Man kan ikke eje julen, selv hvis man hedder Mariah Carey

Tirsdag afgjorde det amerikanske varemærkenævn, at popdivaen Mariah Carey ikke kan kalde sig for julens dronning.

»All I Want for Christmas Is You« er Mariah Careys største hit på Spotify og er blevet afspillet over en milliard gange. Arkivfoto: Carlo Allegri/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det udødelige julehit »All I Want for Christmas Is You« ligger næsten altid i toppen af hitlisterne, når kalenderåret nærmer sig december.

Men selvom juleklassikeren er blevet streamet over en milliard gange, får sangeren ikke, hvad hun ønsker sig i år – at kalde sig for »Queen of Christmas« (julens dronning, red.). Det afgjorde det amerikanske varemærkenævn tirsdag.

I marts 2021 søgte Mariah Carey om at få patent på en række titler, blandt andre »Queen of Christmas« – ligesom at kælenavnene »QOC«, »Princess of Christmas« og »Christmas Princess« er gode at have eneret til, hvis man gerne vil sælge en hel del jule-merchandise.

Den anmodning faldt dog ikke i god jord hos julesanger Elizabeth Chan, skrev The Wall Street Journal. Hun er tidligere blevet kaldt »Queen of Christmas« i medierne, og i juli fik hun sin advokat til at indgive en stævning mod Careys varemærkekrav.

»Afskyelig materialisme«

I en pressemeddelelse forklarede Elizabeth Chan, at hendes mål med at udfordre Mariah Careys varemærkekrav ikke bare var at beskytte sig selv, men også fremtidige juledronninger mod såkaldt »varemærkemobning«.

Mariah Carey har skudt hele tre musikvideoer til hittet »All I want for Christmas Is You«, hvoraf den ene er med popstjernen Justin Bieber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix.

»Julen er tiden, hvor man giver til andre, ikke hvor man tager. Det er forkert, at en person forsøger at eje og tage monopol på et kælenavn som julens dronning med afskyelig materialisme for øje,« sagde hun og forklarede, hvordan det gik til, at hun selv fik titlen:

»Som selvstændig kunstner og virksomhedsejer er mit livsværk at bringe folk sammen i højtiden, hvilket er grunden til, at jeg fik titlen som julens dronning. Jeg bærer den med ære og med fuld viden om, at den vil blive – og bør blive – overrakt andre i fremtiden.«

Hvem er julens dronning?

Efter at magasinet The New Yorker portrætterede Elizabeth Chan som julens dronning, har hun brugt kælenavnet på et af sine albummer fra 2021. Hvor meget elsker hun lige julen? Hun har startet musikselskabet Merry Bright, lavet 12 julealbummer i alt og kaldt sin første datter for Noelle (noël er jul på fransk, red.).

Mange andre sangere er dog før blevet udråbt til dronning af julen i medierne. Det gælder både Brenda Lee i mediet Variety – kendt for sangen »Rockin' Around the Christmas Tree« – og Darlene Love – kendt for »Christmas (Baby Please Come Home)«.

Titlen som julens dronning fik Darlene Love for tre årtier siden af værten David Letterman.

Darlene Love har også udtrykt sin modstand mod Mariah Careys varemærkekrav i et Facebook-opslag, skrev People Magazine. Det konkluderede hun med beskeden om, at »hvis Mariah har et problem, kan hun ringe til David eller min advokat!«

»All I Want for Christmas Is You« blev udgivet på Mariah Careys »Merry Christmas«-album i 1994. Det var imidlertid først 25 år senere, i 2019, at sangen for første gang ramte førstepladsen på Billboard Hot 100.

Mariah Careys yndlingstid på året er julen. Arkivfoto: Markus Glavind/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere