Som formand for Frihedskampens Mindefond måtte Eugen-Olsen sidste år beskære højtidelighederne i Mindelunden for 80-året for Danmarks Besættelse og 75-året for Befrielsen til ti deltagere.

»Det var alligevel smukt, men havde det været normalt, ville vi have været  6.000 i Ryvangen.«

Og som formand for Frihedskampens Fredningsfond har det været svært som vanligt at stille op til den årlige D-dag 6. juni på invasionsfronten i Frankrig, hvor Fonden 2014 fik anerkendt Danmark som allieret under Anden Verdenskrig. Dronningen, flere modstandsfolk og krigssejlere var med dengang. Det var helt klart Eugen-Olsens »finest hour«.

Men dem har han haft flere af, siden han som oberstløjtnant i Livgarden og informationschef i Forsvarskommandoen blev budt til hove som Dronningens ceremonimester i 22 år. Eugen-Olsen gjorde sit til, at monarkiet har fulgt med tiden. Som en markant ceremoniel katalysator stod han for en minutiøs planlægning, der gav en perfekt, men afslappet afvikling af kongefamiliens møde med folket. Og med andre statsoverhoveder som Bill Clinton og Nelson Mandela. Ligesom han med godt antrit i takt, tone og humor forestod afviklingen af de store arrangementer i »firmaet«, for eksempel Kronprinsparrets bryllup.

Stort og småt om Kongehuset

Så han har nok at øse af, når han landet over bliver bedt om at holde foredrag om »Hvordan virker hoffet«. »Jeg fortæller om Dronningens position i henhold til Grundloven og meget andet, men ikke et ord om mine private iagttagelser.«

Som en tilhører i det jyske sagde til denne signatur: »Hvor sagde han meget, interessant, men fortalte lidt, dog hvor var han god med jazzen ved klaveret.«
Eugen-Olsens nysgerrighed er drivkraften i mange af de roller, han indimellem påtager sig – næsten som en realitystar. I DRs »Overklassen på udebane« oplevede man ham som kassedame på prøve, hotelstuepige i praktik, begynder i bankospil. Og på DR2 viste han sammen med blandt andet Jakob Haugaard, Fremming Pless, Ditlev Tamm, Erik Clausen, Peter Aalbæk og Bertel Haarder, at ronkedorerne – de ganle hvide mænd – ikke hører hjemme på elefantkirkegården, men kan vise vej ind i fremtiden. Og så er han med i DRs kommentarpanel, der giver seerne ekspertviden om stort og småt ved kongelige begivenheder.

Hvorfor stiller du op i tv? lød det.

»Fordi jeg bliver spurgt og stadig er nysgerrig på tilværelsen.«

Eugen-Olsens naturtalent for livets lyse sider blomstrer, når der er et klaver eller flygel i nærheden. Omgivelserne sættes straks i sving med klassiske jazzrytmer, når han leder sit band, Up-Town, »som nu forhåbentlig snart igen kan spille offentligt«.

»Vi regner da med at deltage i Silkeborgs River Boat Jazz Festival i juni – og det er endda for tiende gang.«

Hjemme på Strandvejen ved Skovshoved Havn, hvor Birgitte er dronningen, høres tangenterne også blive rørt ret så flittigt. Paret lærte hinanden at kende – dengang der altid var isvintre – som skøjteløbere på Gentofte Sø som 16- og 17-årige, så det har været et parløb, der ville noget. Også når han – i adstadigt tempo – bød hende op på bagsædet af den store Suzuki Burgman 400-motorcykel.

»Når alting bliver normalt, skal der holdes en stor fest,« lover han. »Men selve dagen markeres med familien – og oksemørbrad med flødestuvede kartofler på bordet – og jeg er blevet lovet min yndlingsdessert, citronfromage.«