Dødsfald: Humlebæk-præsten med de mange ideer

Nekrolog. Charlotte Ellermann, sognepræst i Humlebæk og tidligere på Østerbro, er død, 56 år.

Charlotte Ellermann var præst på  Østerbro i København og senere Humlebæk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto

Med Charlotte Ellermanns død mister Danmark en fornem repræsentant for den danske folkekirke. Charlotte Ellermann var i sine prædikener optaget af at bringe kristendommen og tro tættere på det enkelte menneskes liv og hverdag, men uden at revolutionere de velkendte gudstjenestetraditioner, som for mange fortsat giver mening.

Hun udtrykte det selv i sin bog fra 2020, »Eksistentiel Homiletik«: »Man skal ikke prædike teologisk, men man skal være teologisk for at prædike.«

Eksempler på dette findes i hendes prædikensamling fra 2018. Charlotte Ellermann hentede især inspiration ved en række studieophold i USA på bl.a. Yale og Princeton universiteter om amerikansk prædikenkunst.

I sine prædikener gjorde hun i stigende grad brug af nye værktøjer for at engagere menigheden. Til sit 25-års præstejubilæum 2019 var fortolkningen af dagens tekst suppleret med et tryk af Halfdan Rasmussen vist på projektor. Tilsvarende har kirkegængere til Charlotte Ellermanns gudstjenester kunnet opleve sig selv som aktive deltagere i afrikansk soulsang eller kunnet synge med på rockbandet Queens hit »Bohemian Rhapsody« ved hendes sidste julegudstjeneste.

I podcastserien »Prædiken på vej«, optaget blot en uge før Charlotte Ellermann gik bort, viser hun til det sidste sit engagement for en moderne prædikenformidling baseret på eksistentielle livserfaringer. Det er næppe heller uden grund, at DR to gange valgte at lade Charlotte Ellermanns gudstjeneste fra Humlebæk Kirke transmittere i P1 senest 5. januar i år.

Præst på Østerbro

Med sin idérigdom var hun initiativtager til mange aktiviteter, der bragte kirken og kristendommen i spil i forhold til tidens trends, eksempelvis prædikenfestival for præster i Danmark, pilgrimsvandringer, Open-Air biograf, adventsløb, udendørs gudstjenester, overnattende minikonfirmander i kirken, filmstudiekredse, Byens Dag i Humlebæk, optræden af musikere og rappere i kirken samt babyrytmik for forældre på barsel.

Charlotte Ellermann voksede op i Randers, hvor hun 1983 blev student fra Randers Statsskole. 1994 fik hun sin kandidateksamen i teologi fra Aarhus Universitet og havde sit første embede i Skt. Jakobs Kirke på Østerbro i København 1994-2006. Siden var Charlotte Ellermann 2006-2020 sognepræst i Humlebæk Kirke. Hun var desuden næstformand i Præsteforeningens bestyrelse 2008-2010.

De seneste år blev hun ramt af alvorlig kræftsygdom. Charlotte Ellermann efterlader sig mand og tre børn.