50 år i dag: Det journalistiske kraftværk

50 år søndag. Simon Andersen er manden, som – højlydt – får nyhedshjulet til at dreje i Pilestræde, og som har sat sit aftryk på flere medier.

Simon Andersen er den daglige indpisker på Berlingskes redaktion. Her fanget i et mere roligt øjeblik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der findes ganske få mennesker, der kan sætte journalistisk strøm til en historie som Simon Andersen. Berlingskes nyhedschef, der fylder 50 år 13. oktober, har gennem hele sin journalistiske karriere haft en evne til at befinde sig i eller tæt på orkanens øje, når nogle af de største, journalistiske historier har fejet over magtens Danmark.

For Simon Andersen er journalistik ikke et arbejde. Det er i hans blod som et livsvilkår.

Simon Andersen har aldrig kendt sin far, og som 15-årig mistede han sin mor. Midt i rodløsheden blev avisen Vestkysten hans base. Redaktøren gav ham en familie på avisen. Her fandt han sammen med den lidt yngre Christian, som også fandt ro på avisen i en svær tid. I dag er denne Christian Jensen ansvarshavende chefredaktør på Politiken, og de to betegner hinanden som skæbnebrødre.

»Man kan sige, at jeg er kommet i faget som en livsnødvendighed, det var der, jeg hørte hjemme,« har Simon Andersen selv fortalt.

Han uddannede sig til journalist og blev straks fastansat på Jyllands-Posten. Og så fik hele det etablerede Danmark at mærke, hvordan Simon Andersen sætter strøm til journalistikken.

Tre af de mest markante sager i hans karriere tæller:

Den hemmelige krig, hvor Simon Andersen fik rejst stor kritik af DRs dokumentar. Jægerbogssagen, hvor Forsvaret selv lagde en arabisk oversættelse på nettet, og selvfølgelig skattesagen, hvor B.T. med Simon Andersen som nyhedschef midt i valgkampen lancerede historierne om, at Helle Thorning-Schmidts mand Stephen Kinnock ikke betalte skat i Danmark. Thorning-parret blev som bekendt ikke fundet skyldige i de anklager.

Han gik for langt

De færreste synes, at det er sjovt, når Simon Andersen bider sig fast i haserne. Det gør ondt, og det er vedholdende.  Nogle gange går det for langt.

Det gjorde det tidligt i karrieren, da han sammen med nuværende nyhedsdirektør på TV 2, Mikkel Hertz, i 1999 skrev historierne om, at Vesterbros betjente misbrugte deres magt og forgreb sig seksuelt på områdets narkomaner, hjemløse og prostituerede.

Statsadvokaten undersøgte sagen og konkluderede, at der ikke var hold i sagen. Fem år efter udtalte Simon Andersen:

»Det er skræmmende, at min stræben efter den historie var så voldsom, at al fornuft blev sat ud af kraft.«

Han siger også, at han for alvor lærte om den magt, journalistikken har. Måske er det sagerne, måske alderen, men Simon Andersen er blevet en – lidt – rundere udgave af sig selv, mens han har nærmet sig de 50.

Det betyder ikke, at han har skruet ned for energien. Nogle ser ham som den journalistiske inspiration, der får dem selv til at blomstre og lykkes. Andre orker ikke indpiskerens pisk, der kræver dedikation døgnet rundt.

Kortvarig stilhed

Men de fleste kan blive enige om, at Andersen er en ener i dansk journalistik.

Simon Andersens motiv: Journalistik. Han styres ikke af bestemte dagsordener eller af ledelsens seneste påfund, men af den gode historie. Men familien har også en stor plads.

Han råber: »Der går mit livs kærlighed,« når hans hustru – den tidligere DR 2 Deadline-vært, Nynne Bjerre Christensen – kommer gående. Om sommeren smider han de fire børn i bilen, læsser hønsene i en gammel hestetrailer og kører hele familien til sommerhuset i Rørvig. Og så er der – kortvarigt – ikke så meget lyd fra Simon Andersen, mens kraftværket lader op til endnu en sæson.

Mette Østergaard er chefredaktør på Berlingske.