»Hvis ikke Donald Trump havde sovet over sig, var min sag aldrig kommet på forsiden af New York Times«

Årets dansker 2018: Mange flere kvinder skal turde at gå efter magten for at ændre verden – intet mindre. Det er Katja Iversens mission. Hun har taget kampen op med selveste Donald Trump og ændret hverdagen for millioner af kvinder som direktør for Women Deliver.

Siden 2014 har Katja Iversen været leder af den globale organsation Women Deliver, der blandt andet arbejder for at forbedre sundhedsforhold for piger og kvinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I virkeligheden turde hun ikke. »Er der ikke nogen, jeg kan tørre den her af på?« Det skortede heller ikke på mulige verdensnavne som Melinda Gates, IMFs chef, Christine Lagarde, og Malala fra Pakistan, der kunne fremlægge, hvad ligestillingspanelet var kommet frem til. Panelet var blevet nedsat af G7-værten, Canadas premierminister, Justin Trudeau.

Men pilen pegede på danske Katja Iversen fra den lille by Sørvad ved Holstebro. Og så tog hun mod til sig: »Det her skal jeg. Hele mit liv har jeg prædiket, at kvinder skal turde at gå efter magten, og nu havde jeg en unik mulighed. Så måtte jeg ikke være kylling.«

Merkel, May, Macron ... og en forsinket Trump

Mødedeltagerne var mildest talt ikke hvem som helst. Som den eneste dansker deltog den 49-årige direktør for den globale organisation Women Deliver i juni 2018 i G7-topmødet  i Canada for verdens mest magtfulde lande. Tilhørerne var Donald Trump, Angela Merkel, Theresa May, Emmanuel Macron osv.

»Selvfølgelig havde jeg sommerfugle i maven, men morgenmadsoplægget blev virkelig godt modtaget, og pludselg havde statslederne en diskussion om pigers uddannelsesmuligheder og vold mod kvinder, som de aldrig har haft før,« siger Katja Iversen til Berlingske.

»Kvinder skal turde at springe ud fra tremetervippen.«


Og det blev ikke blot ved diskussionerne. Efter den danske fremlæggelse meldte Justin Trudeau ud, at han ville afsætte 400 millioner dollar til uddannelse af piger i katastrofeområder såsom Syrien. Derefter fulgte de andre trop, og til sidst havde landene bevilget 3,8 mia. dollar tilsammen.

Dagen efter var Katja Iversen og hendes mærkesag, ligestilling og kvinders rettigheder, pludselig på forsiden af New York Times. »Jeg er så pragmatisk indrettet, at jeg ikke bliver fornærmet, når Donald Trump sover over sig og kommer ti minutter for sent til mit oplæg. Det var jo en nyhed i sig selv. Og derfor ramte vi forsiden,« siger Katja Iversen.

Verdens største ligestillingskonference

Siden 2014 har hun været leder af den globale organsation Women Deliver, der blandt andet arbejder for at forbedre sundhedsforhold for piger og kvinder og styrke kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder. I 2016 stod organisationen bag verdens hidtil største topmøde om ligestilling, som blev afholdt i Bella Centeret med 170 lande. Ifølge Katja Iversen kan man trække en direkte linje fra Bella Centeret til G7-mødet i 2018:

»De ting, vi satte på dagsordenen i København, sundhed, prævention og uddannelse, var de emner, som G7-landene vedtog nogle helt klare anbefalinger om i Canada.«

Næste Women Deliver-konference er i Vancouver, hvor Justin Trudeau igen er vært. Siden København har aktører som Verdensbanken engageret sig mere i ligestillingssagen, og Katja Iversen rådgiver i dag tre af verdens største virksomheder om ligestilling: Procter & Gamble, Johnson & Johnson og Unilever.

Katja Iversen nomieres til Årets dansker for som CEO for Women Deliver at arbejde på at sætte fokus på kvinders og pigers forhold på globalt plan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

For halvandet år siden var der 18 medarbejere i Women Deliver. I dag er der 50. Organisationen holder til i Soho i New York, men med 300 rejsedage om året, er det nu ikke meget direktøren er på kontoret.

