70 år: Krigsenke på kærlighedens slagmark

Camilla Lindemann har slået sit navn fast i klummer og bøger om danskes hverdags- og familieliv – specielt det udfordrende som single.

Camilla Lindemann i det seriøse hjørne – men hun kan i ét nu flække i et godt grin. Foto: Flemming Gernyx Fold sammen
Læs mere
Foto: Flemmning Gernyx
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At blive 70 er ofte anledningen at gøre regnebrættet op. Det behøver Camilla Lindemann ikke. For journalisten og forfatteren har gennem de sidste 30 år i klummer og bøger skildret kvindeverdenens forskellige årtier. Med deres fortræffe- og fortrædeligheder. Og hun har mere travlt end nogensinde.

Gennem sin karriere har hun haft en læserskare som få. 700.000 kunne læse hendes klummer, da hun var kontant og empatisk chefredaktør på både Femina, IN og Psykologi. Som det glittede papirs absolutte førstedame var hun simpelthen »enestående«.

Hvem lyner min kjole op?

Det ord kan hun godt lide. For det kan betyde så meget andet. Hun har kaldt sin nyeste bog »Mit liv som enestående – 16 samtaler om det modne singleliv i medgang og modgang«. Her beretter hun selv om det at bo og leve alene – hvad 1,6 millioner danske gør – og spørger: Hvem lyner min kjole op i ryggen?

Hun voksede op i det Kelvin Lindemannske forfatterhjem i skoven ved Grønholt, hvor mor Elena lærte hende stil og madlavning, men bestandig formanede: Du egner dig ikke til at være alene!

»Hvor hun havde det fra, ved jeg ikke, men det blev i familien opfattet som et faktum. Nu har jeg da bevist, at jeg har haft stor glæde af at være alene og indimellem med behov for det.«

Hun var sin helt egen, da hun brat stoppede i gymnasiet og tilbød sig som journalistelev på det forgangne Fyns Tidende i Odense – med effektiv journalistisk eksercits for et kvikt elevhold. Det omfattede bl.a. Jess Myrthu, Anna Vinding, Peter Olesen og Mogens Gyde, som alle senere også fik høj status.

»Vi singler skal, turde stå frem. For vi kan blive stærkere ved at bo alene. «


På Dagbladet i Køge og i Ringsted, hvor hun blev gift og fik to børn, udviklede hun sansen for de små historier fra dagligdagens familieliv. Som hun kunne udbygge efter en skilsmisse og giftermål med bladets dynamiske redaktionschef, Jørgen Ejbøl, der senere blev dagbladsverdenens pansergeneral.

Børneopdragelsen vigtig

Hun skiftede som skribent til Familie Journal, hvor Aller-ledelsen så potentialet i hende og gjorde hende trin for trin til den tredobbelte chef, der havde både kvindelige og mandlige læsere. De fik at vide, at i et parforhold er det vigtigste, at manden er en god far, at kvinden mentalt set aldrig føler sig ældre end 37 år, og at børneopdragelse er en svær, men vigtig opgave.

Som hun skrev i samtalebogen »Heldigvis« med datteren Caroline Lindemann: »Da vi var børn, skulle vi have respekt for de voksne, og da vi blev voksne, var det vores børn, som var i centrum, og nu er det børnebørnene, som vi sidder og ser beundrende på.«

Camilla Lindemann har i mange år haft sin base i den sollyse lejlighed på Frederiksberg, hvor hun efter to forliste ægteskaber og et længere parforhold betegner sig som krigsenke på kærlighedens slagmark.

Ønsket er der vel stadig om at møde en dejlig singlemand med sans for hende og god humor. Efter den seneste bog har der da også været tilbud. Og på et af sine mange foredrag »Kan en bedstemor gå i cowboystøvler?« rundt om i landet efterlyste hun spørgsmål fra salen, og en mand spurgte: Hvad er dit telefonnummer?

Camilla Lindemann har tjek på tilværelsen, hvad enten det er i gummistøvler eller på stiletter, er kendt for at være rap i replikken, men også et sødmefyldt væsen med brune øjne med smut i, har hjertets dannelse og kan fylde et samtalerum. Som en kær veninde siger: »Hvis hun vil fortælle om noget så ligegyldigt som, hvordan kvinder lægger strømper sammen, så vil alle lytte interesseret.«

Vi singler skal turde stå frem

Camilla Lindemann kerer sig om sit familieliv i tre generationer – de to børn, der er kommet godt akademisk i vej, og ikke mindst de fem børnebørn, som hun på skift har taget med på højskoleuger.

Hun har flere bøger bag sig, bl.a. »60 med mere«, hvor hun beretter om det aktive liv  i seniorårene, og nu i den nyeste om 16 mageløse seniorer, som hun kalder modige, fordi de tør stå frem og vise deres sårbarhed.

»Men det er det, vi singler skal, turde stå frem. For vi kan blive stærkere ved at bo alene. Og så slipper man for de mange misbilligende blikke fra en partner,« griner hun.

Camilla Lindemann celebrer dagen i landlige omgivelser – med mange hengivne blikke fra den store familie- og vennekreds.