»Den største fuckfinger, man kan give i dag, er at stemme på Trump«

Mens amerikansk pops største stjerner støtter Biden, vil de færreste kunstnere associeres med Trump. For en støtte til den snart tidligere præsident er kunstnerisk selvmord – senest er sangskriveren Ariel Pink droppet af sit pladeselskab for at deltage i en støttedemonstration for Trump.

Arkivfoto. Mens flere af poppens største stjerner støtter Joe Biden, har sangskriveren Ariel Pink tilsluttet sig støttedemonstration for præsident Donald Trump. Det har ført til, at sangeren er blevet droppet af sit pladeselskab. På billedet ses Kanye West, som også har støttet Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMOTHY A. CLARY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sangskriveren Ariel Pink lignede med tårer på spring i øjenkrogene en mand på kanten af et sammenbrud, da han tonede frem på Fox News.

»Jeg bliver fattig og ender på gaden. Jeg ved det ikke. Jeg er lidt overvældet, og jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg skal gøre. Jeg har ikke engang råd til min advokat lige nu.«

Sangeren er blevet droppet af sit pladeselskab for at deltage i den støttedemonstration for præsident Trump 6. januar, der udviklede sig til Stormen mod Kongressen. Ifølge Pink deltog han ikke i selve stormen, men tog tilbage til sit hotel, inden den rasende folkemængde brød ind i Kongressen iført amerikanske flag og shamanudstyr.

Kanye West til Forbes i 2020

»Det er et udtryk for racisme og hvidt overherredømme at sige, at alle sorte skal være demokrater, og at antage, at jeg skaber splittelse blandt vælgerne, hvis jeg stiller op.«


Ariel Pink har i flere år været indiescenens enfant terrible. Han er berygtet for kontroversielle udtalelser som »det er ikke forbudt at være racist« og er blevet beskyldt for at være homofob og misogynist. Men da billeder af den 42-årige kunstner i mængden foran Kongressen begyndte at cirkulere på nettet, fik hans pladeselskab, Mexican Summer, nok.

Den 8. januar meldte de ud på Twitter, at de havde stoppet samarbejdet med Pink. Spørger man musikforsker og ph.d. i populærkultur på Københavns Universitet Anders Reuter er det mest overraskende dog ikke, at Pink er blevet boykottet, men derimod at han ikke stemmer demokratisk, ligesom størstedelen af den alternative indierockscene.

»Indierock er en af de mest hvide, elitære genrer, hvor de fleste kunstnere er højtuddannede, hvide mænd, der ofte kommer fra velhavende familier og ikke har de store problemer i livet. At dømme ud fra hans musik virker Ariel Pink som en, der bor i Los Angeles eller Brooklyn, læser New York Times og har stemt demokratisk hele sit liv,« siger Reuter, der ikke er i tvivl om, at det kan få økonomiske konsekvenser at være Trump-supporter.

»Han var ikke mainstream som for eksempel Bon Iver. Men han mister nok nogle indiefans, som ikke synes, deres værdier stemmer overens med at lytte til en Trump-tilhænger. Omvendt kan der også være nogle Trump-støtter, der vil lytte til ham i trods.«

Et umage venskab

Selvom de fleste amerikanske kunstnere og skuespillere under valgkampen støttede demokraten Joe Biden, er Ariel Pink dog ikke den eneste Trump-supporter på musikscenen eller i Hollywood. Både countrysangerinden Loretta Lynn, Kiss-medlemmet Gene Simmons og filminstruktøren og skuespilleren Clint Eastwood støttede Trump under valgkampen.

De fleste husker også tv-optagelserne af Kanye West, der iført den karakteristiske røde »Make America Great Again«-kasket talte uafbrudt i ti minutter om alt lige fra sin opvækst til iværksætteri, inden han krammede præsident Trump under deres møde i Det Hvide Hus i 2018.

Anders Reuter, musikforsker ved Københavns Universitet

»Trap (minimalistisk form for hiphop, red.) har mange paralleller til punk, som også var et opgør med det etablerede. Og den største fuckfinger, man kan give, er at stemme på Trump.«


Forholdet mellem præsidenten og den ligeså kontroversielle rapper virkede som et umage venskab, eller netop måske et perfekt match mellem to excentriske personligheder, der begge formår at sætte sindene i kog med et enkelt tweet. Senere har Kanye West efter eget udsagn taget den røde MAGA-kasket af.

Men i et interview med Forbes forklarede han, hvorfor han støttede Trump:

»Trump er den første præsident i årevis, som har tilladt, at vi stadig taler om Gud.«

Listen over rappere, der støtter Donald Trump, tæller blandt andet Azealia Banks, der udtalte, at præsidenten gerne måtte »grab her by the pussy«, hvilket fik mange fans til at boykotte hende. Også storsælgende rappere som 50 Cent, Lil' Wayne og soundcloud-rapperen Lil' Pump har åbent erklæret deres støtte til Trump. I november deltog Lil' Pump endda i Trumps sidste vælgermøde, hvor denne uheldigvis kom til at introducere rapperen som Little Pimp, da han skulle på scenen.

»Det er ikke overraskende, at rappere med minoritetsbaggrund fra sydstaterne som Lil' Pump og Lil' Wayne er Trump-vælgere. Mange i Syden stemmer republikansk, fordi de går ind for lavere skatte og stram immigrationspolitik. Og trap (minimalistisk form for hiphop, red.) har mange paralleller til punk, som også var et opgør med det etablerede. Og den største fuckfinger, man kan give, er at stemme på Trump,« siger Anders Reuter.

Venstrefløjens paradoks

Ligesom Ariel Pink har måtte sande, kan det være kunstnerisk selvmord at blive associeret med Donald Trump. Spørg bare r & -sangerinden Chrisette Michele. I 2016 sang hun til Trumps indsættelse, efter en lang række prominente kunstnere havde takket nej. Hun fik efter sigende 250.000 dollar for sin optræden, der kom til at ødelægge hendes karriere.

Ligesom Ariel Pink blev hun droppet af sit pladeselskab og lagt for had på sociale medier. I et interview med radioprogrammet »The Breakfast Club« har hun kaldt sin Trump-optræden for sit livs værste beslutning:

»Jeg fortryder alt det, der skete. Det var en dårlig beslutning.«

Også gangsterrapperen Ice Cube fik i november massiv kritik, fordi han mødtes med Donald Trump i forbindelse med en kampagne, der skal forbedre forholdene for sorte i USA. Ice Cube understregede, at han ikke stemmer på Trump, men blev alligevel kritiseret voldsomt for sit møde med ham.

Både Ice Cube og Kanye West har begge kritiseret opfattelsen af, at sorte og andre minoriteter automatisk skal stemme demokratisk, fordi republikanerne ikke prioriter klassiske »sorte« mærkesager som lige adgang til uddannelsessystemet eller politireformer.

»Det er et udtryk for racisme og hvidt overherredømme at sige, at alle sorte skal være demokrater og at antage, at jeg skaber splittelse blandt vælgerne, hvis jeg stiller op,« sagde Kanye West i 2020 til Forbes, da han bekendtgjorde, at han overvejede at stille op til præsidentvalget i 2024.

Spørger man Anders Reuter, er han enig i, at venstrefløjen har svært ved at rumme folk som Kanye West eller Ariel Pink, der har »forkerte« holdninger.

»Det er racistisk og naivt at mene, at alle minoriteter skal mene det samme. Venstrefløjens paradoks er, at selv om man prædiker tolerance, så er det ofte der, hvor man finder mindst accept af andre politiske holdninger. Det kan jeg godt have det svært med ind i mellem.«