Til te i Élysée-palæet

»Ligestilling er for begge køn, og da mænd ofte har magten, må vi samarbejde med mænd som Trudeau og Emmanuel Macron. Næste mål er at gøre Trudeaus uformelle ligestilingspanel permanent, så G7-landene hvert år følger op på ligestillingsemner,« siger direktøren, der allerede er i fuld sving med at påvirke det kommende franske G7-formandskab:

»Forleden var jeg til te i det franske præsidentpalads med Emmanuel Macrons hustru. Mødet skulle egentlig kun have varet 45 minutter, men det blev til tre timer med præsidentfruen og hele Frankrigs G7-stab.«

Mødet i Èlysée-palæet var en direkte udløber af G7-oplægget og ét af Katja Iversens mange netværksråd – følg op! Rådene er sammenfattet i en ny bog, som hun har udgivet specifikt til danske kvinder. Efter G7 skrev hun til fem internationale sværvægtere, hun endnu ikke havde spist frokost med, og fik ja fra dem alle, herunder FNs nye generalsekretær.

Før hun blev direktør i Women Deliver, var Katja Iversen ansat i FN. I 2013, da hun blev spurgt, om hun ville være direktør, reagerede hun på eksakt samme måde som før G7-mødet med Trump: »Mit instinkt var at sige nej. Men så tog jeg min egen medicin. Kvinder skal turde at springe ud fra tremetervippen. For hvad er egentlig det værste, der kan ske? Jeg tænker ofte på Pippi, der altid siger: Det har jeg ikke prøvet før, så det er jeg sikker på, jeg kan.«

Modet og ambitionen om at ændre verden kommer i høj grad fra bedsteforældrene: »De havde mange internationale kontakter og lærte mig, at verden ikke er farlig. Men samtidig er jeg utrolig glad for at være dansker, og jeg skal hele tiden tilbage til mit kolonihavehus på Amager for at tanke op.«

»Frem med bullshit-bingo-pladen«

Selv om arbejdet hovedsageligt foregår uden for Danmarks grænser, har hun også fortsat blikket stift rettet mod ligestillingssituationen herhjemme. Trods nedskæringerne i udenrigstjenesten har Danmark stadig en fornem international profil, men på hjemmefronten halter det:

»Det er jo et valg, når der ikke sidder en kvinde i regeringens økonomiudvalg. Der må vi have bullshit-bingo-pladen frem. Det er jo, fordi emnet ikke bliver prioriteret. Det er, som om vi i Danmark har besluttet, at vi ikke har et problem. Men prøv at se, hvor få kvinder der er i ledelse, og hvad de tjener,« siger hun og peger på, at det er blevet en international trend, at regeringschefer udpeger ministerhold med en fifty-fifty kønsfordeling.

Men Katja Iversen har også et hip til kvinderne: »Mange kvinder tror, at når de har knoklet for at komme til tops, så skal de ikke hjælpe andre kvinder. Der har jeg det igen som Pippi: Hvis man er stærk, må man også være god. Men desværre har USAs tidligere udenrigsminister Madeleine Albright ret, når hun siger. at der er et særligt sted i helvede for kvinder, der ikke hjælper hinanden.«

Kampen fortsætter

Trods mange lukrative jobtilbud har Katja Iversen ingen planer om at skifte spor. Penge driver hende ikke, men muligheden for fortsat at »ændre verden«. Og det går hele tiden i den rigtige retning:

»Nu vil jeg bestemt ikke tage æren for det, men mødredødeligheden er altså blevet halveret. Ofte gider medierne kun at skrive om elendigheder – when it bleads, it leads, som man siger i USA. Men der altså opnået store resultater for kvinder og piger. Til gavn for begge køn. Og hvis kvinder får mulighed for at bidrage lige så meget som mænd på arbejdsmarkedet, vil verdensøkonomien i 2025 vokse med 26 pct. Så hvad venter vi egentlig på? Det er ikke et moralsk, men et økonomisk spørgsmål.«