Dronningen har ikke taget imod i et år

Audiens. I stedet for at møde regenten har en række danskere under coronaen modtaget et personligt brev.

I nu et år har Dronningen ikke kunnet opretholde en tradition, hun normalt sætter højt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Da Danmark for et år siden lukkede ned, måtte også Dronningen lukke ned.

Indtil da var det en fast tradition – og ifølge regenten selv en kærkommen opgave – at dronning Margrethe to gange om måneden i audienslokalerne på Christiansborg hilste på de danskere, der var mødt op. Høj og lav, borgere og bønder, adel, præster og officerer.

Her kunne de, der havde modtaget en medalje eller orden, fået bevilget afsked fra en officiel stilling eller modtaget en udnævnelse, møde op, sige tak og veksle et par ord med Dronningen. I en tv-udsendelse har regenten fortalt, hvordan audiensen gennem årene har givet hende et bredt indblik i det danske samfund.

Men også Kongehuset måtte bøje sig for covid-19. Siden marts i fjor har audiensen været sat på pause, og det er uvist, hvornår det vil være sundhedsmæssigt forsvarligt at genoptage den, oplyser Kongehuset i en mail til Berlingske. Kongehuset skriver yderligere:

»På den baggrund har det desværre været nødvendigt at meddele alle, der siden årsskiftet til 2020 havde modtaget en kongelig medalje eller orden, og som ikke havde været i audiens forud for 11. marts 2020, at de ikke kan tilbydes muligheden for at komme i audiens. De pågældende modtager i stedet et personligt brev, hvor Kabinetssekretæren på Dronningens vegne takker dem for deres indsats for det danske samfund og samtidig beklager den beslutning om audiensadgangen, som omstændighederne desværre har gjort det nødvendigt at træffe. Personer, som af andre årsager – for eksempel en kongelig udnævnelse i en stilling eller et hverv – i samme periode kunne have haft anledning til at møde op ved de offentlige audienser, har på tilsvarende måde heller ikke kunnet blive modtaget i audiens.« lw