Tusindvis af danskere venter på bådpladser, men nu er der lys forude i København

Der har længe været rift om havnepladserne. Flere steder kan man risikere at skulle væbne sig med tålmodighed i mange år. By & Havn undersøger nu muligheden for at etablere ny lystbådehavn tre kilometer fra Rådhuspladsen.

I mange nordsjællandske havne er det ikke ualmindeligt, at bådpladserne går i arv, eller at man må stå på venteliste i årevis. Men siden coronapandemien er efterspørgslen efter en bådplads, og at kunne kalde sig for bådejer, blevet endnu større, lød det fra samtlige havne, Berlingske talte med sidste sommer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rundt omkring ved de danske havne kan man i sommerhalvåret se endeløse rækker af lystbåde, der stille vugger frem og tilbage i vandet, og som på solskinsdage glimter om kap med solens stråler.

Men skulle man få lyst til selv at erhverve sig en båd, skal man måske væbne sig med tålmodighed. Som Berlingske kunne beskrive sidste sommer, er det nemlig ikke alle steder, man bare lige kan finde en bådplads, hvor man kan fortøje skibet.

Gennem flere artikler satte vi fokus på lange ventelister rundt omkring i landets lystbådehavne, hvor man eksempelvis har op til to års ventetid flere steder i Nordsjælland, mens man også kan komme til at vente længe i hovedstadsområdet.

Men nu kunne noget tyde på, at det måske bliver lidt lettere for de københavnere, der gerne vil stikke til søs i ny og næ.

Det skyldes, at Økonomiforvaltningen nu vil bede By & Havn om at undersøge muligheden for at etablere en ny lystbådehavn få kilometer fra Rådhuspladsen.

»Klar og udstrakt hånd« fra kommunen

Helt konkret er der tale om en lystbådehavn på øen Prøvestenens sydside, som ifølge en gruppe sejlere fra København vil være en oplagt mulighed for at gøre et indhug i de lange ventetider i hovedstaden.

Derfor tog de tilbage i foråret 2021 kontakt til Københavns Kommune og bad den om at undersøge muligheden for, at man kunne tage det ubenyttede område på øen – hvor man tilbage i 00erne faktisk forsøgte at anlægge en havn – i brug.

Og nu fremgår det af en pressemeddelelse fra Sejlklubben Prøvestenen, at »en konstruktiv dialog« mellem sejlerne og kommunen nu har ført til, at Økonomiforvaltningen vil bede By & Havn »om at undersøge mulighederne for en åbning af lystbådehavnen«.

»Sejlere i København kan ikke se dette initiativ fra Københavns Kommune som andet end en klar og udstrakt hånd. Den er modtaget med stor glæde og respekt,« lyder det fra Sejlklubben Prøvestenen.

1500 nye pladser

Bestyrelsesformand Michael Toppenberg udtaler, at man forventer, at havnen – såfremt den bliver etableret – kan rumme op mod 1500 både.

»Myndighederne har været meget villige til at se på det, siden vi tog kontakt, så det har været lidt som at være på en rutsjebanetur. Alt har kørt smukt og elegant. Myndighederne har været meget samarbejdsvillige,« siger han.

Tidshorisonten er det noget sværere for bestyrelsesformanden at blive konkret på, da det afhænger af, hvad kommunen kommer frem til.

»Det er svært at sige,« for den politiske proces tager nu engang den tid, den tager, lyder det fra Michael Toppenberg.

»Vi tror selv, at vi kan være i vandet om tre år. Men vi er også ukuelige optimister.«