Årets Dansker kæmper for verdens kvinder

50 år mandag. Katja Iversen rejser verden rundt 300 dage om året for at hjælpe piger og kvinder til bedre sundheds- og uddannelsesforhold. Når hun skal tanke op, er det i kolonihavehuset på Amager.

Katja Iversen bor i New York, men elsker at gå rundt i gummistøvler, når hun er hjemme i sit kolonihavehus på Amager. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingskes læsere og dommerkomiteen var ikke i tvivl, da de december sidste år skulle vælge Årets Dansker. Det blev Katja Iversen, direktør i den internationale organisation Women Deliver.

Organisationen arbejder for at styrke pigers og kvinders forhold omkring sundhed, prævention og uddannelse.

Katja Iversen, som fylder 50 år 9. september, voksede op i den lille by Sørvad ved Holstebro, hvor det eneste, man kunne gå til, var sport. Så det gjorde hun, svømning og fodbold, hvor hun stod på mål. Det lærte hende at tage ansvar og have overblik.

Som uddannet cand.comm. fra Roskilde Universitet og Columbia University i USA blev hun kommunikationschef i Sex & Samfund, drev eget kommunikationsbureau, kom til FNs Befolkningsfond og flyttede til New York.

Siden 2014 har hun stået i spidsen for kvindeforkæmperne i Women Deliver.

Piger og kvinder kan, og piger og kvinder vil, så det skal de have mulighed for på lige fod med mænd, mener Katja Iversen, som færdes hjemmevant blandt præsidenter, premierministre og kongelige.

»Jeg prøver at komme ind, hvor verdens ledere er, for at tale piger og kvinders sag,« sagde hun ved prismodtagelsen. »Den her pris er ikke bare til mig. Den er til Women Deliver og piger og kvinder i hele verden.«

»Vi er i en verden, hvor der stadig er folk, som synes, at det er en tragedie at få en lille pige i stedet for en lille dreng. Hvor magtfulde folk synes, at kvinder ikke skal have lov til at bestemme over deres egen krop og deres eget liv. Få en uddannelse eller tage del del i samfundet. Som synes, at kvinder ikke er lige så gode ledere som mænd, og som siger, at ligestilling, dét har vi dag,« siger Katja Iversen og pointerer, at »der ikke er ét eneste sted i verden, hvor der er fuld ligestilling. Heller ikke her i Danmark.«

Til møde i G7

Sidste år deltog den 49-årige direktør som eneste dansker i G7-topmødet i Canada, og hun havde sommerfugle i maven, da hun skulle tale om ligestilling for tilhørere som Donald Trump, Angela Merkel, Theresa May og Emmanuel Macron.

»Er der ikke nogen, jeg kan tørre den her af på?« tænkte hun. Men så tog hun mod til sig: »Det her skal jeg. Hele mit liv har jeg prædiket, at kvinder skal turde gå efter magten, og nu havde jeg en unik mulighed. Så måtte jeg ikke være en kylling,« betroede hun til Berlingskes Lykke Friis.

Det virkede. Efter den danske fremlæggelse meldte værten, Justin Trudeau, ud, at han ville afsætte 400 millioner dollar til uddannelse af piger i katastrofeområder som Syrien. Derefter fulgte de andre trop, og til sidst havde landene bevilget 3,8 milliarder dollar tilsammen.

Dagen efter var Katja Iversen og hendes mærkesag på forsiden af New York Times.

Begyndte at tude

For et par år siden var der 18 medarbejdere i Women Deliver. Nu er de over 50 i organisationen, der holder til i Soho i New York. Men med 300 rejsedage om året er det ikke meget, direktøren er på kontoret.

Da Berlingskes chefredaktør Tom Jensen ringede og overbragte hende nyheden om, at hun var kåret som Årets Dansker, sad Katja Iversen i lufthavnen i kenyanske Nairobi, hvor hun – sammen med kronprinsesse Mary og daværende udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) – havde sat gang i et projekt om bl.a. kvinders ret til at eje jord.

»Jeg skal nok lade være med at referere, hvad du udbrød, da det gik op for dig, hvad jeg sagde. men jeg håber, de øvrige passagerer i lufthavnen bar over med dig,« sagde Tom Jensen ved prisoverrækkelsen.

Læserne skal dog ikke snydes for ordene, for Katja Iversen afslørede dem selv i sin takketale:

»Da Tom ringede og fortalte, at læserne havde besluttet, at det var mig, der skulle være Årets Dansker, råbte jeg højt: Holy fucking moly, og så begyndte jeg at tude.«

Privat er fødselaren single – med til prisoverrækkelsen var mor Randi og søster Nanna.

Katja Iversen har bopæl i New York, men også en kolonihave på Amager, hvor hun elsker at gå rundt i gummistøvler, når hun er hjemme i Danmark.