Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hvilken musik ville Hitler mon lytte til i dag? Vi ved det af gode grunde ikke, da nazismens mest kendte skikkelse har været død i 78 år.
Men indtil forrige uge kunne man på Spotify få et bud på nazilederens musiksmag via en playliste med den kontroversielle titel »Musikkorps Der Leibstandarte – SS Adolf Hitler Radio«.
Playlisten var oprettet af en bruger og autogenereret af streamingtjenestens algoritme. Det vil sige, at Spotifys algoritme selv foreslog sange, og at indholdet varierede fra bruger til bruger.
Den indeholdt blandt andet en række nationalsange, men et af numrene på playlisten var fra Das Luftwaffenmusikkorps 3 – opkaldt efter det nazistiske luftvåben. Det afslører magasinet Rolling Stone i en længere artikel.
Dagen efter at Rolling Stone kontaktede Spotify for at spørge, hvorfor de havde en »Hitler radio«-playliste, var den fjernet fra streamingtjenesten.
Vil ikke censurere
Ved en hurtig googlesøgning kan man dog finde en lignende playliste med titlen »Adolf Hitler Radio« på streamingtjenesten, der har hovedsæde i Sverige.
»Adolf Hitler Radio« indeholder både taler af Winston Churchill og tysk marchmusik, men også et nummer med det neofascistiske band FascesStronkSticks.
Spotifys interne retningslinjer forbyder indhold, der »promoverer eller støtter terrorisme eller voldelig ekstremisme og (...) glorificerer eller roser voldelige ekstremistiske grupper eller deres medlemmer, samt giver instruktioner eller instruktionsmateriale til at begå voldelig ekstremisme.«
»Retningslinjerne er jo ret tydelige. De flugter i hvert fald ikke med at have en Hitler-playliste. Men for Spotify er det ikke nødvendigvis en særlig høj prioritet at fjerne den slags indhold. De er i højere grad fokuseret på at finde musik, som falder i den enkelte brugers smag,« siger Rasmus Rex Pedersen, der er lektor på RUC og forsker i streamingtjenester og algoritmer.
Hvorfor har Spotify ikke et filter, der reagerer, hvis folk opretter playlister med ord som for eksempel Hitler eller nazi?
»Det burde også være relativt let at lave. Men det taler ind i den store udfordring med medieplatforme som Spotify, Facebook og Google. De vil helst ikke blande sig for meget i indholdet. Spotifys mål er først og fremmest at hjælpe brugerne til at finde den musik, de har lyst til at høre, så de bliver på platformen,« forklarer Rasmus Rex Pedersen.
»I virkeligheden afslører denne her sag, at Spotify først og fremmest er en techvirksomhed. De ser sig selv som en neutral platform og vil helst undgå at skulle redigere eller censurere i deres indhold. Men det er umuligt for så stor en platform at være neutral, for den her slags indhold vil dukke op, når man har så mange millioner af brugere verden over.«
Har et etisk ansvar
Det er ikke første gang, der er kritik af indholdet på Spotify. I 2022 kom platformen i massiv modvind på grund af podcasten »The Joe Rogan Experience« med den kontroversielle amerikanske radiovært Joe Rogan, der både har udtalt sig racistisk og rådet folk til ikke at lade sig vaccinere under coronapandemien.
I februar 2022 valgte Spotify at fjerne 113 episoder af Rogans podcast på grund af anklagerne om racisme og brug af n-ordet.
I USA er streamingtjenesten desuden blevet kritiseret for at lægge platform til nynazistiske bands som Übermensch og det norske nynazistiske metalband Burzum, der har 220.000 månedlige lyttere.
Nynazistisk musik med højreekstreme holdninger bliver kaldt fashwave med henvisning til fascisme og musikgenren new wave.
Spørger man Rasmus Rex Pedersen, er det ikke sidste gang, Spotify vil komme i modvind på grund af kontroversielt indhold.
»Jeg er helt overbevist om, at der kommer flere af disse sager. For Spotify vil helst undgå at agere som smagsdommer. Men denne sag viser, at de ligesom alle andre techvirksomheder er nødt til at fokusere på etikken. Når man har en så stor kulturel betydning som Spotify, har man et etisk ansvar for, hvad der er tilgængelig på ens platform.«
Efter Berlingskes henvendelse har Spotify fjernet playlisten med »Adolf Hitler radio«. Via deres svenske presseafdeling udtaler en talsperson fra streamingtjenesten:
»Vores team af interne eksperter skrider til handling mod krænkende indhold på vores platform. Faktisk har vi på globalt plan siden 1. januar 2022 fjernet mere end 12.000 podcast-afsnit, 19.000 afspilningslister, 160 musiknumre og næsten 20 album, der overtræder vores retningslinjer. Men selv med vores fortsatte moderering, må vi erkende, at der altid er mere arbejde at gøre.«